Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Цветанов срещу Борисов: Кой пръв ще падне?

Цветанов срещу Борисов: Кой пръв ще падне?Горещо примирие преди ключови избори за ГЕРБ

В навечерието на Деня на независимостта бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов даде ясна заявка, че няма намерение да слиза от политическата сцена. В интервю за бТВ той даде ясен сигнал, че се опитва да бъде коректив не само на ГЕРБ, а дори и пазител на евро-атлантическата ориентация на България.

Казано с две думи от позицията на европейските ценности Цветан Цветанов ще коментира политиката на ГЕРБ.

Това е ясно, след като заяви, че при „развода си“ с премиера той е бил питан от Бойко Борисов дали смята да прави партия.

С Борисов се чуваме чисто делово, ще е лицемерно, ако кажа, че е приятелски,

уточни Цветан Цветанов.

„Може би тези, които му говорят по тази тема, се притесняват, не той“. Така Цветанов отговори на въпроса дали премиерът и лидер на ГЕРБ се страхува от евентуален политически проект на бившия втори в партията.

Цветан Цветанов беше категоричен, че винаги е бил откровен с Бойко Борисов – казвал му е истината, а лидерът на ГЕРБ е взимал решенията.

Бившият втори в ГЕРБ дори коментира, че лидерът на партията се е обградил с ласкатели, които му говорят това, което иска да чуе, а не истината.

Защо ГЕРБ гради коалиции със СДС за местния вот,

е голямата болка на Цветан Цветанов.

Той не пропусна да припомни, че самото си създаване партията се е явявала самостоятелно на вота в София и го е печелила на първия тур. Това е удар в гърба на лидера на партията и на сегашния кмет на столицата.

Припомняме, че при разгарянето на „Апартаментгейт“ Йорданка Фандъкова беше от малцината политици в партията, които призоваха за оставка и напускане на обществения живот на всички замесени в скандала. Видно е, че дори и след изборите ще можем да очакваме нападки и обвинения.

Цветанов не коментира провала на последните президентски избори.

Те ясно показаха, че трябва да се търсят нови тактики за печеленето на гласа на избирателите, а не трябва да се залага на вота на твърдите ядра.

Бившият изборджия дори не пропусна да прогнозира, че ГЕРБ ще загуби 15 кмета. Това се дължало на налагането на кандидатури от централата и пренебрегване на избора на местните партийни структури.

ДПС връща загубени позиции.

Най-печеливши в тези избори ще бъдат от Движението на Доган. Това каза в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ по БНР Цветан Цветанов.

Той не пропусна да припомни, че за 13 години партия ГЕРБ се е изградила като единствената алтернатива в смесените региони.

„Днес обаче политическото решение, което се взема от Изпълнителната комисия, е не навсякъде и не на всяка цена в тези места ГЕРБ да има представителство. Това води до леко отдръпване и демотивиране на достойните мюсюлмани и българо-мохамедани, които припознаха ГЕРБ като единствената алтернатива. ГЕРБ ще направи отстъпление от смесените региони“, прогнозира Цветанов.

„Резултатите от местните избори ще дадат фактите, с които всеки един ще трябва да се съобразява. Местната власт е гръбнакът на партията, но и гръбнакът за развитието на регионите“, посочи още той.

Бившият втори в ГЕРБ обаче услужливо не коментира, че на последните парламентарни избори бяха приети редица ограничения за гласуването на нашите сънародници в Турция.

Това облагодетелства ДПС и не позволи на ДОСТ да прескочи 4% изборна бариера.

Върви ли чистка на хората на Цветанов в ГЕРБ?

Последните медийни изяви на председателя на „Евроатлантически център за сигурност“ показват, че отговорът на този въпрос е „да“.

Този процес няма да завърши с местните избори, а ще продължи поне до следващите парламентарни.

Политиката на отваряне към десни формации е ясен сигнал, че ГЕРБ гледа да си попълни банката с кадри.

Как ще завърши процеса ще е ясно от местните избори. Загубата на областен град ще наклони везните.

За момента е ясно, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, но няма да има сегашните 130 кмета. БСП и „Обединени патриоти“ ще имат повече кметове. С две думи обаче всички ще се обявяват за победители, но най-печеливши ще бъдат от ДПС.

 

Източник: https://fakti.bg/

 


113217