Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Доброволците и симпа...
Доброволците и симпатизантите на „ДНЕС” – гр. Сливен с подписка срещу новото предприятие с висок рисков потенциал гражданите казват категорично „не“!

Доброволците и симпатизантите на „ДНЕС” – гр. Сливен с подписка срещу новото предприятие с висок рисков потенциал гражданите казват категорично „не“!Приключи организираната от доброволците на ГД „ДНЕС“ - Сливен подписка против издаденото от МОСВ разрешително № 171/ 09.11.2012 г. на търговското дружество „Алгънс ЕООД” за изграждане и експлоатация на предприятие „с висок рисков потенциал”.

Само за 10 дни бяха събрани 968 подписа.

От името на инициативния комитет за организиране на подписката, “ДНЕС”- Сливен и клуб "Сапьор“ към Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса /СОСРЗ/ бе изпратено писмо до МОСВ с искане за отмяна на решение № 171/ 09.11.2012 г.

Към писмото бяха прикрепени и подписите на гражданите.

Копия от писмото бяха изпратени до Областния управител, Общинския съвет, кмета на общината и всички медии в Сливен.

„ДНЕС” винаги и категорично е отстоявало и защитавало интересите на гражданите, а в случая това е крайно необходимо, защото Министерството на околната среда и водите е издало разрешително № 171/ 09.11.2012 г.  на търговското дружество „Алгънс ЕООД” за изграждане и експлоатация на предприятие „с висок рисков потенциал” без да се съобрази с местонахождението му и обществения риск, който то би представлявало за гражданите на Сливен, се изтъква в писмото на ГД „ДНЕС“.

Министерство на околната среда и водите явно не е проучило мястото, което е в пряк достъп до други производствени обекти и обществени пътища и съоръжения и не се е съобразило с риска, който произтича от това.

Издаването на разрешително за създаване на предприятие за съхранение и утилизация на боеприпаси („с висок рисков потенциал”) в непосредствена близост до база за съхранение на петролни продукти, в съседство с ТЕЦ и промишлени предприятия с газови инсталации, на метри от основни пътни артерии (София- Бургас и Сливен- Ямбол) и най вече в рамките на 9-хиляден град, е безумие.

Привържениците на „ДНЕС” са категорично против това да се застрашава живота на гражданите на Сливен и не желаят да им се случи това, което стана в Челопечене, Лозенец и Александрово.

 


637