Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Да подкрепим жените,...
Да подкрепим жените, които дават живот! >> Гледайте в 15 ч. на Фейсбук страницата на  Движение „ДНЕС“ протеста на медицинските сестри

Да подкрепим жените, които дават живот! >> Гледайте в 15 ч. на Фейсбук страницата на Движение „ДНЕС“ протеста на медицинските сестриМедицинските сестри от днес започват ежедневни протести. Те не вярват, че обещанията, които им дава министър Ананиев за повишаване на заплатите, ще се изпълнят.

В София медиците ще се съберат пред сградата на Министерство на здравеопазването в 15.00 часа.

На Фейсбук страницата на Движение „ДНЕС“ - https://www.facebook.com/DvijenieDNES/ ще можете да проследите протестът на живо.

Протестни действия ще се проведат и в други градове от страната като: Варна, Добрич, Казанлък, Кюстендил, Пазарджик, Сливен и др.

 

Заявката им дойде след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, която се проведе вчера. Тогава той обясни, че е изпълнил ангажимента си към тях и им е предоставил резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът му е извършил за всяка болница. По думите му два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата.

 

Според него е налице трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души. Той обясни, че съвместно с министъра на образованието и науката е договорено увеличение на приема за медицински сестри със 150 души, което ще бъде държавна политика, а не еднократен акт.

 

Освен това, с изменение на Наредбата за специализациите държавата се ангажира да изплаща стипендиите за обща медицина и педиатрия – дефицитни специалности, към които през последните години се наблюдава занижен интерес.

 

Като друга стъпка за мотивиране на професионалистите по здравни грижи да останат и да практикуват професията си у нас министър Ананиев припомни приетото от Министерския съвет постановление за отпускане на 30 млн. лв. на общинските и областните лечебни заведения, като преобладаващата част от средствата е предназначена за увеличение възнагражденията на персонала.

 

Ананиев бе категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др. Очаква се с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно да изготвят методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове.

 

По думите на Ананиев работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици.

 

Гражданско движение "ДНЕС"

Гражданско движение "ДНЕС", Sofia, Bulgaria. 20,414 likes · 9,461 talking about this. „ДНЕС” отстоява интересите на гражданите пред местната и централна власт, и пред монополните дружества...

 

 


93620