Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ден 36: Протестът се...
Ден 36: Протестът се засилва! Хиляди  демонстранти блокираха още едно възлово кръстовище в София! Седящи стачки в Русе, Пловдив  и Варна. Парламентът под обстрел с домати и яйца!

Ден 36: Протестът се засилва! Хиляди демонстранти блокираха още едно възлово кръстовище в София! Седящи стачки в Русе, Пловдив и Варна. Парламентът под обстрел с домати и яйца!Пропуснатото в началото на деня заседание на Народното събрание се проведе няколко часа по-късно на площада пред Триъгълника на властта в 36-ия ден от протеста. На него депутатите - гражданите, гласуваха вот на недоверие на правителството и неговия премиер Бойко Борисов. Това стана в отсъствието на премиера и неговите министри, но бе прието с пълно единодушие и с нито един глас против и въздържал се.

Хронология на събитията

21:35 часа - Кръстовището пред румънското посолство е блокиран от протестиращи. Пред румънското посолство се появиха шатри.

20:46 часа - Започва шествието до Ситняково.

 

20:42 часа - Звучи песен, специално писана за протеста от Вида Пиронкова. 

20:37 часа - На сцената е проф. Велислав Минеков: "Време е да си върнем открадната държава от корумпираната шайка идиоти. Ще потърсим обяснения". Той обяви, че изборите, след които стана факт правителството, са манипулирани. Той допълни, че Борисов няма да прави повече избори. Минеков призова хората да започнат традиционното си шествие, което този път да стигне до румънското посолство.

20:34 часа - Друг оратор призова гражданите да изразят своята гражданска позиция с присъствието си на площада.

20:29 часа - студентката Лиляна Георгиева на 25 г. обяви, че е на площада, "защото ми омръзна от простотията, от всички ужасни неща, с които се олицетворява сегашната власт". "Бъдещето започва с оставката на този кабинет", заяви тя.

20:17 часа - звучи химнът на България. Преди това Арман Бабикян от Отровното трио каза, че днес трябваше да се проведе заседание на Народното събрание. "Ето го народът. Днешното заседание е открито. На него участват хора с различни политически убеждения. Точка първа е изслушване на премиера Бойко Борисов. Тук ли сте, г-н Борисов, кажете?", запита той. "Разпореждам да потърсим Бойко Борисов и да го доведем тук. Нито квесторите, нито Борисов са тук. Гласуваме недоверие на правителството и премиера. Който е съгласен, моля да гласува." Множеството гласува с пълно единодушие оставката. "Приемаме оставката на правителството и неговия премиер заради корупция, наглост и арогантност", обяви Бабикян. 

"Съгласно член Първи от конституцията от днес Бойко Борисов не е премиер на република България", обяви Бабикян, преди да закрие "заседанието" на парламента. 

 

 

20:14 часа - Адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио заяви, че Пловдив и Стара Загора са по улиците. "Днес ще са домати и яйца..., утре ще са карамфили. Ще им носим карамфили - бели, червени, от времето на Тодор Живков. Те си ги харесват такива". 

Блокадата в центъра на столицата остава и на 36-ия ден от протеста на гражданите, които настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, правителството и главния прокурор Иван Гешев. 

Около Триъгълника на властта продължава да има палатков лагер.

Собствен живот заживя и "градчето" на Орлов мост. Тук е оформена дори сергия, от която всеки може да си купи книга и да почете.

Осигурено е само трасе за полицейски коли и линейки.

 

Протести имаше и на други места в страната. Недоволни от управлението граждани протестираха край ГКПП "Дунав мост" в Русе, съобщи БТА. Хората се събраха на кръговото кръстовище и скандираха: "Оставка! Веднага!", "Всеки ден ще е така до оставката".

Протестиращи блокираха Аспарухов мост във Варна, съобщи БНР. Преди това шествието мина през центъра на града, а начело бяха плакатът "Държавата е в ремонт" и националният трибагреник. Мостът, по който минава трафикът към Бургас и варненския район "Аспарухово" остана затворен около половин час, съобщи БТА.

С шествие продължава протестът в Пловдив. В 19 часа близо 1000 се събраха на площад "Съединение" и разпънаха националното знаме пред паметника. 

 

 

Протестно шествие премина и по улиците на Асеновград (на снимката).

Ден 36: Протестиращите гласуваха вот на недоверие на правителството

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ден 36: Оставка, Борисов! Оставка, Гешев! Свикване на ВНС за промени в Конституцията! Заедно сме силни! Мутри – вън!

Ден 35: Викове ”Оставка” кънтят под прозорците на властта за сетен път (ОБЗОР)

Тези протести са по-честни от предишните

Ден 34: В четвъртък - национален протест и блокада на парламента! Палатки край Ректората, хиляди демонстрират в София и страната за ОСТАВКА!

Протестът сменя тактиката: Палатки пред всички институции

Майка от ”Системата ни убива” - каузата ни не се продава. Утре може да сме под нечии други прозорци


133337