Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / ДПС - първа политиче...
ДПС - първа политическа сила!? Възможно е, нали? (ОБНОВЕНО)

ДПС - първа политическа сила!? Възможно е, нали? (ОБНОВЕНО)Мнение на Велика Андреева - учител по история, гр. Разград  

Информационен сайт „ДНЕС“


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в словото си по време на честването на 29-годишнината на партийната организация в Кърджали заяви: „Рано или късно ДПС ще стане първа политическа сила в страната, ако не в това поколение - то в следващото!

 

Разбира се - предизборно и разбира се - нереалистично изказване! 

Хубаво е преди предстоящите европейски и местни избори, а най-вероятно и предсрочни парламентарни, да „повдигнем духа на избирателя“! Добре е освен чрез натиск и торбички с продукти за дома, да има и друг метод за мобилизиране на лектората! А и звучи чудесно за избирателите на партията: ДПС ще стане първа политическа сила....

 

• Защо е нереалистично? 

1. Въпреки претенциите на ДПС за национално отговорна партия, тя всъщност е чиста етническа партия! Въпреки напъните и на парламентарни и на общински избори да се поставят в листите чистокръвни българи. С две думи ,няма как етническа партия в България да бъде водеща, освен ако Карадайъ не разчита на разрастването на подкрепата от ромския етнос! Или пък другата опция е, ако бюджетът на партията се раздуе дотолкова, че да може се купят поне 500 000 допълнителни гласа. Явно отсега ДПС си прави сметка как да контролира по-голямата част от избирателите и за това работи именно в тази посока!

В тоя смисъл, разчита ли ДПС на безконтролното разрастване на ромския етнос в България? 

Работи ли ДПС в тази посока?

Очевидно това е реален факт и примерите за приласкаването към ДПС на гласоподаватели от циганските махали през последните години не са един и два.

 

2. ДПС всеизвестно е партия, свързана с обръчи и кръгове! Лично почетният лидер Ахмед Доган го обяви преди години. Време ли е да бъдат елиминирани подобни опции и реалности или пък вече си го считаме за съвсем резонно!? 

При подобно развитие електоратът на етническата партия ще си остане и занапред в рамките на тези обръчи и кръгове, докато останалата част от гласоподавателите в България не се събудят и не гласуват масово! Всички знаем, че ако избирателната активност в страната не беше толкова жалко ниска (около 50% от имащите право на глас), то ДПС отдавна нямаше да е такъв „непреодолим“ фактор!

 

• Какво е реалистично?

За България при висока избирателна активност е реалистично маргинализирането на ДПС! Разбира се, не изчезването и, защото все пак се припознава от българските турци, от най-голямото етническо малцинство в страната! 

Реалистично е ДПС да мобилизира избиратели, реалистично е да говорят каквото си искат по събрания и митинги !

Реалистично е също ДПС да продължи да е във властта по един или друг начин, както е сега!  

Но е реалистично и българският народ да се събуди и прекрати безпардонната игра , толерирана години от Борисов и ГЕРБ в съдружие с Доган и Пеевски !

Реалистично е, че дори и да тръби по митинги и събрания ДПС не си вярва, че е възможно да стане първа политическа сила. И за това се и оправдават и си оставят отворена вратичка за нереалистичността на самовнушението си с допълнението: „ако не в това поколение - то в следващото“! 

Факт е, че прекалено дълго позволяваме не само на ДПС, но и на целия самодоволен така наречен „политически елит“ във България да говории да си правя каквото си иска! 

Явно е време за „мерки“! Ако не искаме да останем и да сме в сценария: ДПС - първа политическа сила!

 

• И накрая нещо съществено важно! Ако има партия в България, която изобщо има потенциал да разсъждава, да твори, да прави политика за години напред, то това е именно ДПС! ДПС има визия има структури! А най-силна сред структурите им е младежката им ! Младите надежди на турската партия са угрижвани, осигурени, лансирани и обучавани...! В Турция!

 

Българи, от нас зависи! Така или другояче ще е...

 

Джамбазки: Ердоган ще стане първа политическа сила у нас, ако поправката на ДПС мине

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ДПС вижда отстъпление на демокрацията на 29-ия си рожден ден

Оферти от ДПС >> Всяка партия, която предложи програма за ускорено развитие, може да бъде наш партньор!

Предизборно и нереалистично! >> Карадайъ: ДПС ще стане първа политическа сила!

Приятелско рамо ?! >> Доган отсече: Обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори

Всезнайкото предрече >> Проф. Константинов: Ако на евровота БСП и ДПС съберат общо 9 мандата, ще има предсрочни избори

Държавата на Доган или България на три агентури

ДПС провежда възродителен процес над българската демокрация

С мандата на ДПС мафията взима властта с кабинета "Беров"

ДПС обединява електорат! >> Кампания и натиск около честванията на Възродителния процес

 

 


86312