Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Цветан Василев поиск...
Цветан Василев поиска да говори пред българския съд

Цветан Василев поиска да говори пред българския съд"Това е интелектуално предизвикателство - да не го превръщаме в мутренско надцакване", казва за делото Георги Христов

"Заявявам желанието на Цветан Василев да даде обяснение пред този състав на съда по всяко време, по което му бъде осигурена техническа възможност да стори това. За да не бъда обвинен, че искам да шиканирам процеса. Стига вие да решите, че можете да му предоставите тази възмжност. С отглед правото му на защита и правото да дава обяснения."

Това каза днес адвокатът на Василев Константин Симеонов по време на делото "КТБ", което е на фаза изслушване на обяснения от подсъдимите.

Симеонов обяви, че два пъти вече са искали в рамките на досъдебното производство от прокуратурата възможността главният обвиняем да бъде разпитан по видеоконферентна връзка. Нещо, което е позволено от НПК. Това им е било отказано от ппрокурорите, тъй като... Василев щял "да попречи на разкриването на обективната истина".

След като днес Симеонов предложи по всички възможни способи, технически приложения и в момент, когато съдът прецени, Василев да бъде разпитан дистанционно, от прокуратурата пак се възпротивиха. Според тях това било изключение в закона, а Цветан Василев, ако иска да говори, може да се съгласи да го екстрадират.

Съдът намери, че следва да положи всички усилия, като предварително отправи запитване към компетентните органи както в България, така и в Сърбия относно възможностите - включително и технически такива.

"Ще направя възможното, за да разбера какво можем и кога можем. Никога съдът не може да лиши подсъдим от правото да дава обяснения", постанови съдия Виржиния Петрова. 

На това залата започна да ръкопляска, което видимо я ядоса и тя каза: "Да изключим тези емоции, защото това не е панаир."

"Аз и моите защитници сме се хванали не за сламка, а за обвинителния акт. Изправени сме пред едно интелектуално състезание и предизвикателство - и моля да не го превръщаме в мутренско надцакване."

Това заяви по-рано в края на обясненията си Георги Христов - бивш изпълнителен директор на КТБ. Той е един от 17-те налични обвиняеми и говори два дни - започна вчера и продължи днес. Тази възможност се появи, след като съдия Виржиния Петрова вчера постанови, че промяната в НПК позволява да спре по средата многомесечното четене на обвинителния акт на прокуратурата.

Именно вчера зам. главният прокурор Иван Гешев използва по адрес на обвиняемите и адвокатите израза - "удавник за сламка се хваща". Гешев - цитиран обилно от "онези" медии - каза още, че обвиняемите вероятно протакат, защото разчитат "процесът да се реши с някакви извънправни способи" като "промяна на политическата обстановка". На това обаче после уточни, че засега не се влияе от политика.

От думите на Георги Христов стана ясно още, че той е в сложна обстановка - след като преди седмица му бе повдигнато ново обвинние за кредит от 25 млн. лв. от КТБ, му бе наложена парична гаранция от 50 000 лв. Христов обаче е със запорирани сметки от години като обвинем по "голямото дело" "КТБ". Вчера той заяви, че няма средства да си плати гаранцията по "новото" дело и така вероятно ще влезе в ареста... Което пък ще му попречи да участва в "основното" дело "КТБ". 

До един другите обвиняеми заявиха, че не разбират в какво ги обвиняват.

 

Източник: http://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Сръбска медия: Цветан Василев действа да свали Борисов

Спецсъдът заседава по делото за източването на КТБ

2,5 млн. лв. от КТБ раздал в подаръчни торбички Цветан Василев на 5-има доверени

Съдът: Цветан Василев може да даде обяснения по всяко време89047