Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ден 35: Викове ”Оста...
Ден 35: Викове ”Оставка” кънтят под прозорците на властта за сетен път (ОБЗОР)

Ден 35: Викове ”Оставка” кънтят под прозорците на властта за сетен път (ОБЗОР)Блокада на АМ “Тракия” в поредния ден на антиправителствените протести в страната. В автошествието се включиха десетки автомобили, които затрудниха движението на аутобана. Образузваха се километрични опашки.Това е поредната блокада на ключов път , след като преди няколко дни движението бе спряно от протестиращи на Хаинбоаз.

Гражданското недоволство не стихва вече повече от месец. Днес имаше и демонстрации пред посолството на Германия у нас. Организирано бе “Масово затваряне на очи” в знак на протест срещу липсата на реакция не просто от страна на Европа, а в частност от страна на Германия - един от съюзниците на България в ЕС. 

21.40 ч.

 

Не стихва гражданското недоволство и в други части на страната. За пореден път демонстрации имаше в няколко български града, като във Велико Търново се проведе и автошествие.

 

Във Варна протестиращи срещу правителството и главния продължават блокадата пред кръстовището на Общината. Проведе се и станалото традиционно шествие по централни улици в града.

 

В Бургас близо 20 души се събраха пред сградата на общината. Исканията им остават непроменени вече 33-ти ден - оставка на правителството и на главния прокурор. Протестно шествие нямаше, предават от БНР.

 

Автомобилно шествие имаше и в Хасково, където поетапно бе блокирано движението в няколко ключови части на страната. Финална точка на протестът бе Съдебната палата.

 

21.30 ч.

 

Протестиращите преминаха покрай палатковия лагер в района на Софийския университет, който бе възстановен по време на снощните протести. Към момента шествието се движи в посока Орлов мост.

 

21.15 ч.

 

За поредна вечер пространството в "Триъгълника на властта" бе оглушено от химна на Република България. 35-тия ден на антиправителствените протести към този час преминава спокойно.

 

Гражданите ще се отправят на редовното си шествие, което отново ще завърши на Орлов мост - една от основните "горещи точки" в столицата, където се намира една от трите протестни блокади.


.
Снимка: БГНЕС

 

20.45 ч.

 

“Идеята за утре е следната: взимате домати, минавайки към работа, хвърляйте домати и яйца, после си отивате на работа и довечера пак се върнете тук. Те разчитат да идем на море. За първи път всички сме заедно в името на една обща цел-да премахнем корупцията,“ каза пред протестиращите адв. Хаджигенов, стъпил върху тениска с лика на Бойко Борисов.

 

Припомняме, че за утре се организира протест пред сградата на Народното събрание от 6.30 ч. сутринта.

 

20.20 ч.

 

Присъстващите в района на "Триъгълника на властта" постепенно се увеличават. Към този момент стотици са се стекли под прозорците на властта за да поискат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев за 35-ти пореден ден.

 

20.05 ч.

Край палатковия лагер "Орлов град" има и струпване на голям брой хора. Към този час протестиращите все още се събират. Пред Министерския съвет вече са се събрали над 300 души.


20.00 ч.

 

И във Велико Търново граждани излязоха на автошествие. Това е поредната демонстрация с автомобили, която се случва в страната. Тя става и на фона на днешната блокада на АМ "Тракия".

 

Това е второто автомобилно шествие в района, след като вчера имаше такова и в Габрово.

 

В протеста се включиха десетки автомобили. Те преминаха по централната градска улица, зави на площада пред Царевец и се отправи по друга главна улица.

 

Край палатковия лагер "Орлов град" има и струпване на голям брой хора. Към този час протестиращите все още се събират. Пред Министерския съвет вече са се събрали над 300 души.

 

19,00 

Викова "Оставка" вече кънтят под прозорците на германското посолство у нас. Призивът е верният съюзник на България в ЕС да си отвори очите за корупцията и престъпността по високите етажи у нас. 

На място има десетки хора. Сред присъстващите са и деца. 

Има и представители на медиите. 

Пред германското посолство е застанал и един от младежите, които пострадаха сериозно след полицейска агресия във втория ден от началото на антиправителствените демонстрации. 

Протестиращите поканиха всички утре в 9 ч. сутринта пред парламента.


.

.

.
.

Акция имаше и в Пазарджик, където протестиращи издирваха депутата от ДПС Делян Пеевски. 

Хронологията на събитията от деня отново ще следим на живо. 

Три кръстовища остават блокирани заради демонстрациите в столицата. След временното премахване на палатките, лагер отново изникна пред Софийския университет.

Продължава и недоволството на граждани от цялата страна. 

Миналата седмица обстановката бе особено напрегната. В сряда се проведе пресконференцията на управляващата партия ГЕРБ. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти. 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията. 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. 

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта - припомняме за изтеклите скандални записи и снимки. Последният запис се появи в пространството миналата седмица. 

На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват. 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. 

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Тези протести са по-честни от предишните

Ден 34: В четвъртък - национален протест и блокада на парламента! Палатки край Ректората, хиляди демонстрират в София и страната за ОСТАВКА!

Протестът сменя тактиката: Палатки пред всички институции

Майка от ”Системата ни убива” - каузата ни не се продава. Утре може да сме под нечии други прозорци

Ден 33 на антиправителствени демонстрации: ОСТАВКА! - и днес ехтя в София и в редица градове на страната

"Искам да взема куфара и да се прибера у дома". Защо протестират българите в чужбина? (видео)

Властта не посмя втори път да разтури Орлов мост

Вие ще изринете 5 палатки, ние ще дойдем с нови 15!

 

 

 

 

 


133225