Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Движение "ДНЕС" проу...
Движение

Движение "ДНЕС" проучва местната власт и обществените нагласи в Търговище"ДНЕС" изнесоха резултатите от проучване и медиен мониторинг, проведено в община Търговище. Темата на проучването е била за удовлетвореността на гражданите от местната власт и администрацията на община Търговище, като са били анкетирани 400 пълнолетни джумалии. Това съобщи Анжелика Цокова, член на Координационния съвет на "ДНЕС".

От изнесените данни стана ясно, че на едва 34 на сто от анкетираните община Търговище допада като добро място за живеене. В същото време 27% от участвалите в проучването желаят да се преселят в друго населено място или чужбина. Икономиката, социално-икономическите проблеми и общинската инфраструктура формират Топ 3 на проблемните области. Безработицата и ниските заплати и пенсии са определени от гражданите като най-спешни за решаване, подчерта Иво Желев от социологическа агенция ЕСТАТ. В оценката си към работата на местната власт гражданите са особено критични и макар и оценката за работата на преизбрания кмет д-р Красимир Мирев да се е повишила, в сравнение с миналата година, тя е едва 3,92. Тази оценка е ниска и в сравнение с тези, дадени за други преизбрани кметове в общините Ямбол, Пазарджик, Добрич и Разград, където също е проведено подобно проучване. Ниска е оценката и за работата на Общинския съвет в Търговище - 3,63, а сравнително положително е отношението на гражданите към общинската администрация за предлаганото обслужване.

Крайният извод е, че населението на община Търговище не се чувства политически представено. 62 на сто от анкетираните отговарят, че местните политици изобщо не защитават интересите им или го правят в малка степен. Въпреки че гражданите дават ниски оценки на управляващите и оценяват зле стандарта си на живот, само 14 на сто от тях са протестирали през последната година, а 44 на сто биха участвали в инициативи за коригиране на действията на политическия елит и управлението.

 

Самото изследване

 

21.06.2012
328