Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Да,защото политиците...
Да,защото политиците са виновни >> Харалан Александров: Африканската чума ще бъде използвана политически

Да,защото политиците са виновни >> Харалан Александров: Африканската чума ще бъде използвана политически"Няма съмнение, че африканската чума по свинете ще бъде използвана политически." Това каза за агенция "Фокус"социалният антрополог Харалан Александров. Според него, ако не е чумата по прасетата, ще бъде измислена друга катастрофична метафора, която да опише преживяването ни за загуба на контрол и страховете за катастрофално бъдеще.

"Българската, а и световната политика напоследък се движат много повече от страсти, фантазии, тревоги и страхове, отколкото от рационални аргументи. И по начина, по който вече се случи с предишна епидемия по животните си спомняме за разплакани бабички, политици прегръщащи козлета, подлежащи на евтаназияи други трогателни сцени, няма никаква причина сега някой да не отиде и да се снима с бедните прасенца, осъдени на изтребление в името на прекратяване на заболяването“, коментира той.

Според Александров историческата ни памет е натоварена с тревожни асоциации на думата чума. Това е причина да си дадем сметка за изумителния прогрес на науката и медицината, за начина, който експлоатираме животните с цел да бъдат изконсумирани. Въпреки това светът никога не е бил по-хуманен, смята още той.

 

Редактор: ЕВГЕНИЯ ЧАУШЕВА

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/politics/

 

 

 

 


107714