Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Доброволци на „ДНЕС“...
Доброволци на „ДНЕС“ започват щафетна гладна стачка в подкрепа на Чавдар Янев - Да излезем от уюта си! Да подкрепим каузата на Чавдар Янев! Да се обединим и да се защитим от произвола на монополите!

Доброволци на „ДНЕС“ започват щафетна гладна стачка в подкрепа на Чавдар Янев - Да излезем от уюта си! Да подкрепим каузата на Чавдар Янев! Да се обединим и да се защитим от произвола на монополите!Доброволци на Движение „ДНЕС“ започват щафетна гладна стачка в подкрепа на Чавдар Янев, противопоставил се на съдебната система, която допуска делата на гражданите срещу институции и монополисти да се точат с години, а в същото време същите тези институции да могат да те осъдят за ден-два, без дори да разбереш. 

„Напълно се солидаризираме с г-н Янев и неговата битка срещу произвола на монополите, защото това е и наша битка, която започнахме преди две години с подписката на стотици хиляди граждани, но все още институциите и обществото виждат проблема по различен начин. Едните ежедневно се сблъскват с арогантността и наглостта на монополистите, а другите нехаят и не предприемат нищо, за да спре произволът над потребителите“. Така Анжелика Цокова от „ДНЕС“ аргументира присъединяването на движението към каузата на Чавдар Янев. Щафетната гладна стачка засега ще продължи до Коледа и в нея ще се включват доброволци на „ДНЕС” на интервали от по 48 часа. Първа ще се включи Анжелика Цокова. Тя припомни, че през 2010 г. „ДНЕС“ организира национална подписка срещу монополистите, в която се присъединиха стотици хиляди българи, но Народното събрание така и до ден днешен не намери сили и време да отговори на исканията на гражданите за по-ефективна нормативна защита на потребителите на монополни услуги. През последните две години „ДНЕС“ организира безплатни граждански приемни в цялата страна, където адвокати-доброволци консултираха хиляди пострадали от монополисти, бяха заведени стотици съдебни дела, повечето от които вече са приключили с решения в полза на потребителите. В партньорство с Комисията за регулиране на съобщенията бяха осъществени пътуващи приемни в областните центрове, където експерти на комисията приемаха жалби на потребители. 

„ДНЕС“ продължава битката с монополите и съпричастността ни към г-н Янев е категоричен знак в тази посока“, заяви Анжелика Цокова и допълни, че „ДНЕС“ води вече двугодишна последователна, но тежка битка с произвола на монополистите и техния ценови терор. За съжаление очевидно е, че държавата е много повече на страната на монополите, отколкото на потребителите, категорична бе Цокова. 

Движение „ДНЕС“ призовава всички граждани за подкрепа на справедливата кауза на Чавдар Янев. 

Повече подробности и информация, днес, в 18:30ч, пред Висшия съдебен съвет, ул . Екзарх Йосиф 12.

 ***

Чавдар Янев и съпругата му съдят столичната „Топлофикация“ в продължение на почти 12 години в опит да докажат, че нямат 7, а 4 радиатора, докато в същото време топлофикационното дружество успява на няколко пъти да ги осъди по бързата процедура. Семейството осъжда столичния ТЕЦ да плати само 100 лева, за да не товарят останалите потребители с покриване на иска. Парадоксът е, че дружеството не само че не плаща присъдените 100 лв., но и продължава да търси от семейството старите му несъществуващи дългове. В знак на протест, на 1 декември т.г. Чавдар Янев обяви гладна стачка и се закани да остане на палатка пред Висшия съдебен съвет поне до Коледа.