Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Движение ,,ДНЕС" отд...
Движение ,,ДНЕС> Кога ще спре смяната на времето и кое да изберем?" title="Движение ,,ДНЕС" отдавна пледира: >> Кога ще спре смяната на времето и кое да изберем?" />

Движение ,,ДНЕС" отдавна пледира: >> Кога ще спре смяната на времето и кое да изберем?"Важно е и да се обясни добре на хората какво означава едното и другото време”, коментира Ани Алашка от Българската стопанска камара

В неделя местим стрелките на часовника с един час напред, за да влезем в крак с лятното часово време.

Междувременно, с голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи предложението на ресорната комисия по транспорт и туризъм за премахване на сезонната промяна на часовото време през 2021 г.

„Догодина трябва да кажем върху кое време ще фиксираме стрелките си. Важно е да не го направим в последния момент, а да използваме ефективно времето от една година, за да проучим какви са реалните обществени нагласи. Важно е и да се обясни добре на хората какво означава едното и другото време”, коментира в предаването в предаването "Тази сутрин" Ани Алашка от Българската стопанска камера. 

По думите й е важно да се проведат разговори на политическо ниво със съседите ни, за да не се окажем в различни часови пояси.

Д-р Иван Кокалов заяви, че е „за” зимното часове време, защото то всъщност е астрономическото и е свързано с биоритмите в човешкия организъм. По думите му трябва да се фиксираме върху здравето на хората и работоспособността им.

„От смяната на времето се увеличават стресът, депресиите, случаите с инсулт и инфаркти”, коментира той.

Ани Алашка допълни, че трудовият травматизъм също много нараства заради недоспиване и липсата на концентрация.

Припомняме, че след голямо проучване на Европейската комисия миналата година стана ясно, че европейците не искаме да променяме времето на лятно и зимно. Европейският парламент обаче реши, че още две години ще сме в този режим. После всяка държава ще решава сама за себе си кое време предпочита.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://btvnovinite.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

„ДНЕС“ се бори за отмяна на лятното часово време

Движение „ДНЕС“: 77 пъти стигат! Времето не е ваше!

Както „ДНЕС“ отдавна настоява >> От 2021 г. спираме да местим стрелките на часовника

 


94371