Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Доц. Мангъров: 280 0...
Доц. Мангъров: 280 000 са имали контакт с коронавируса, без да го усетят

Доц. Мангъров: 280 000 са имали контакт с коронавируса, без да го усетятИзследване показва, че поне 280 000 души в страната са били в контакт с коронавируса, като огромната част от тях изобщо не са го усетили. Това каза доц. Атанас Мангъров по bTV. До момента в страната са починали 116 души, което правило смъртност 0,04%, което значи 1 на 2500. Смъртността при морбили е 1 на 1000, каза доц. Мангъров. Смъртността била напълно съпоставима с тази при всеки сезонен грип.

"Представете си, че имаме 2 болници - в едната има отделение за недоносени деца, в другата няма. При вътреболнична инфекция в едната болница с неонатологията ще има смъртни случаи, а в другата няма да се случи нищо. Ако заменим недоносените с много възрастни хора, ще видим какво ще се случи" Така обясни ниската смъртност у нас доц. Мангъров. Причината да няма висока смъртност била на невисокия брой възрастни хора е нас. По средната продължителност на живота сме на 80 място, докато Италия например била на четвърто, а Испания - на пето място. Средната възраст на починалите в Италия била 80 години. У нас средната продължителност на живота била 73 г. Образно казано, ние сме болницата, в която няма недоносени новородени, каза доц. Мангъров. 

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

Доц. Мангъров: Смъртността при COVID-19 е напълно съпоставима със смъртността при всеки сезонен грип

Аз съм суха съчка също, аз съм на 64 години. Ние сме страна, в която няма като цяло възрастни хора на 80 и 90 години, стана ясно още от думите на доц. Мангъров относно ситуацията с развитието на коронавирусната инфекция у нас.

Аз нямам конфронтация с никого, зад мен не стои никого, това ми е работата. Опитвам се по някакъв начин да коригирам неща, които считам, че са неправилни. Правя, каквото мога, коментира доц. Мангъров. И даде пример: "На 40-ата минута от срещата ни, още преди да донесат кафето, премиерът Борисов ми каза: Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна"

По думите му, всичко, което е било направено, е станало с най-добри намерения. Според него обаче е било по-добре да се направи "по-умно", за да не се нанесе такъв тежък икономически удар.

Нищо особено не се случи, когато от Испания и Италия дойдоха тумби от наши сънародници. През септември те просто ще си отидат, каза още доц. Мангъров на въпрос дали се очаква втора вълна на COVID-19 у нас.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

 


126347