Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Данък дете. Поредният данък

Данък дете. Поредният данъкКоментар на Величка Рафаилова, експерт социална политика на Движение "ДНЕС" - гр. Стара Загора

 

ДАНЪК ДЕТЕ! Това искат да въведат бизнесът и държавата. ПОРЕДНИЯТ ДАНЪК. Уж и тях майка ги е раждала, уж и те деца имат... Уж са експерти, държавници и бизнесмени. Защо така отчаяно и стръвнишки за пореден път посягат на най-слабитеи беззащитните...

Обезщетението за втората година на майчинството остава 380 лв., за да се СТИМУЛИРАТ майките да се върнат по-бързо на работа. Сред новите "СТИМУЛИ" е и идеята да не се начислява платен годишен отпуск, докато се ползват родителски.

А "най-великата" бизнес стратегия е отпускът за отглеждане на дете да не се признава за трудов стаж.

Мотивацията на работодателите, разбира се, е Европа!

Европейските съдии казват, чe в cлyчaитe нa вpeмeннa нepaбoтocпocoбнocт пopaди бoлecт, "пpaвoтo нa плaтeн гoдишeн oтпycĸ нe мoжe дa бъдe пocтaвeнo в зaвиcимocт oт зaдължeниeтo зa дeйcтвитeлнo пoлoжeн тpyд". Рoдитeлcĸият oтпycĸ обаче нe пocтaвя в "ocoбeнo пoлoжeниe" - вpeмeннa нeтpyдocпocoбнocт.

А ние сме европейци. Само във всичко, което обаче ни е угодно. Ако се приравняваме към тези мерки, не би ли следвало да съобразим и заплатите, условията на труд, условията в детските ясли и социалните помощи, които Европа е осигурила на своите граждани и, които СТИМУЛИРА за кариерно развитие.

Няма работна ръка, няма добре функционираща икономика и няма пари за майчинство, няма пари за заплати и обезщетения. По логиката на властта, то: взимайте им децата от ръцете на тези плодовити крави и да се връщат на къра. Баба им все едно по две години майчинство е ползвала. Раждаш, кърмиш и марш на работа! Ще ги чака някой да се радват и да възпитават. Работна ръка ѝ трябва на тази държава. Не деца! Очевидно политиката на всички и управляващи и опозиция е такава от години, затова сме и в демографска катастрофа, прокудила милиони от страната.

Какво не е наред (ако изобщо има нещо, което е!)? За стандартите в нашата държава, това което искате да направите, уважаеми властимеющи, е данък – дете. Всеки, който дръзне да си позволи лукса на възпроизводството, ще се лута между невъзможността да си гледа детето и да работи едновременно, ще се бъхта измежду невъзможността да работи и да си издържа семейството! Е, за какви стимули за раждаемост говорим тогава!?

На първо място – 380 лв. са пари, които не могат да покрият въобще нуждите на дете. Ако една майка трябва да разчита САМО на тези пари за себе си и детето си, а такива повярвайте ми не са малко, то двучленното семейство трябва да отиде в общинско жилищеи да яде хляб и сол цяла година. Достъпът до подобен дом, обаче, е в сферата на мистиката и лотарийния късмет. 

Затова минаваме към основната цел – майката Е ДЛЪЖНА да се върне на работа. Тогава възникват два основни проблема. Моралният – само ще загатна – дете на една година ще бъде поверено на незнайни неясни непознати в най-крехката му и беззащитна възраст заедно с още 30 други бебета, за които отговарят две лели със съмнителни квалификация и добронамереност

Тези майчини терзания работодателите не ги касаят, затова минаваме към същинското препятствия! Недостиг на места в детските заведения, особено в столицата, и особено в яслите, където има... 3000 чакащи! Ако не приемат бебето в детско заведение, къде се предполага да го даде на отглеждане майката, за да се върне на работа? Бабите и дядовците, ако изобщо са в града, все още работят. Или пък нямат възможност, болни са или е нещо друго. Остава вариант – частна детска ясла или детегледачка. Частните ясли в общия случай струват, колкото месечната заплата на единия родител.

Детегледачките в честия случай, струват повече и от частна ясла. По тези параграфи за частна детска градина и детегледачка правителството издиша отвсякъде, защото това може да си го позволят едва 10% от нас! По-скоро властите и държавата да запретнат ръкави, да не дрънчат излишни приказки и да създадат необходимите условия, така че много повече от 10% българи да могат да си го позволят!

Но нека видим и помислим и така, в първите години дете, което ходи на ясла, всъщност повече си стои вкъщи. Това са болнични, това са седмици и месеци, в които майката, която принудително сте призовали на работното ѝ място, всъщност изобщо няма да ви посещава, а когато е там - ресурсът, мотивацията и ангажираността ѝ с работния процес, далеч няма да ви удовлетворява. Но тъй като се е върнала на позицията си, вече няма да разполагате и с неин заместник. От всякъде зле. Откъдето и да го погледнеш.

При положение, че относно майчинството не сте склонни да проявите разбиране и човещина, съм далеч от мисълта, че към болничните и отсъствията ѝ ще го направите. Затова ми се струва реалистично предположението, че няколко месеца след завръщането на младата майка, вие вече ще търсите начини как да се отървете от нея...?!

Да не говорим, че встрани от алогичната стратегия и морала – подобни мерки са противоконституционни.

"Жената-майка се ползва от особената закрила на държавата". Но това кого ли от вас го интересува, кой ли от вас го спазва!

От друга страна - всички се вълнуваме заради демографската криза. Най-вече държавата, която на определени периоди пробутва изтърканата версия, че работи... върху стратегия за СТИМУЛИРАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА. Е, като чуете стратегия, работна комисия, група, какво си мислите...? И кажете ми как семейство, което едвам успява да гледа едното си дете, би направило второ???

И да се върнем отново в Европа. Вярно е, че в почти всички страни периодът на майчинство е по-ограничен от нашия. НО! Стимулът „връщане на работа“ там е най-малкото сведен до – ВЪЗМОЖЕН. Жените разполагат с гъвкаво работно време, детски ясли и градини на работното място или в близост, болнични и отпуски, както за майките, така и за бащите, и не на последно място – заплащане, което да може да обезпечи бита на семейството.

Тук просто искат да доизстискат от нас каквото е останало! И погледнаха към последните родилки в България! И тук посегнаха! Не остана неразсипано място в нашата България! А уж и вас майка ви е раждала, уж и вие деца имате... Да, но съпричастността в нашата държава, грижата и отговорността...! Забравете ги! Други са тук приоритетите, амбициите, стремежите на властта! Всичко до властта, интереса и парата опира! И знаем ги всички..., а и ни личи по живота, който водим! Е, да, няма такава държава.

 

 

 

 


79688