Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Движение „ДНЕС“ – Пл...
Движение „ДНЕС“ – Пловдив и Пазарджик, отчитат на пресконференция работата на своите приемни

Движение „ДНЕС“ – Пловдив и Пазарджик, отчитат на пресконференция работата на своите приемниВ пресклуба на БТА в Пловдив се проведе пресконференция на Гражданско движение  "ДНЕС"  на тема:  "Работата на приемните в гр. Пловдив и гр. Пазарджик през 2013г". В нея взеха участие Малина Несторова  и адв. Тинко Василев  - областни координатори на доброволците на „ДНЕС“ съответно за Пловдив и Пазарджик, завеждащата приемната на Движението в Пловдив - адв. Надежда Кръстева, Благой Порязов - потърпевш от EVN "Топлофикация" АД – Пловдив,  София Танева - потърпевша от ЧСИ и банки и г-жа Пешева - потърпевша от мобилен оператор

На пресконференцията от медиите присъстваха БНР – Пловдив, БНТ, телевизия ДСТВ, БТА,  Agroplovdiv.bg, Plovdivutre.bg, snews.bg

 

Малина Несторова и адв. Тинко Василев направиха кратък обзор на работата на приемните в Пловдив и Пазарджик.

 

Данните само за Пловдив сочат, че 485 граждани са посетили приемната на „ДНЕС“ в града през 2013г. Заведени са 89 дела - 3 срещу EVN, 28 срещу EVN "Топлофикация", останалите срещу мобилни оператори, колекторски фирми,  ВиК, трудови, родителски права, имоти, банки, кредитни институции и др.

 

Отчетено бе, че има спечелени дела срещу ЕВН , мобилни оператори, колекторски фирми, ВиК, извън съдебни споразумения по трудови спорове. Има и дела,които все още са на съдебна фаза, част от спечелените се обжалват.

 

Изтъкнато беше, че приемната работи с четири юристи – доброволци: специализирани в различни направления: Елена Иванова, Надежда Кръстева, Тинко Василев и  Десислава Филипова.

 

Един от важните проблеми, изведен и като основна пречка за водене на дела от гражданите  /въпреки основанията/ е ВИСОКАТА ДЪРЖАВНА ТАКСА, която в повече от случаите е непосилна за хората. Според юристката-доброволец  Филипова, това е нарушаване на човешките права и дава основание за колективни и частни дела в Страсбург срещу държавата, за дискриминация и отказ от правосъдие. 

Особено внимание беше отделено на факта, че освен завеждане на дела, юристите – доброволци от приемните на Движение „ДНЕС“ изготвят жалби до различни институции, регулаторни органи камара на ЧСИ , омбудсман и т.н., както и писмени становища, въззивни жалби,касационни жалби и извършват представителство по изпълнителни дела образувани от банки,кредитни институции и ЧСИ срещу длъжници

 

Особеното тази година са броят на заведени дела срещу банки и кредитни институции за незаконосъобразни действия, включително провъзгласяване на нищожността на неравноправни клаузи в договорите, за неоснователно надвзети лихви и други суми. Отново беше подчертано, че има множество спечелени спечелени дела, както и такива на съдебна фаза.

 

На пресконференцията бе анонсирана предстоящата среща, организирана от Движение „ДНЕС“ – Пловдив,  по проблемите с "Топлофикация".

 

Участващи в срещата граждани имаха възможността да споделят детайли от конкретния  случай, по който са потърпевши. 

 

Събитието бе широко отразено в медиите: 

 
http://www.plovdivutre.bg/2013/12/19/199473-dnes_s_kolektiven_isk_v_strasburg
http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=news&id=21897
http://www.snews.bg/bg/statiya/osadiha-evn-za-nadpisana-smetka-za-tok:41713
http://www.plovdivlive.com/?q=news&newsid=7389

 

 

20.12.2013


1386