Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / ДАНС поема разследва...
ДАНС поема разследването на

ДАНС поема разследването на "БиволЪ" за еврофондоветеСофийска градска прокуратура е възложила на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършването на проверка по повод публикация в сайта "БиволЪ" - "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми". Това съобщиха от прокуратурата.

Сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове, по повод същата публикация, е постъпил от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор. Сигналът е подаден на 14 септември. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Сигналите от Томислав Дончев и от сайта "БиволЪ" са обединени.

От прокуратурата заявяват, че ще бъдат проверени всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. 

Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдените факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

 

Източник: https://fakti.bg/


76256