Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДНЕС представи монит...
ДНЕС представи мониторингово изследване на удовлетвореността от местната власт в Ловеч

ДНЕС представи мониторингово изследване на удовлетвореността от местната власт в ЛовечНа 21.02.2011 г. се състоя среща между кмета на Ловеч – Минчо Казанджиев и представители на движение ДНЕС, между които бяха Анжелика Цокова, Слави Генчев (национален координатор), Ангел Заимов (областен координатор за Ловеч), Михаил Шесторкин, Лалка Николова и Емил Петров (членове на координационния съвет на ДНЕС в гр. Ловеч). На срещата Анжелика Цокова запозна присъстващите с основните цели на Гражданско движение ДНЕС, НГИ „Срещу произвола на монополите” и „Общество на пострадалите от произвола на монополите”.

 

„Гражданско наблюдение върху местната власт” е сред инициативите на ДНЕС и една от основните свързани дейности е представянето на резултати от извършени мониторинги върху дейността  на местната власт и кметовете, на базата на социологически проучвания. На срещата бе представено регионално изследване на тема „Удовлетвореност от местната власт”. Кметът на гр. Ловеч прие радушно мониторинга, защото му дава възможност „да си свери часовника с общественото мнение”. Минчо Казанджиев сподели, че прави всичко възможно да се включват все повече граждани в управлението на общината за да се решават належащите проблеми, свързани с липсата на средства и капацитет, също така търси начини за развитие на икономиката и възможности за по-голяма трудова заетост, чрез откриване на нови трудови работни места. На заден план не остава и решаването на проблемите на инфраструктурата, тъй като нейното наличие предполага и по-сериозни инвеститори в района.

 

На въпроса на Анжелика Цокова по какъв начин се опитват да задържат младите в региона, г-н Казанджиев отговори, че се стимулира дейността на  фирмите с намаляване на такси и данъци, за  да  развиват бизнеса и да задържат млади хора и работници. Той смята, че липсата на ВУЗ е голям проблем за общината. Във връзка с изграждането на новия автомобилен завод се водят разговори и се коментират възможностите за нови паралелки по механотехника в средните училища, както и евентуално откриването на  частен ВУЗ, за да могат да се подготвят специалисти за новия завод, който ще открие над 1600 работни места. Последните 7 години са направени над 100 млн. лв. инвестиции за облагородяване на града, на парка Стратеш, за архитектурно-историческият резерват Вароша, за Зоопарка, където животните се намират в естествената си среда и за алеята Баш-бунар.

 

Прави се всичко възможно туристическите атракции и забележителности на града да се презентират по възможно най-добрия начин, за да се привличат туристи и гости към града и региона.

 

След срещата се състоя и пресконференция в залата на общината, на която бяха представени акцентите от изследването.

 

Със самото изследване на Агенция "ЕСТАТ" може да се запознаете на този линк.


3658