Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Дойде време и да ни ...
Дойде време и да ни опикаят

Дойде време и да ни опикаятКоментар на Райна Знаменкова

След като избиването на заразените с чума стада от овце и кози в Странджанско е на приключване, от север идва ново бедствие - африканска чума по свинете.

Заразата е на 2 часа от нас, а очакваните щети в сектор „Свиневъдство“ ще са близо 2 млрд.лв.

Както си му е редът, властите се сетиха да взимат мерки едва, когато поредно огнище на африканска чума по свинете бе установено в румънския град Констанца, на 60 километра от българската граница. С него броят на огнищата на заболяването в Румъния достигна 232.

Белята почти е станала. Според специалисти драмата с африканската чума ще надмине това което преживяха стопаните на дребни преживни животни.

В България има около 1,2-1,3 млн. свине. Само в Русенско са 63 000 животни в 7 свинекомплекса.

Африканската чума по свинете е агресивно и бързо разпространяващо се заболяване.Разпространява се от дивите свине. Щетите, до които може да доведе са ликвидирането на цели свинекомплекси. Ако в дадена ферма бъде открито заболяването, животните се унищожават на 100%. Отделно се забранява търговията и движението на свинете в конкретните райони. Забранен е и износът от страната.

Пак се започна* >> Намериха мъртво диво прасе на територията на община Шабла

Още преди две години дойдоха първите сигнали, че болестта пълзи към България. Но... тук, (както и с ненавременните, неадекватни, но репресивни действия) е Бойковата реалност. Чака се прекрасният ден, в който Падишахът ще спасява. Ще седне в премиерския си стол, ще викне отбор умници, ще раздаде парите на данъкоплатците на  протестиращите и... работата свършена. И чак тогава, след намесата на вожда институциите се захващат да свършат нещо. Да приложат ефективните мерки.

И хоп, ето кабинетът вече одобри допълнителни разходи в размер на 4.5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за изпълнението на неотложни мерки за предотвратяване на появата на африканска чума по свинете. И започна харченето.

А и се юрнахме да вдигаме телена ограда дълга 133 км по границата с Румъния. Да спира прасетата. Към днешна дата са готови 11 км от възпрепятстващото съоръжение. С тези темпове на работа сами може да прецените за какъв екшън план на правителството става въпрос.

И още нещо, ако и тая ограда е като оградата на В.Симеонов по границата с Турция, за която се прахосаха стотици милиони левове, но нито имигрантите спря, нито пък чумата..., то всичко е ясно.

 

 

 

Да, категорично тази ограда напомня на другата ограда. По границата с Турция. Дето трябваше да спира мигрантите. Дето се наляха стотици милиони левове, а тя пропадна от дъжда и се режеше с подръчни инструменти. И дето вицепремиерът Симеонов си направи сносна далавера, настанявайки работниците в собствения си хотел!

Та, новата ограда също ще ни излезе скъпо (не по-малко от 100 000 лв.) и с нулева ефективност.

Баш мозъците в министерски съвет са се спрели на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Това нещо, което наподобява възпрепятстващо съоръжение ще бъде с височина 1.10 м...?!?

При вида на такава ограда на дивата свиня нищо друго не ѝ остава, освен да прихне да се смее и на властта да се присмее. На поредното безумно решение на родния политически елит. На бруталната липса на компетентност. Тържество на неадекватността. Защо ли?

Защото дивата свиня е много умен и устойчив вид дивеч. Възможностите ѝ са почти неограничени за представите на градския човек. Те могат да скачат на 4 метра височина, когато са уплашени. Това става обичайно, когато са подгонени, като се катерят едно върху друго.

Могат и да преминават под оградна мрежа с височина 1.8 метра, за да търсят храна или за да изядат кучето, което ги лае. Когато са подгонени, направо разкъсват мрежата и преминават през нея. Способни са и да изкопаят трапове до 1 м дълбочина.

Дивата свиня тежи около 350 кг и развива скорост от близо 40 км/ч. Това нещо, с което ще я спираме ще ѝ се стори като картонен макет.

Ако някой още чака правителството да спасява страната, нека не се надява. Както ни "спасиха" от чумата по овцете и козите, от мизерията, от престъпността..., така ще ни "спасят" и от африканската чума....

Поредна издънка на управляващите. Пак пари хвърлени на вятъра. Поредна схема едни хора да спечелят.

Глупостта на българския политик край няма. А на земеделския министър Румен Порожанов му се видяха крайно недостатъчни комисионните с кекавата ограда, та включи в схемата и... вълчата урина.

Експерт от земеделското министерство стигнал до извода, че животинската течност ще спре набезите на дивите прасета от Румъния, които са приносители на заразата от африканска чума по свинете. Браво! Точно така! Само това ще спре напастта!

Северната ни граница ще бъде третирана с ампули с вълчи пикоч, за да не се допусне проникване у нас на епидемията. На българските власти ще са необходими над 2660 ампули. Ефектът на всяка ампула продължава три месеца.

Все още не е публично оповестена цената, която държавата ще плати за капсулите с вълча урина. Не е ясно и коя фирма ще получи поръчката за доставка. В интернет този естествен репелент се търгува на дребно по около 35 лева за 100 милилитра.

Ех, в България и от урината вече се правят пари. Това го могат политиците ни. Дори по време на чума да печелят.

И идва кулминацията и  при тая криза.

Да се изтъпанчи премиерът и да обяви колко пари е дал и колко урина е намерило Земеделското министерство.  Но... епидемия е това. В крайна сметка какво тук значат някакви прасета. Като се наложи ще се  евтанизират хуманно. А вината ще се прехвърли към румънците, нелегалните търговци, към нехайните  стопани.

Този филм вече го гледахме. И го гледаме почти всеки ден....

Да им  п....ем на мерките и грижите. И на препоръките - да колим Коледните прасета посред лято. Тоест стопаните да колят прасетата преди още да е дошла заразата.

А заплахата е огромна и ще пламне цялата страна. Ще има много баби Дори, фалирали стопанства, протестиращи и после купени животновъди... и дълги, дълги години проблеми.

Всички ще платим прескъпо за липсата на държава. За нехайството на институциите. За некадърните калинки и корумпираните власти.

Дивата свиня може да ни даде пример. Как се помита оградата на властовия абсурд.

Кой поред апокалипсис трябва да чакаме? Кога ще се разярим? Докога ще им търпим некомпетентността да управляват живота ни?

Вече става въпрос за оцеляване. НИЕ или абсурдът!

 

 

 

 

 

 

 


71486