Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Der Standart също пи...
Der Standart също писа за Гинка и ЧЕЗ

Der Standart също писа за Гинка и ЧЕЗВ България театралното винаги е било силно, пише балканският кореспондент на австрийския вестник „Der Standart“ Маркус Бернат в репортаж за сделката, при която пазарджишката бизнес дама Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ в България

Според Бернат Върбакова просто прикрива сделка на олигарсите в България, хората, които реално контролират икономиката и политиката в страната.

Авторът пише, че официално семейната фирма на Върбакова купува ЧЕЗ, но никой в България не вярва на това.

Цитиран е анонимен австрийски бизнесмен, който казва: „Човек си мисли, че е свършило, и после отново се случва нещо. Нищо не сте разбрали."

„Цената на електроенергията е политическа тема в страна, където мнозинството от хората са станали по-бедни от членството в ЕС насетне - 23 на сто от българите според последното проучване за 2016 г. живеят под линията на бедността, а през 2008 г. са били 21%. "От икономическия растеж голяма част от българите не получават нищо," а "по-голямата част от над 2 млн. пенсионери в страната преживяват само благодарение на зеленчуковите си градини и с помощта на децата си", пише още Бернат.

Според него оттеглянето от ЧЕЗ от България е лош сигнал, а бивш директор на българското поделение на чешката компания казва, че очевидно нещо в страната не е наред.

Цитиран е бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който казва, че премиерът „Борисов е доразвил властовия модел от времето на Живков в "бюрократичен елит, който знае как да обслужва властовия апарат и който имитира придържането към законите, но следва собствена логика".

 

Източник:https://www.novini.bg/


55793