Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Д-р Антония Първанов...
Д-р Антония Първанова: Коронавирус има в България от ноември 2019 с три пика

Д-р Антония Първанова: Коронавирус има в България от ноември 2019 с три пикаКоронавирус най-вероятно има в България още от месец ноември, каза пред Дарик експертът по здравна политика и обществено здраве д-р Антония Първанова. Още тогава е имало болни, чиито симптоми напълно съвпадат с тези от Covid-19. Кривата на заразени през този грипен сезон показва, че е имало три пика като през месец март е едва последният.

 

Във всички тези пикове освен болни от грип е имало и заразени с коронавирус, смята д-р Първанова, като уточнява, че ако съмнителните случаи бъдат изследвани, те най-вероятно ще се окажат с антитела.


Коронавирусът циркулира в Европа още от миналата година, а вече има данни, които показват, че в Китай той се е разпространявал още през месец май, каза д-р Антония Първанова. Тя уточни, че в България най-вероятно Covid-19 има поне от ноември. Още тогава има и болни, чиито симптоми напълно съвпадат с тези на новия вирус. Такъв е и случая на жена, която се разболява след посещение в посолството на Китай.


Д-р Първанова е категорична, че в цялата истерия около коронавируса не трябва да се забравя и факторът пари. По думите ѝ пандемията ще се използва за съживяване на икономиката, на която според анализатори и без вируса предстоеше рецесия. Само до момента са дадени стотици милиони за разработване на ваксина, която може изобщо никога да не влезе в употреба. Още милиони са похарчени за респиратори.


Според д-р Първанова към момента не може да се твърди и, че през есента отново ще има пик на Covid-19. Напълно е възможно тогава други вируси да бъдат основният проблем на грипния сезон.

 

Източник: https://frognews.bg


125577