Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Докъде стигнахме!* В...
Докъде стигнахме!* ВИЖТЕ > Транспортът в София и Лондон: Къде е по-евтино?

Докъде стигнахме!* ВИЖТЕ > Транспортът в София и Лондон: Къде е по-евтино?От края на месец януари 2018 година в Лондон ще е в сила едночасов билет за автобус, трамвай и метро.

 

Това съобщи кметът на града Садик Кан. Цената на билетчето е 1.5 паунда или 3.1 лева. Този едночасов билет е въведен още през 2016 година, новото от 2018-а е, че ще важи и за метрото. Това пресмята Дир.бг.

 

Средната заплата в британската столица е около 1800 паунда на месец или близо 4000 лева. С 1.5 паунда живеещите в Лондон ще могат да се возят на автобус, след това на метро и после пак на автобус.

 

Има и други комбинации - трамвай-автобус-метро, автобус-метро-трамвай. Възможно е с този билет да се стигне от трета в първа зона на града при малко късмет. 

 

В София билетчето за еднократно пътуване е 1.6 лева или 0.72 паунда. Ако смениш автобус с метро, трамвай или друг автобус, пътуването става 3.2 лева или 1.45 паунда.

 

Средната заплата в София по данни на НСИ е 1050 лева. Излиза, че в българската столица придвижването на в пъти по-кратки разстояния е колкото десетки километри в Лондон. Сега кой е най-скъпият град в Европа?

 

Скъпото билетче накара хиляди софиянци да яхнат автомобилите и това не само създава трудности с придвижването, но и замърсява въздуха с огромни порции изгорели газове. Защото простата икономическа логика показва, че ако отиваш от жк "Обеля" до центъра и изминеш 10-12 км, ще платиш по-малко с личния си автомобил, отколкото с метрото.

 

Това е разликата между кметовете на две европейски столици. София е близо 4 пъти по-скъпа за транспортни услуги от Лондон. И после се чудим защо в Лондон живеят и работят вече хиляди българи, а у нас автобуси и тролеи са полупразни през по-голямата част от денонощието. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://m.fakti.bg/