Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДНЕС и инициативата ...
ДНЕС и инициативата

ДНЕС и инициативата "Срещу произвола на монополите" искат отговори от НСДнес в Народното събрание ще се проведе среща на Гражданско движение "ДНЕС" и Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива "Срещу произвола на монополите" с депутати.

В срещата ще участват председателят на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров от Синята коалиция, зам.-председателят на комисията Деян Червенкондев от ГЕРБ, Иван Иванов също от Синята коалиция и Димитър Бойчев – също от ПГ на управляващите.

"ДНЕС" и Националната гражданска инициатива ще настояват ръководството на икономическата комисия да представи информация относно причините за забавянето на обсъждането на Националната подписка срещу монополите, в която се включиха стотици хиляди граждани от цялата страна. Представителите на "ДНЕС" очакват комисията спешно да се ангажира с конкретни срокове за изпълнение на отдавна просроченото им задължение за формиране на становище по подписката.

От движението припомнят, че на 12 ноември тази година те и Инициативният комитет са изпратили писмен протест относно липсата на отговор от страна на парламента по внесената преди почти две години национална подписка, в която се включиха стотици хиляди граждани от цялата страна. На 6 декември с писмо до Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива "Срещу произвола на монополите" председателят на Народното събрание Цецка Цачева информирала, че след внасянето на националната подписка срещу монополите в Народното събрание на 19 януари 2011 г. и след проверка на подписите от ГД "ГРАО", тя е разпределена до Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, Комисията по правни въпроси и Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. До момента становище по внесената подписка е оповестила само Комисията по правни въпроси. Не са постъпили становища от другите две комисии, което прави невъзможно разглеждането на подписката от Народното събрание. Националната подписка беше внесена в НС на 22 декември 2010 година, припомнят от ДНЕС. 

Източник: БГНЕС


1707