Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Двете трети от пакет...
Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлениИнформационен сайт „ДНЕС“

България ще настоява промените в условията за работа на международните превозвачи да не бъдат гласувани в пленарната зала на Европейския парламент. Това съобщи пред протестиращите в Брюксел шофьори министърът на транспорта Росен Желязков. Той присъства днес на заседанието на комисията на ЕП по транспорт, която подкрепи само един от трите доклада, свързани с подготвяните промени.

 

С усилията на представителите ни в ЕП два от докладите не бяха приети и бяха отхвърлени, посочи министърът. Това означава, че ще изискаме от политическите групи пакетът да не влиза за разглеждане в ЕП. Към момента, заради ситуацията, която се е създала и която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в цялост, няма решение на координаторите. Затова нека да изчакаме, за да бъдем сигурни кои да бъдат следващите стъпки, посочи той.

 

Министърът поясни, че единственото подкрепено от парламентарната комисия днес предложение за връщането на камионите на три седмици в държавата, където е установена фирмата собственик, е било отхвърлено по-рано от Съвета на ЕС, който е страна в преговорите. Изпрвени сме пред абсурд - Съветът отменя връщането на камиона, а комисията (по транспорт) предлага на ЕП връщането на камиона, коментира Желязков.

 

Министърът съобщи, че представители на Европейската комисия, третата страна в преговорите, са го уверили, че няма да подкрепят връщането на камионите на три седмици в държавата, където са регистрирани. Независимо, че не сме напълнили площада, вашият глас се чува в залата, обърна се Желязков към превозвачите.

 

Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на протеста на българските превозвачи. „Това, което се знае в парламента е, че нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви Новаков пред протестиращите.

 

„Вие бяхте този екстра глас вътре. Вие сте тези, които наклониха везните и направихте така, че 2 от три доклада да паднат. Вие сте победителите, вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте, вие не се отказахте, вие стояхте до нас, вие не се изплашихте. Показахте, че не могат да ни запушат устата, че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие“, допълни той.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Дано! >> Желязков: Отпадането на поправките в пакет "Мобилност" ще събере подкрепа

Превозвачи: Ако пакетът „Макрон“ бъде приет на 10 януари, ще блокираме пътищата в цяла Европа

Ще защитят ли БГ- политиците интересите ни в ЕС ?! (ОБНОВЕН)

Наложително! >> Желязков: Блокираме пакет „Мобилност“, ако не постигнем исканията си

С два чартърни полета от София тръгват български превозвачи на протеста в Брюксел

Стотици отиват на протест в Брюксел заради пакет "Мобилност"

Масов протест в сърцето на Европа! И България против пакета „Макрон“!


86364