Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ДОБРОВОЛЦИ ОТ ДНЕС З...
ДОБРОВОЛЦИ ОТ ДНЕС ЗОВАТ ЗА АКТИВНОСТ ЗА АЕЦ

ДОБРОВОЛЦИ ОТ ДНЕС ЗОВАТ ЗА АКТИВНОСТ ЗА АЕЦ3 000 доброволци от гражданско движение "ДНЕС" в цялата страна, от които петима в Плевенска община ще агитират и призовават гражданите да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум, научихме в разговор със Зинаида Георгиева, регионален координатор на "ДНЕС".
 

Движението настоява за нов Закон за референдумите и ще внесем своите предложения до пролетта, каза още г-жа Георгиева.

„Похвално е, че повече от две десетилетия след началото на демократичните реформи у нас най-сетне българските граждани ще имат възможност да изразят позицията си чрез пряко допитване. Проблемът е, че след като „пропуснаха“ да ни попитат за затварянето на реактори в АЕЦ Козлодуй, за членството в НАТО и ЕС, и за ред други неща, сега политиците решиха да прехвърлят върху нас отговорността за решението на такъв тежък въпрос, какъвто е строителството на нова ядрена централа. За това трябва да се гласува”, категорични са от регионалната структура на движението в Плевен. 

Също с категоричност Зинаида Георгиева заяви: „Като гражданско, неангажирано политически движение, "ДНЕС" няма да се ангажира с позиция „за“ или „против“ изграждането на втора ядрена централа, а ще остави това на съвестта и свободната воля на българските граждани и симпатизантите си. За нас по-важно от всичко е гражданите да бъдат обективно информирани за ползите и негативите от бъдещото изграждане на нова ядрена централа и на тази база да гласуват по съвест. Позицията на движението е, че е изключително важно българите да проявят активност и да отидат до урните на 27 януари, тъй като е важно за една демократична европейска държава да чуе гласа на гражданите. Смятаме, че политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори”.

Затова от "ДНЕС" призовават гражданите да гласуват активно и по съвест, като за да формират позицията си, преди това трябва да се информират добре по темата на вота, защото това е реалната демокрация и това е смисълът гражданите да направят избор на своето бъдеще и това на децата си.

"ДНЕС" започна информационна кампания във всички населени места, с която да помогне на гражданите да направят своя информиран избор за бъдещето на българската ядрена енергетика. По отношение на идеята за изцяло нов закон, който да регламентира референдумите, г-жа Георгиева обясни, че позицията на "ДНЕС" е, че настоящият закон е неефективен, неработещ и като цяло - недемократичен. Законът поставя участието на гражданите в управлението на държавата на формална основа, а реални измерения на гражданския вот практически няма. 

Точно заради това, от движението настояват за спешно приемане на изцяло нов Закон за референдумите, който да гарантира на българските граждани и данъкоплатци, че ще имат реално участие при вземането на управленски решения от национално и регионално значение. „Това трябва да бъде закон, който да задължи по недвусмислен начин управляващия елит да се съобразява с решението на своите избиратели извън тяснопартийните интереси и политика”, обобщава мнението на членовете на движението Зинаида Георгиева.

 

Източик: Посредик

15.01.2013


1479