Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Дебатът по Канал 3: ...
Дебатът по Канал 3: Мая Манолова предложи гражданско управление на София! Фандъкова го отхвърли?! Кой е по-добрият кандидат... (ОБНОВЕНО)

Дебатът по Канал 3: Мая Манолова предложи гражданско управление на София! Фандъкова го отхвърли?! Кой е по-добрият кандидат... (ОБНОВЕНО)Информационен сайт "ДНЕС"


"Подавам ръка на Йорданка Фандъкова и искам да сключим споразумение, че която и да спечели изборите ще изпълни няколко важни приоритета. За 100 дни да отвори Столична община за гражданите, да има публичност и прозрачност на търговете, както и недискриминационност". Това предложи гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова в началото на дебата с Йорданка Фандъкова, излъчван на живо по Канал 3 в предаването "Беновска пита".

Фандъкова отхвърли категорично предложението на Манолова с обяснението, че... регламентът не го позволявал.

По този начин кандидатката на ГЕРБ не даде отговор дали приема да изпълни тези условия в полза на гражданите, бизнеса и децата.

"Качеството на въздуха е най-важният проблем за София, който и най-трудно се решава, защото няма една мярка, която да го реши. Четири важни неща - информация, намаляване на трафика, подмяна на печките на дърва и въглища, разширяване на зелената система.", каза на свой ред Фандъкова, като така за пореден път след 10 години управление не направи предложение за конкретна мярка. Похвали се как вече в реално време хората можели да следят чрез системи качеството на въздуха, въпреки че на всички ни е ясно, че това не води до никакво подобрение, а е само бошлаф за заблуда. И тук гражданският защитник припомни, че тези станции за измерване на качеството на въздуха са били поставени основно заради искания на граждански инициативи, а не на Столичната община.

По отношение на темата за градската среда Фандъкова посочи, че най-важната задача е да промени Общия устройствен план.

"Да оправим кварталите, да определи местата на високите сгради, направихме промени в закона през 2018 г., продължаваме да работим, направихме и разработихме споделена визия с гражданите, която ще бъде в основата на общия устройствен план, който трябва да бъде приет до края на годината от общинския съвет", заяви Фандъкова. Тук отново ясно пролича, че след 10 години управление, по време на което се съсипа центърът на София, сега кандидат кметицата на ГЕРБ се втурнала да "оправя" и кварталите, за които се сети чак сега, щом дойдоха избори.

И още нещо пак ново и пак предизборно, което се е пръкнало в главите на ГЕРБ, след като милиарди бяха откраднати: "Единственият законен начин да се изхарчи и един лев е Законът за обществените поръчки, а в Столичния съвет има орган, който следи за поръчките, там има и представители на всички партии. Канят се и общински съветници с цел прозрачност. В момента могат да се видят всички договори и протоколи за поръчките, предстои въвеждането и на електронни такива и столичната община била  е напълно готова да ги промени", обясни столичният кмет. Възниква логичният въпрос, защо това не беше сторено досега, при толкова години управление?

"Не казвам, че обществените поръчки се правят от Фандъкова, а от този, който реално управлява София", каза от своя страна Манолова. Гражданският кандидат с тези думи припомни това, че всъщност друг реално управлява столицата, а Фандъкова е като изпълнителен директор, поставено лице, което послушно изпълнява поръчки и служи на чужди интереси, а не на хората на София.

Що се отнася до екипа, с който Йорданка Фандъкова ще работи, тя посочи, че хората са ясни, имат свои имена, предложила е промяна, защото София има нужда от промяна, затова и наред с предложенията за общински съветници от ГЕРБ е заложила на хора, утвърдени в своите професии. Тя посочи, че предвиждала  промени в структурата и на нейния екип!? Възниква и логичният въпрос, за какви промени конкретно става въпрос, след като листата от 61 общински съветници на ГЕРБ "пращи" от все същите стари партийни лица, а новите са сведени само до едно, това на проф. Иво Петров.

„Важно е да кажа, че с пълен политически консенсус сме, търсим международен инвеститор, който да инвестира в "Топлофикация"", заяви Фандъкова и обясни, че качеството на транспорта е видимо в града, а кметът не избира, кой да спечели обществена поръчка.

„По време на управлението на г-жа Фандъкова на Столична община, Топлофикация натрупа 860 млн. лева дългове като натрупаната загуба е в размер на 590 млн. лева“, отбеляза кандидатът на гражданите за кмет на София Мая Манолова.

„Дружеството, със своето поведение и с предоставянето на услугата, е огромен проблем за столичани заради високите и неразбираеми сметки, заради плащането на такса сградна инсталация“, допълни тя.

„Не чух нито веднъж г-жа Фандъкова за това време, да заяви позиция и да защити гражданите, които са платците за тези огромни задължения. Включително и когато Топлофикация загуби 90 млн. лева във КТБ“, обяви независимият кандидат за кмет на София.

В заключение, Манолова наблегна на факта, че един от най-големите проблеми на столицата е начинът, по който се пилеят чрез бюджета парите на данъкоплатците, като предварително се знае, кой ще спечели обществената поръчка, тъй като има само по един участник на търговете и конкурсите... Това, разбира се, е отдавнашна ГЕРБ-практика в управлението на града, прийом чрез който върхушката, управляваща София цели да се отказват чрез натиск и машинации годните и конкурентни на управляващите фирми.

Така вече 12 години с управлението на София от Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и ГЕРБ...

Управление и най-вече модел, който зависи единствено от нас, от гражданите на София да бъде сменен.

 

Вижте целия дебат между Манолова и Фандъкова

 

Резултат с изображение за Първият дебат Фандъкова - Манолова! Кой и на какво основание ще спечели

 Резултат с изображение за blond

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Другари, вие искрено ли искате Мая Манолова ДА спечели...?! Или май по-скоро... - НЕ!

И по доверие Манолова води пред Фандъкова сред столичани

Мая остава фаворит в битката за кмет на София!

ПРОМЯНАТА ИДВА! >> Мая Манолова отново води пред Йорданка Фандъкова

Мая Манолова: Данните за пътната безопасност трябва да бъдат отворени за хората (ОБЗОР)

 

 

 

 


114539