Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Добре скроен план вр...
Добре скроен план връща Борисов

Добре скроен план връща БорисовПозиция на Мария Кръстева

 

Опиянени от победата на референдума на "Шоуто на Слави" и падането на кабинета Борисов, мнозинството българи попаднахме в добре подготвен и разработван с месеци капан, който може да щракне убийствено през следващите няколко седмици. Уж привидната загуба на ГЕРБ на президентските избори по всяка вероятност ще се окаже добре изигран и планиран ход на Борисов и компания, за да запазят властта и да се върнат на бял кон.

В началото на ноември Борисов реши да направи тактическо отстъпление, защото управлението му навлезе в спиралата на неконтролируема криза. От друга страна той беше притиснат от референдума на Слави Трифонов, който макар и игнориран от медиите, не беше пренебрегван от ГЕРБ. Борисов беше наясно, че рейтингът му пада със страшна сила и на политическата сцена бързо и категорично могат да го заменят нови лица, които хората да припознаят.

Не случайно през последните години ГЕРБ печелиха всички избори досега и то с голямо мнозинство. Те разполагат с едни от най-добрите анализатори в службите, които предвиждат всеки един ход и разработват няколко сценария за действие. Ето защо Борисов съвсем съзнателно обвърза загубата на президентските избори с оставката на кабинета. Въпреки че за повечето външни наблюдатели, това беше като реакция на разглезено дете, което се сърди на избирателите, лидерът на ГЕРБ изигра картите си съвсем целенасочено и хладнокръвно. Като истински манипулатор той намери начин хем да се отърве от властта, която вече му тежеше като воденичен камък, хем да се покаже като онеправдан и обруган политик направил толкова много за страната. Така той подготви почвата за своето завръщане.

"Загубата" на ГЕРБ бе напълно предизвестена, обвързана с поредица от съзнателни "грешки". Борисов издигна възможно най-слабия кандидат като Цецка Цачева и не я подкрепи по време на кампанията. Забрани на министрите да обикалят с нея из страната по време на срещите с избиратели, а на няколко пъти публично я унижи като я нарече "грешка". Дори представянето й като "Майка на нацията" бе предпоставка за нейната загуба. Забавянето при обявяването на кандидатурата на Цачева също подразни избирателите. Той обясни, че прави това, защото кабинетът има прекалено много задължения, но целта му беше съвсем друга - да не даде възможност на Цачева да развие докрай кампанията си. За разлика от други избори този път ГЕРБ играха изключително честно. Почти нямаше подменяна на гласове, фалшиви бюлетини, купен вот - нещо, на което са доказали, че са способни. Те ясно даваха индикации, че искат да загубят и буквално подариха победата на ген. Радев. Жертваха Цачева в името на по-грандиозния план. Единствените фалшификации, които ГЕРБ си позволиха бяха свързани с референдума. Чрез манипулации властите откраднаха необходимите им 12 000 гласа, за да превърнат волята на 3,5 млн. българи в заложник на властта и подопечените й.

Между първия и втория тур висшите лидери на ГЕРБ атакуваха всички медии, за да обяснят, че ако партията падне от власт, страната ще се срине - буквално. Те изиграха ролята си на жертви, за да може само след няколко седмици да бъдат припознати от народа като негови спасители. Къде на шега, къде на истина бе внушено, че без ГЕРБ всичко в страната ще бъде замразено. В момента ръководните кадри на ГЕРБ разполагат с ресурс да го направят. Вече бяха направени опити да се саботират бюджета, спряха увеличението на парите за полицията, Борисов се закани да изтегли всички областни управители, а може би и кметове и така ще срине цялата администрация по места. От друга страна след резултатите на референдума ГЕРБ бързо разбраха, че трябва да неутрализират тази сериозна заплаха. 3,5 млн. българи гласуваха в националното допитване - нещо, което не се е случвало от зората на демокрацията. И докато преди седмици от партията на Борисов не смееха дори да отворят уста по въпросите за референдума, то сега изведнъж ги припознаха. Лидерът на най-голямата политическа партия не пропуска да каже, че депутатите ще направят всичко възможно, за да приемат волята на народа. Целта им е прекалено прозрачна. Припознавайки референдума, те се опитват да спрат народното недоволство срещу себе си, да откраднат гласовете на тези 3,5 млн. българи. В противен случай рискуваха да се сблъскат с тях на улицата и да се повтори сценария от 2013-а година, но много по-кървав и страшен.

Ако целта на ГЕРБ е благородна, както твърди Борисов, то Конституционният съд нямаше да отреже три от най-важните въпроса в националното допитване. Сега вече премиерът в оставка стига още по-далеч. Той говори, че ще намали субсидиите не на 1, а на 0 лева, дори че ще намали депутатите на 120. Популистките му изказвания са с цел хората, гласували на референдума, да припознаят Слави Трифонов като част от ГЕРБ и така той ще понесе негативите на управляващите. Борисов се страхува от това, което Трифонов може да му причини и използва най-старата военна тактика - "Дръж враговете си наблизо". Не случайно след изборите в приближените, подчинени медии започнаха да излизат статии за близостта на Слави и ГЕРБ. В интернет пространството троловете на управляващата партия правят всичко по силите си, за да свържат името на телевизионния водещ с това на премиера в оставка. Заговори се дори за финансови договорки. Ако общественото мнение се обърне, така Борисов ще е спокоен, че при едни следващи избори дори Слави да се включи в политиката, той няма да е негов основен конкурент, защото ще бъде неутрализиран. В действителност между ГЕРБ и Трифонов не съществуват никакви близки отношения и договорки. Дори напротив. Телевизионният водещ е един от най-яростните противници на сегашната система и начин на управление. Това обаче не пречи на ГЕРБ да включи цялата си манипулативна машина, за да убеждава хората в обратното.

Развитието. Съзнателно или не, но по всяка вероятност още следващата седмица президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Патриотичния фронт. А ГЕРБ и патриотите само това чакат. Красимир Каракачанов вече даде заявка, че те ще направят правителство. Любопитно как на няколко пъти Валери Симеонов защити правителството в оставка, в което той не участва. Борисов от своя страна се дистанцира от патриотите, но не ги обвини директно в неуспеха на изборите. Ако Плевнелиев връчи мандата на Каракачанов, то кабинетът Борисов 3 се завръща с огромна сила дори срещу волята на народа. Простите сметки показват, че за да се гласува в Народното събрание това правителство на псевдо "спасението" има нужда от 121 депутати. Общият брой на народните избраници от ГЕРБ и патриотите недостига, но без съмнение към тях ще се присъединят и от Реформаторския блок, БДЦ на олигарха Ковачки и някои независим. Така "програмното" правителство ще бъде обявено като необходимо, за да се спаси България от опасността от разпад, за която предупреждаваше Борисов през последните седмици. То по всяка вероятност няма да издържи две години, но ще даде време на ГЕРБ да се съвземе от шамара, който получи с референдума и да планира следващия си ход.

С новия кабинет Борисов ще прочисти старите муцуни като Цветанов, за който се знае, че отдавна имат търкания, но не може току така да се отвътре от него. Не случайно той ясно заяви, че в новия служебен кабинет не желае да влизат членове на ГЕРБ, но никъде не спомена, че парламентарната му група няма да подкрепи такова, ако се наложи.  Той ясно повтори позицията си и след консултация след консултациите при президента. Това е още един сигнал, че Борисов не се е отказал от управлението.

Тази постановка се разиграва в едно изключително подходящо от политическа гледна точка време. С цялото разтакаване на даване и връщане на мандати Коледните празници ще настъпят, а общественото недоволство ще замре. Хората, които са натрупали своя гняв срещу управлението на ГЕРБ ще обърнат поглед към семейството и празничното настроение. Депутатите ще излязат във ваканция, а напрежението ще се уталожи. Същевременно ситуацията в международен мащаб е благоприятна за вътрешно-политически лупинги. Светът още е в шок от победата на Тръмп в САЩ, войната в Сирия се разраства и никой не обръща внимание на игрите на Балканите.

Големият въпрос е защо? Борисов не е от хората, който се отказват от управлението толкова лесно. Той премина през всички етапи на властта - започна кариерата си до първия - Тодор Живков, след това се издигна като кмет на София, стана премиер, ясно обяви, че ще се кандидатира за президент, а през 2018-а България ще поеме председателството на ЕС и там Борисов ще може да "покаже" какво може. Едва ли някой е толкова наивен да смята, че една загуба ще го засегне толкова, че да се свие в ъгъла и ще рони крокодилски сълзи. Напротив. Той играе много по-мащабно и в никакъв случай няма да се откаже отново да се завърне на политическата сцена. През 2014-а година той се завърна на гърба на реформаторите, а сега се опитва да го направи чрез патриотите. Борисов е рисков играч, но досега тази му позиция винаги е успявала. Въпросът е сега дали няма да изтегли късата клечка, защото се изправя срещу нещо много по-голямо от него - българския народ.

 

Виж и статиите по темата: 

При трети мандат за Патриотичния фронт може да се направи опит за съставяне на правителство

ЦИК готова с протоколите: 13 000 не достигнаха на референдума

Рейтингът на Борисов трайно върви надолу

Премиерът Бойко Борисов подава оставка след провала на президентските избори (обзор)

Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент

Цачева е кандидатът. Майка на нацията я нарече Борисов

Бойко Борисов за номинирането на Цецка Цачева: Грешката е изцяло моя

Бойко Борисов: Правителството положи максимални усилия, за да се справи с критичната ситуация в България от преди две години

Румен Радев е новият президент на България

ГЕРБ обмисля изтегляне на законопроекта за Бюджет 2017

ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!

БОРИСОВ: НЕ 1, А 0 ЛЕВА СУБСИДИИ ЗА ПАРТИИТЕ!

Премиерът Бойко Борисов: Патриотичният фронт даде такъв резултат, защото говорят неща, които знаят, че няма да станат

Валери Симеонов: Отговорността пред държавата е над личните комплекси на г-н Борисов

Доналд Тръмп е новият президент на САЩ (Хронология)

Борисов: Ще се кандидатирам за президент на другите избори

България поема председателството на ЕС на 1 януари 2018 г.

 

 


19105