Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Домоуправители: Само...
Домоуправители: Само Мая Манолова обръща внимание на проблемите ни

Домоуправители: Само Мая Манолова обръща внимание на проблемите ниПри нас членуват домоуправители и собственици на етажна собственост, чиято цел е да отстояват техните права и граждански позиции. За съжаление ни се наложи да се сблъскаме с презастрояването на София, което ни задушава и обезобразява кварталите ни. Това заяви на пресконференция Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

,,Факт е, че София е град, който не е изчислен за толкова много жители и за толкова много жилища. На фона на всичко това има много празни жилища, които хората не искат да дават под наем. Тази стихийност ни докара някои срещи с районни администрации, както и общинската администрацията. Паралелно с това и от страната се обаждат домоуправители, които също имат своите проблеми. В един момент се оказва, че всичките ни усилия свършват с едни обещания, че ще се направи каквото трябва, каквото може. После влизаме в някакви комисии, започват обсъждания, въртим се в омагьосан кръг и накрая стигаме почти до никъде'', коментира Миланов.

,,Въпросът ми е местната власт веднъж на четири години ли трябва да бъде контролирана, защото явно по друг начин не става. По отношение на протестите в ''Обеля'' в момента е сформирана работна група, която със сигурност ще се проточи във времето. Редно е тези хора, които избираме, да бъдат контролирани. Затова не е учудващо, че хаотично се развиват процесите в градоустройството. В момента сякаш сме във времето на перестройката - има висока гласност, но ниска чуваемост. Крайно време е да се разбере решение кое е по-важно: общественият интерес или частният интерес? Омръзна ни да избираме хора, които да забравят обещанията си, или да чакат 4 години ние да ги забравим. Гражданският контрол ни дава възможност да участваме в управлението на общината - колкото е по-широка е платформата, толкова по-добре ще бъде'', допълни тезата си Павел Миланов.

,,Ние се борим като цяло срещу презастрояването в столицата, не само на територията на Овча купел. Според нас София трябва да се облагородява, а не да се презастроява, изказа своето мнение по темата и Мария Господинова'', домоуправител и член на Асоциацията.

На пресконференцията присъства и националният омбудсман Мая Манолова, която дойде да чуе проблемите на гражданите.

 

Представители на едни от най-големите квартали на София - ''Обеля'' и ''Люлин'', които се оплакаха от презастрояването и незаконното строителство, заявиха, че отговор на оплакванията им са получили единствено от омбудсмана Мая Манолова.

,,Това е единствената институция, в която сме били приети, изслушани и консултирани от нейните експерти'', разкри Миланов и изказа своите благодарности на Манолова и нейния екип.

 

Източник: https://novini.bg/

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фурията Манолова се задава... и нищо няма да я спре!

 

 

 

 


111255