Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Данаил Кирилов след ...
Данаил Кирилов след срещата с Радев: Няма да номинирам следващ главен прокурор

Данаил Кирилов след срещата с Радев: Няма да номинирам следващ главен прокурорСмятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от такава номинация. Номинациите би следвало да бъдат изцяло от ВСС

Така Данаил Кирилов отговори на въпроса дали би номинирал кандидат за главен прокурор, съобщава БГНЕС.

 

Правосъдният министър се срещна днес с президента Румен Радев. Разговорите са част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Преди Кирилов Радев разговаря със Сотир Цацаров и Лозан Панов.

 

Според закона предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

 

В четвъртък ще има заседание на работната група по Закона за съдебната власт, на което Данаил Кирилов ще представи своето виждане за отговорността на тримата големи. Амбицията е да се следват най-дългата законодателна процедура, за да има достатъчно време и за обществено обсъждане. Според правосъдния министър би било добре, ако действително до края на тази сесия успеят да извървят подготвителната фаза на законодателната процедурата и да стигнат до законопроект, предложен от Министерски съвет.

 

 

Източник:https://frognews.bg/


99521