Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Д-р Николай Михайлов...
Д-р Николай Михайлов: Това какво правосъдие е? Това е тояга..., за да подпомага кризисния пиар на премиера

Д-р Николай Михайлов: Това какво правосъдие е? Това е тояга..., за да подпомага кризисния пиар на премиера„Това, че имаме толерантност към записите и снимките, свързани с премиера Борисов е не просто скандал, а свръхскандал и нелепост, коментира в интервю за „Дарик“ д-р Николай Михайлов.

Той обясни и причините за спадането на тревожността сред българите, въпреки нарасналия брой на заразените от коронавирус в страната, както и начина, по който властта използва ситуацията около вируса, за да решава кризите на политическия терен.

По думите на д-р Михайлов при положение, че всеки ден нахлуват на порции тези снимки, записи и есемеси, главният прокурор, който е обявил край на олигархията и е обещал да раздава без селекция правосъдие като Божи пратеник, си прави оглушки за Борисов.

„И атакува президентски чиновник и братята Бобокови с една аргументация, която стои смешно по телевизията. Това не е косвен аргумент, това е далечно подозрение от типа на основателните предположения на г-н Цветан Цветанов, за които България плаща не знам по колко случая в Страсбург“, допълни д-р Николай Михайлов.

„Това какво правосъдие е? Това е тояга, връчена на официална институция, за да подпомага кризисния пиар на министър-председателя. Че работят заедно е ясно от много далече – от птичи поглед е ясно“, каза още психиатърът.

Според него това корумпира страшно и по парадокс това има отношение и към дисциплината във връзка с коронавирусната инфекция.

„Освен това тази баталия между власт и опозиция с дежурни говорители, които никога не са били на толкова ниско ниво и толкова отблъскващо посредствени хора, т. нар. остриета – тези техни сражения в името на политическата истина и публичната правда, ами това може да те отчае напълно! Това е вредно за здравето зрелище“, смята д-р Михайлов, според когото това допълнително мотивира хората да не спазват правилата.

Психиатърът призна, че е имал някаква плаха надежда, че „главният прокурор като директен и не много рафиниран човек, може да изненада с резки действия и с характер, който няма да бъде така лесно укротяван и дисциплиниран“.

„Това, което виждам – от първата атака срещу президента и записите, до последните събития, свързани с неутрализацията на дейността на Божков, ме кара да бъда убеден, че става дума не за независима прокуратура, не даже за зависима прокуратура, а за прокуратура, която е просто на власт, така както са на власт Борисов и парламентаристите му“, заяви д-р Михайлов.

Според него Иван Гешев трябва да каже все пак дали тези записи са автентични. „Нали обеща да няма недосегаеми, а сега няма той основание да търси сметка на един министър-председател, който отваря чекмедже с пачки, разговаря по един неквалифицируем начин по телефона за европейските политически лидери и за вътрешните дела. Те съдържат не само стилистичното падение на една власт, но съдържат основание за едно допълнително разследване, за питане що за власт е тази и какво тя прави“, аргументира се психиатърът.

И на въпрос добави: „Какво да му правя на Борисов аз профил, ако българската нация не е разбрала, че на най-високо място е нахлул един човек, по причина на общата ни национална деградация след 89-та година“.

„Това, че ние имаме толерантност към това, което виждаме и чуваме, включително със СРС-та, е не скандал, то е свръхскандал – то е някаква нелепост, която би трябва, ако страната ни е цивилизована, да завърши със зрелищно изхвърляне. Само че няма да стане това – защото от една страна населението е слабо чувствително на тези прояви, от друга страна е тежко уморено. И от трета страна – през вековете на своето съществувание нацията ни е формирала един възглед на властта като непоправима, за нещо, което трябва да бъде търпяно, защото не може да бъде променяно“, обясни още д-р Николай Михайлов.

„Бойко Борисов е настанен по демократичен път горе и се възпроизвежда. На всичкото отгоре приет много добре от европейските лидери, които се чувстват около него чудесно, защото не го уважават никак. С него те си почиват, свободни са от ангажимента на протоколното поведение, наричат го просто Бойко и той им говори на някакъв език, който още не е квалифициран в номенклатурата на езиците. Те го виждат, знаят го напълно и са вдигнали ръце за свое удоволствие, не го бръснат за нищо, а той квалифицира това отношение към себе си, както стана ясно от този запис, като контрол над тях. Той ги е победил…“, каза още психиатърът.

„Това е ужасен срам, да съществуваш в такава страна с такова нещо, но не може да се поправи и няма да се поправи за голямо човешко съжаление“, заключи той.

По повод намалената тревожност днес сред българите на фона на нарасналия брой заразени с коронавирус д-р Николай Михайлов коментира, че в началото поради малкото знание усещането на хората е било като за почти апокалиптично бедствие. „Наблюдаваме нещо като изчерпване на тревогата, започнахме да свикваме с това, появи се и едно разноезичие на експертите, които се сблъскаха в позициите си“, обясни той.

По думите на д-р Михайлов публиката се раздвои, не знае какво да мисли и затова мисли каквото й е удобно. „Понеже хората са уморени и се юрнаха да наваксват слънце, въздух и море и даже дискотеки и нощни барове, което за мен е прекалено. Безпокоя се, че така както вървят нещата, ще се наложи ограничаване на тази ранно либерализирана практика“, допълни психиатърът.

Той не споделя триумфалистичното, бодро и лекомислено отношение, че няма нищо страшно или няма такъм вирус. Според него мнозина ще преоценят ролята на НОЩ, като отчетат, че мерките са били напълно основателни.

Д-р Михайлов посочи, че премиерът Борисов е следял настроенията на хората, за да върви подир тях. „Ако има хаос на инструкциите от най-високо – това е поради особена „демократична безпринципност“ да се следва настроението на хората и да не се поеме отговорността за непопулярни решения, когато те са разумни. Затова ние можем да видим крайно безпринципно и напълно хаотично поведение според това дали рейтингът се качва или пада“, допълни той.

В пистата на дисциплината според него може да ни сложи плашещ ръст на броя на заразените и на фаталните случаи, но по-добре е да се спазва елементарното и да се поддържа солидарен дух на взаимна защита.

По думите му в тази епидемия се е проявило едно дискретно напрежение между възрастни и млади. „Старите и болните са така да се каже пътници – да стоварваме огромен национален ресурс за тяхното опазване не е разумно – тази позиция е доста цинична, макар да не беше публично заявена“, каза още д-р Михайлов. Според когото това е укорим детайл в поведението на по-младата част от обществото, която преболедува леко или често без симптоми този вирус.

От „Дарик

 

Източник: https://e-vestnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Д-р Михайлов: Толерантността ни към записите и снимките с Борисов е свръхскандал и нелепост

Д-р Николай Михайлов: Дали Борисов няма да опита с: ”Гледай бодро вашта м*ма”

Д-р Николай Михайлов за атаката срещу Радев: Това е противоконституционен разгул! Зъл театър!

Д-р Михайлов: За Борисов възниква тревога дали е отстраним от политиката, ако сам не реши това

 

 

 

 


129089