Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ЦИК отчита по-малко ...
ЦИК отчита по-малко жалби и сигнали за нередности

ЦИК отчита по-малко жалби и сигнали за нередностиНад 100 са жалбите и сигналите през днешния изборен ден, които до момента са постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК). 7 са сигналите за купуване на гласове. На първия тур на местните избори преди седмица общият брой на сигналите беше 297. На същата фаза през 2015 г. информациите за нередности са били над 400.

Говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева каза, че немалка част от сигналите не са от съществено значение и не влияят на организацията на изборния процес. Тя обаче допълни:

„По отношение на предизборна агитация в деня на изборите имаме към момента 36 сигнала, като ЦИК ги е разгледала. Тези, които е било необходимо, са пратени по компетентност на съответната Общинска избирателна комисия или на органите на реда за проверка. Имаме към момента седем решения за седем нарушения на агенции, които продължават да оповестяват и да публикуват резултати от социологически агенции, независимо от категоричната забрана на закона“.

От общо седемте сигнала за купуване на гласове, 5 са в София, основно от „Красна поляна“ и „Илинден“, а останалите са Плевен и Дряново.

Избирателната активност към 12,30 ч. в цялата страна е била 18,26%, обяви по-рано другият говорител на ЦИК. В София-град отчетената избирателна активност е 14,46%, а в област Кърджали - 34,41 на сто. Андреев коментира:

„В сравнение с първия тур - тогава е било 23,54%, а с втория тур през 2015-а г. - е по-ниска, тъй като тогава е била 21,18%. Най-висока избирателна активност е отчетена, към 12:30 ч., в Георги Дамяново - е 56,79%. Най-ниска отново е в градовете Варна и Пловдив – град. Във Варна е 10,05%, а в Пловдив-град е 10,06%“, коментира Андреев.

Следващи данни за избирателната активност в страната се очакват в 18:30 часа.

Коментар за призива на президента

Говорителят на ЦИК коментира и призива на президента Румен Радев ЦИК, партиите и органите на реда да обсъдят нарушенията по време на протичащите и в момента местни избори:

"В случая, в който бъде насрочена среща за обсъждането на въпросите, свързани с провеждането на местните избори и ЦИК бъде поканена, тя ще вземе участие и ще изложи своето становище и анализа на проведените избори".

Според президента множеството сигнали за купени гласове са компрометирали доверието в изборния процес.

По-слаба активност на балотажите за кметове в 196 общини

Различни балотажи се провеждат в общо 196 общини в страната. На втори тур ще бъдат избрани кметовете в 18 областни града, сред които и трите най-големи - София, Пловдив и Варна.

Към 13,00 часа активността на територията на Столична община е 15,36%. Гласували са 163 540 избиратели по данни от районните администрации.

 

14,98% е избирателната активност в Пловдивска област. Най-активни са избирателите в Лъки, Садово и Брезово. 

Избирателната активност във Варна към 12.30 е 10,46%, а това означава, че своето право на глас са упражнили 29 753 души. Средната активност за област Варна е 12 процента или 38 364 души. 

 

В Мездра, една от големите общини в област Враца, избирателната активност към 10 часа е 13,26 на сто, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Тя е с 4% по-ниска към този час, спрямо миналата неделя. Според избирателните списъци право на глас в общината имат 17 600 души.

 

В Русенска област изборният ден преминава с ниска активност от страна на гражданите, но вече има подадени две жалби за нарушения. Едната е анонимна, но е изпратена както до Общинската избирателна комисия, така и до Централната комисия и до прокуратурата. Тя се отнася за купуване на гласове в ромските квартали, но тъй като няма подател, работата по нея ще бъде изключително трудна. Втората жалба е за агитация в изборния ден от светещо табло до една от обществените сгради в града. Направена е проверка и председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов обясни:

"Ако приемем, че това е агитационен материал по смисъла на член 184 на Изборния кодекс, алинея 1-ва, този агитационен материал трябва да е на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която имаме изборно помещение. При извършена справка всъщност се оказа, че метрите са повече от 100".

Избирателната активност в община Ловеч продължава да е по-ниска от първия тур. На днешния балотаж за избор на кмет на общината и кметове на три кметства към 12.30 ч. са гласували 18 на сто от имащите право на глас малко над 42 600 избиратели.

В Тетевен, където също се избира общински кмет и кметове на три села към 12.30 ч. са гласували  29,5 на сто от избирателите.

С 2% е по-ниска е днес избирателната активност в община Перник в сравнение с първия тур. 

32,5% е активността към 12:30 часа в Тополовград - единствената община в Хасковска област, която избира кмета си на втори тур. Гласувалите в Тополовград и три села са 3 035 от 9 339 имащи право на вот по списъци. В цялата област балотаж се провежда в 11 населени места и активността е близо 42%.

 

Малко под 19% е избирателната активност в Община Разград към 12.30 часа. 

Кмет днес избират и в Община Силистра. Към 12.30 часа избирателната активност е 17,9%. 

 

Избирателната активност в област Сливен към 12,30 ч. е 15,45%. 

В община Твърдица избирателната активност е 24,30%, в котленските села Жеравна и Ябланово близо 32% и в новозагорското село Еленово – 31,42%. 

 

 

18,63 % е избирателната активност в община Видин към 12.30 часа. Гласували са 10 577 избиратели - по-малко в сравнение с първия тур. Най-висока е активността в община Макреш - 48,18%. Балотаж има още в Брегово, Ново село, Димово, Белоградчик, Кула и Чупрене.

По-ниска е също активността в ПлевенЯмболТърговищеСмолян.

 

 

Източник:https://bnr.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Куцо, кьораво, сакато като чуе кмет... и вижда злато

Не я искаме вашата промяна, г-жо Фандъкова! Чакахме я 12 години...

За папагалството на един архитект

Подлостта не познава граници преди избори

Вот или Not

Едни предварителни избори или... как да станат нещата по-справедливи и по-достойни

Отменете изборите...! И управлявайте во веки веков!116061