Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Цирковете на вечната...
Цирковете на вечната „опозиция“ вече сме ги гледали отдавна

Цирковете на вечната „опозиция“ вече сме ги гледали отдавнаЗаседанието на Националния съвет на БСП от миналия уикенд премина както всяка една червена сбирка. Скандали, взаимни обвинения и най-вече изкривяване на обективния поглед върху изборните резултати от местния вот, за сметка на съчинени интерпретации, използвани като оръжие в сблъсъка между ръководството на партията и т.нар. вътрешнопартийна опозиция. Известен факт е, че и "опозицията", и официалното ръководство на социалистическата партия се съревновават отдавна, макар и тайно за любовта на ГЕРБ, носеща облаги на партийния елит.

В анализа, представен от Изпълнителното бюро, както и в алтернативния документ, внесен от няколко десетки членове на НС, са примесени по недопустим начин хем верни заключения, хем пресилени, но най-вече и в двата документа изобилстват откровените манипулативни и интерпретационни твърдения.

 

БСП обсъжда на пленум резултатите от местните избори, 17 ноември 2019

 

Противниците на Нинова сравняват гласове, получени на различни видове избори (например, 955 хиляди на парламентарните през 2017 г. с 434 хиляди на последните местни). На различните видове избори има обаче принципно различни мотиви за участие, и поради това – съществени отклонения в избирателната активност. Т.е. базата за сравнение е необективна.

В доклада на ръководството се прави пресилен извод, че "БСП се завръщала в местната власт"...?! Завръща се – дръжки! Независимо от спечелените четири кметски мандата в областни градове и приличното представяне в София и то благодарение на Манолова партията си оставаше почти треторазрядна сила. Така че и това твърдение е абсурдно!

Сега БСП – самостоятелно или в местни коалиции спечели кметските места в 58 общини (срещу 60 през 2015-а). Има и нищожен ръст на спечелените мандати за общински съветници (1006 срещу 930). Има напредък и по отношение представянето в повечето областни градове, но в същото време отстъпление в по-малките традиционно червени общини.

Всичко това за сметка на позорното съешаване с ГЕРБ. Факт, който Нинова и Станишев умело премълчават. Измислената "лява опозиция" кляка на властта в тези райони, договаря се къде явно, къде тайно, и в същото време претендира, че е "алтернатива" на управлението. Направо смехотворно!

 

Трърдението на Бойко Борисов, че „днес ГЕРБ е по-силен от всякога” е комично

 

Неспособността за обективен и качествен анализ се превръща в непреодолима пречка по набелязване на ефективни мерки за преодоляване електоралната закостенялост и перманентен упадък на БСП. Факт е, че от години политическото влияние на социалистите не се разширява. Напротив, левицата тъпче на едно място, а печеливши са другите партии, местните коалиции и независимите кандидати, издигнати от инициативни комитети. Но не и БСП.

Статистиката

В общините на 9 от 11 области ГЕРБ увеличава или запазва броя на спечелените кметски мандати (изключенията са Благоевград и Ямбол). ДПС също подобрява постиженията си в 5 от 11-те области. Като цяло ГЕРБ е спечелил 7 кметски мандата повече, а ДПС – 5. Броят на спечелените от БСП кметски мандати в малките общини от посочените 11 области остава същият, както преди четири години. Спечелилите кандидати, издигнати от други партии, местни коалиции и инициативни комитети, сега са с 14 по-малко, в сравнение с 2015-а.

 

 

Осман Октай: ГЕРБ и ДПС бяха в постоянна координация на тези избори. Взaймoдeйcтвиeтo мeжду ГEРБ и ДПC, c пocрeдник Пeeвcки, изпрaтeн oт Дoгaн и зaдкулиcиeтo, мoжe мнoгo лecнo дa ce види oт прoтoкoлитe

 

Извод – налице е трайна тенденция в отслабване на доверието и политическата подкрепа за ГЕРБ и ДПС в повечето областни центрове, но и противоположна тенденция на засилване на това влияние в по-малките общини, където очевидно купеният и корпоративен вот все повече доминира, а знаем тези партии са корифеи в тази област... Двете печелят повече места в общинските съвети, повече кметове на общини, а и резултатите им от гледна точка на получените гласове са по-добри в сравнение с 2015-а.

Между другото, сътрудничество с ДПС на редица места е осъществила и БСП. За ГЕРБ това е отколешна традиция. В шест общини социалистите са подкрепили победили кандидати, издигнати от движението, а на едно място (Девин) дори са в официална коалиция с ДПС. От тази гледна точка упреците на социалистите към ГЕРБ и ДПС за изборен сговор са жалки.

На този фон нещастните две крила – това на ближещия рани Станишев и вездесъщата Нинова, безсмислено се бият за властта в една умираща, вкл. и в демографско отношение партия. В крайна сметка и единият, и другият воюващи кръгове не са постигнали нищо значително за партията. Напротив, постоянните сблъсъци и скандали между тях още повече отслабват и без това залинялата социалистическа организация.

 

 

Станишев разкритикува Нинова за изолацията на БСП и трансформацията й от демократична партия в лидерска

 

Факт очевиден – БСП не са промяната, не са и алтернативата, за която постоянно говорят! Нито Сергей, нито Корнелия.

Червената водачка бетонирана на лидерския пост няма и грам намерение да подава оставка, въпреки затъването ѝ до шия в кал, клевети и разпри с активисти от собствената и партия. Видяхме още от същото и на Конгреса на БСП през пролетта –масова истерия, неспирни скандали, а в същото време лявата лидерка се изтъпанчи пред позиналите усти червените бабички и заяви, че няма намерение да се оттегля от поста си.

Номерата и на Нинова, и на Станишев ги знаем. Омръзнаха и на редовите бесепари, и на хората извън тази партия. Вместо градивност БСП от пленум на пленум "сервира" на обществото разпри, публични интриги и нестихващи батални сцени...

Как да бъдеш новото, различното...?!

Не можеш да градиш опозиция и алтернатива, да отстояваш уж принципи и идеи, а задкулисно да играеш с тези, срещу които публично риташ.

Няма как. 

Image result for Korneliya Ninova

Вътрешната опозиция поиска оставката на Корнелия Нинова и ръководството на БСП вече официално, в писмо до Пленума на партията. Причината - провал на местния вот, след който соцпартията отсъства от управлението на общините в половин България, според техния анализ на изборите. 

 

"Прогнозата, която дадох две седмици преди стартирането на предизборната кампания, се препокри 100%. ГЕРБ е печелившият в тези избори, но със сериозно отстъпление от областните центрове. Шест от тях са загубени. БСП има прираст и той е факт, а ДПС бяха най-организираната партия", каза Цветан Цветанов.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Раздорът е факт >> Бунт за оставки в БСП: 50 разгневени социалисти с унищожителна критика срещу Корнелия Нинова и Кирил Добрев преди пленума (ДОКУМЕНТ)

Разпад >> Вътрешнопартийните проблеми на БСП идвали заради подмладяването на партията, смята Нинова

Ако Борисов няма общо с избора на Иван Гешев, незабавно да уволни правосъдния министър

Нинова в настъпление, доразбива "опозицята": Който иска да оглави БСП, да заповяда на състезание пред всички членове

Как стои в очите на Горанов болничния лист за химиотерапия, както и за други тежки болести?

Така умеят най-добре! » Георги Свиленски: Исканията за оставки са само пред медиите, лицемерно е

Нинова пак победи вътрешната опозиция, но не и кризата в БСП

И още как! >> Калоян Паргов: Злобата и омразата ще ни погубят

Вместо загриженост за проблемите в страната >> Корнелия Нинова: Искаха ми оставката по коридорите, не в залата

Раздорите продължават! >> Огън на "Позитано" между ръководството и опозицията, приеха с мнозинство доклада "Добрев"

Раздорите в БСП не спират >> Гръм и мълнии на пленума: Кирил Добрев мрънка за загубата, Станишев го попиля: БСП стана авториторна партия с диктат на ръководството!

От 1 декември БСП отново в избори, през април ще е вотът за лидер

Приказки... под шипковия храст >> Румен Гечев: Очевидно е, че БСП върви нагоре

Социалисти отричат да са подписвали искане за оставки

Колко е „дясна“ политиката на ГЕРБ

Във всяка една европейска държава министерското Ви кресло щеше да е празно за поведение пред камера като днешните ви изцепки

Изборът на Борис Бонев - срам или лицемерие?

 

 


117264