Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Да си спомним за Кос...
Да си спомним за Костинбродската манипулация...! >> В ЕС българите най-често се опасяват от купуване на гласове по време на избори

Да си спомним за Костинбродската манипулация...! >> В ЕС българите най-често се опасяват от купуване на гласове по време на избориБългария е страната в Европейския съюз, където най-голям процент хора се опасяват, че в контекста на всякакви избори, провеждани в Европа, могат да бъдат купувани или продавани гласове, показа проучване на Евробарометър, което разкрива очакванията на европейците за изборите за Европейски парламент през май догодина.

 

Като цяло мнозинството анкетирани в ЕС (55% за целия съюз) се безпокоят от тази възможност, но има големи разлики в мненията в отделните страни, като в България (81%), Латвия (80%) и Литва (76%) е най-голям делът на обезпокоените. Най-нисък е във Финландия (34%), Германия (35%) и Холандия и Словения (и двете по 40%).

 

България е на първо място и по процент на притеснените, че е възможно хора да бъдат принуждавани да гласуват по определен начин – 72 на сто от анкетираните са разтревожени при 52% за целия ЕС. След България са Испания (71%) и Румъния (66%), а на другия край на скалата са Германия (31%), Финландия и Естония (и двете по 36%). 

Според едва 31% от българите страната прави каквото е необходимо, за да предотврати незаконни дейности и измами по време на избори, което поставя България на последно място по този показател. Най-висок процент съгласни с това твърдение има във Финландия (88%), Швеция (87%) и Холандия (86%).

 

В проучването следва въпросът "Доколко сте удовлетворен/а от следните аспекти на демокрацията в ЕС", като са дадени резултатите за няколко възможни аспекта. България е единствената страна в ЕС, в която мнозинството от респондентите не са казали, че са доволни от свободните и честни избори. Че са доволни са заявили 38 на сто, а на обратното мнение са 52% от анкетираните.

 

Повечето репонденти във всички страни са посочили, че са доволни от свободата на словото в ЕС, като по този критерий България е на последно място заедно с Румъния. И в двете държави 56% са отговорили, че са доволни, а 39 на сто – че не са.

Двете страни са на последно място и по още един въпрос – задоволство от зачитането на основните права в ЕС, като 47% са заявили, че са удовлетворени, а 46% в България и 50% в Румъния – че не са. Българите са последни също така по удовлетвореност от възможността отделни граждани да участват в политическия живот – 45% са удовлетворени, а 44% - не са.

 

Само 32% от българите са доволни от върховенството на закона в ЕС, което отново поставя страната на последно място. Недоволните са 58%, като по-висок е делът им единствено в Словения (62 на сто). Най-нисък е процентът на българите, които са удовлетворени от възможностите за гражданското общество да играе роля в насърчаването и защитата на демокрацията – 39 на сто срещу 50% неудовлетворени.

 

Близо половината българи (43 на сто) и всеки трети от останалите в ЕС би желал за евродепутати да се кандидатират повече млади хора. За ролята на интернет в изборите ясно мнозинство (73% в ЕС и 60% в България) са притеснени от дезинформацията и заблуждаващата информация.

 

Подробности за резултатите можете да намерите в прикачените документи.

 

 

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/


ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Над 3 млн. българи поискаха радикална промяна в избирателната система

Купуване на гласове* >> За местните избори Горанов вдига заплатите на държавните служители, увеличава със 100 млн. лв. бюджета на МВР

Изборите в Галиче се превърнаха в изключително грозна картина

 

 

 
 
 
 82485