Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Д-р Дечо Дечев, шеф ...
Д-р Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Не може в държавна болница да има частен център или клиника за печалба

Д-р Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Не може в държавна болница да има частен център или клиника за печалбаТази практика започва да се разраства в размери, които стават опасни, обяви той

Той разкри, че е отправил официално запитване до Световната здравна организация по казуса на симбиозата държавна - частна болница


Предприеха се действия някои порочни дейности да се прекратят - не може на територията на държавната болница да фигурира център или болница, които да са частни. Защото при такива партньорства всички негативи са за общинската болница, а всички позитиви и ползи - за частната, показа го практиката.

Това заяви в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК.

 

"В близките дни имаше един възмутен от мое изказване собственик на частна болница, разкрил в голяма университетска болница частна клиника по онкология. Така придоби всички позитиви, а болницата затъна още повече с дългове", даде пример д-р Дечев.

 

Той изтъкна, че неговата позиция по това съжителство е "едно към едно към европейската". "Те имат една позиция, аз моя - моята е едно към едно към европейската: тоест не може болници, които не са non profit, да работят с обществен ресурс. Тя може да е частна или да не е частна. Тази практика не само се настанява, но започва да се разраства в размери, които стават опасни", предупреди управителят на НЗОК. 

 

Д-р Дечев разкри, че е отправил официално запитване до Световната здравна организация по казуса на симбиозата държавна - частна болница. "Първото нещо е да поговорим с политиците, да им предоставим факти. Имам статистика - на Евростат, сега съм запитал официално Световната здрава организация (СЗО), които ще дадат конкретни данни има ли изобщо в ЕС държава, чийто обществен фонд заплаща суми на болници, които са създадени за печалба. Ако има такива, лично аз ще бъда изненадан", обяви д-р Дечев.

 

По думите му досега този спор досега не се е водил "по някакви причини". "Тази тема може би е била табу, но може би е дошло време да се говори", категоричен е управителът на НЗОК.

 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Прехвърляне на отговорност! >> Д-р Дечев: Обществото дава милиарди за лотарийни билети, но не иска да дава за здраве

Шефът на НЗОК: Организирана група източва Здравната каса

Куриоз: НЗОК се оказа осъдена oт настоящия си директор

 

 


88825