Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Даниел Фройнд от Евр...
Даниел Фройнд от Европейския парламент: Не се отказвайте, да се борим заедно срещу корупцията!

Даниел Фройнд от Европейския парламент: Не се отказвайте, да се борим заедно срещу корупцията!Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно! Това бе посланието на Даниел Фройнд, зам.-председател на групата за борба с корупцията в Европейския парламент, който бе един от ораторите на 76-ия ден от протеста срещу управлението на България и корупцията в най-бедната страна от ЕС.

"Това, което виждам тук, е много притеснително. Систематичната корупция е сериозен проблем в цяла Европа. Ако искаме да запазим ЕС единен, трябва да се борим срещу това. Трябва да приемем неудобната истина, че милиони евро се харчат неправомерно. Медийната свобода също е важна, тя трябва да се защитава. Трябва реална борба с корупцията. Имаме нужда от вашата помощ. Трябва натиск от улицата, трябва натиск и в Брюксел. Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно!", каза Фройнд.


Струпване на полиция в Триъгълника на властта, проверка на преминаващите за остри предмети, претърсване на палатковия лагер на майките от инициативата "Системата ни убива" - това предшества 76-ия ден на протеста, обявен от Отровното трио за Великото народно въстание. Служители на реда завардиха и входа за метрото пред сградата на здравното министерство.

Датата 22 септември не бе избрана случайно. Протестът съвпадна с честванията за 112-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха дошли да подкрепят протестиращите от столицата. По-късно дойдоха и три автобуса от Варна, съобщи Арман Бабикян от Отровното трио.

Малко преди започването на протеста бе затворен бул. "Дондуков" на пресечката му с "Цар Освободител". Откъм БНБ и откъм статуята на Света София са изградени пропускателни пунктове, където всички отиващи към площада се проверяват. 

По-рано днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Проф. Велислав Минеков от Отровното трио обяви: Скоро ще празнуваме друга независимост, независимост от мутри и мафия. Дълго време бяхме заспали, дълго време сънувахме, че ще се събудим щастливи. Вече сме будни!

Преди него говориха архимандрит Дионидсий и певецът Георги Станчев.

Архимандрит Дионисий заяви: Благословено да е третото Велико народно въстание. Днес, когато Третата българска държава е завладяна от мафията, трябва да се противопоставим. Ние всички сме тук да извоюваме независимостта си от бандитския режим и да върнем България на българите.

Певецът Георги Станчев изпя песента "Не вярваме на думи", написана преди 30 г. След това рецитира стихотворение "Сега накъде".

Борисов, избери си един от нас и се предай. Ние ще спазим правата за военнопленници на Женевската конвенция. Просто избери един от нас и се предай, призова премиера адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио. Днес опънехме червената линия, за да видят от другата страна как изглеждат решетките. Свиквайте, от утре ще е така. 76 дни стотици хиляди българи протестират с едно единствено искане - оставки на правителството и главния прокурор и промяна. Множеството скандира "Оставка". Борисов, дали сме достатъчно сериозни? Цялата страна е тук. Вчера Борисов каза, че няма да кой да се предаде. Виж записите от камерите и си избери един от нас, допълни Хаджигенов. 

Сега ние, гражданите, ще ги пометем и ще управляваме с честни и почтени избори. Мутри, вън!, призова Арман Бабикян. Днес ние се борим за независимост от мафията и мутрите. Днес ние няма да завършим с химна на България, а ще започнем с него, допълни той.

76 дена от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински, обърна се към множеството един от протестиращите Слави Трайков, който е бивш член на ГЕРБ. 

 

Източник и снимки: https://offnews.bg/


 


137364