Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Движение „ДНЕС“ срещу високите цени на водата

Движение „ДНЕС“ срещу високите цени на водатаДвижение „ДНЕС“ се обяви твърдо против предложението на двете специализирани дирекции на КЕВР за повишаване цената на водата в страната. В специално писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране – Иван Иванов ние от „ДНЕС“ настояваме за широко обществено обсъждане и категорично взимане под внимание на мнението на гражданите по  този проблем. Липсата на диалог между държавните структури и гражданите е в нарушение на чл. 14 от Закона за енергетиката, тъй като потребителите се лишават от правото да защитят интересите си. „Най-възмутителното и притеснителното е, че тази практика се превръща в система на поведение на регулатора. Още с Римското право е забранено две страни да се договарят за сметка на трета“, се казва още в *писмото на Движение „ДНЕС“

От организациите на доброволците в страната системно получаваме информация за голямо напрежение в много области на страната по повод убийствената ценова политика и лошото качество на водоснабдителните услуги. По този повод се проведоха протести във Вършец и района на прохода Петрохан, селата в Сливенска област, Казанлък, Шумен, Девин, Варна и др. Дори ВиК дружеството във Враца обяви бойкот на решенията на КЕВР. Показателен е примерът за Хасково. Там населението ползва вода с повече от 30 пъти над нормата съдържание на алфа частици и с най-високата цена в страната. Хасково и района са с най-висока заболеваемост от рак. Всички институции, в т.ч. и КЕВР нехаят и угаждат само на водоснабдителните лобита.

От години Движение „ДНЕС“ се бори с монополите на всички нива. Ние провеждаме временни и постоянни инициативи в тази връзка на всички нива в страната. Провокирахме дискусии, направихме множество подписки, организирахме протести, събирахме експерти на кръгли маси. Ние се борим не само срещу неправомерното увеличение цената на водата, но и това на тока, парното и другите комунални услуги.

През 2010 г. Движение "ДНЕС" организира национална подписка срещу монополите с предложения за подобряване на качеството на обслужване на гражданите от страна на естествените монополи - електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация и газоснабдяване. За кратко време събрахме над 700 000 подписа от цялата страна. За съжаление и това държавата не чу гласа на своите граждани.

От 2011 г. Движение "ДНЕС" внася в 41-то, 42-то и 43-то Народни събрания изключително качествен законопроект за изменения и допълнения на гл. Х „Топлоснабдяване“ от Закона за енергетиката. Единствено през мандата на 42-то Народно събрание той беше допуснат и се обсъжда от Комисията по енергетика, но без краен резултат, поради предсрочното прекратяване мандата на Народното събрание. От месец август 2017 г. се водят преговори с парламентарните групи в 44-то Народно събрание за включването му отново в дневния ред и за подкрепа на предложенията. Движението има редовно участие и в заседанията на КЕВР. Освен това обсъжда и подготвя съвместни действия с други граждански и неправителствени организации.

От Движение „ДНЕС“ предупреждаваме, че немотивираните и волунтаристични решения на КЕВР във водния сектор (и не само) могат да доведат до спонтанни реакции и протести от страна на потребителите и техните организации, които освен всичко останало, ще хвърлят тежка сянка и върху работата на Председателството на Съвета на Европа.

Ето защо още веднъж настояваме и държим за провеждането на диалог с гражданските и потребителски организации, но диалог не самоцелен, а ползотворен и с решения само в интерес на хората и обществото!

 

София 1000

ул. Цар Калоян 6, офис 218

Тел.: 02 843 53 56

Web: www.dnes-bg.org

e-mail: office.dnes.bg.org@gmail.com

                                                                                

                                                                                  ДО

                                                                                 

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА

                                                                                  ЗА ЕНЕРГИЙНО И ВОДНО РЕГУЛИРАНЕ

                                                                                  Г-Н ИВАН ИВАНОВ

 

              Уважаеми г-н Иванов,

            Най-категорично възразяваме против предложението на двете специализирани дирекции на КЕВР изменението на цените на водоснабдителните услуги да се извърши без обществено обсъждане. Това е противозаконно предложение, защото противоречи на чл. 14 от Закона за енергетиката и лишава потребителите от правото да защитят интересите си. Най-възмутителното и притеснителното е, че тази практика се превръща в система на поведение на регулатора. Още с Римското право е забранено две страни да се договарят за сметка на трета.

            От структурите ни в страната системно получаваме информация за голямо напрежение в много области на страната по повод волунтаристичната ценова политика и качеството на водоснабдителните услуги.  Протести се проведоха във Вършец и района на прохода Петрохан, селата в Сливенска област, Казанлък, Шумен, Девин, Варна и др. Дори ВиК дружеството във Враца обяви бойкот на решенията на КЕВР. Показателен е примерът за Хасково. Там населението ползва вода с повече от 30 пъти над нормата съдържание на алфа частици и с най-високата цена в страната. Хасково и района са с най-висока заболеваемост от рак. Всички институции, в т.ч. и КЕВР нехаят и угаждат само на водоснабдителните лобита.

            Най-сериозно предупреждаваме, че немотивираните и волунтаристични решения на КЕВР във водния сектор /и не само в него/ могат да доведат до спонтанни реакции от страна на потребителите и техните организации, които, освен всичко останало, ще хвърлят тежка сянка и върху работата на Председателството на Съвета на Европа.

            За доказателство във връзка с гореизложените мотиви прилагаме и информация от медиите за изразените недоволства по отношение решенията на КЕВР.             

Водата в Хасково отново е със завишено съдържание на уран (http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/vodata-v-haskovo-otnovo-e-sas-zavisheno-sadarzhanie-na-uran.html)

 Уранът в питейната вода на Хасково е в нормата, показаха последни изследвания (https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/uranyt-v-piteinata-voda-na-haskovo-e-v-normatapokazaha-posledni-izsledvaniia-240936/)

 Всички мерки за водата с уран в Хасково са взети, уверяват здравните власти (https://news.bg/health/vsichki-merki-za-vodata-s-uran-v-haskovo-sa-vzeti-uveryavat-zdravnite-vlasti.html)

 Качество на питейните води ( http://eea.government.bg/bg/soer/2015/water/kachestvo-na-piteynite-vodi)

 Българите се съмняват в чешмяната вода (https://news.bg/society/balgarite-se-samnyavat-vcheshmyanata-voda.html)

 Софиянци ще плащат над 11 лева за кубик вода през 2021 г. (http://glasove.com/categories/nafokus/news/sofiyanci-shte-plashtat-nad-11-leva-za-kubik-voda-prez-2021-g)

 Софиянци могат да понесат цена на водата от 10 лв. за кубик, изчисли КЕВР (https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiianci-mogat-da-ponesat-cena-na-vodata-ot-10-lv-zakubik-izchisli-kevr-233039/)

 Качеството на питейната вода пада въпреки повишените цени (http://www.segabg.com/article.php?id=809375)

 ВиК дружествата със заявки за поскъпване на водата с 30% (https://www.investor.bg/ikonomika-ipolitika/332/a/vik-drujestvata-sys-zaiavki-za-poskypvane-na-vodata-s-30-226183/)

 Питейната вода в България не е на необходимото ниво (https://www.actualno.com/society/pitejnatavoda-v-bylgarija-ne-e-na-neobhodimoto-nivo-news_545935.html)

 ЕК санкционира България и заради качеството на питейната вода (http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/13/3006805_evropeiskata_komisiia_shte_sudi_bulgariia_zaradi_losho/)

 1030 проби взети за качеството на водата в София през 2015-та (https://news.bg/society/1030-probivzeti-za-kachestvoto-na-vodata-v-sofiya-prez-2015-ta.html)

 Ще се вгорчи ли водата за софиянци? (http://www.duma.bg/node/142337)

 Прокуратурата протестира новите цени на водата в София (https://www.investor.bg/ikonomika-ipolitika/332/a/prokuraturata-protestira-novite-ceni-na-vodata-v-sofiia-237404/)

 Качеството на питейната вода пада въпреки повишените цени (http://www.cross.bg/vodata-vodapokazateli-1511790.html#.Wg8XKlVl-M8)

 Проучване: Българите искат по-ясно упоменаване на извора при бутилираните води (https://offnews.bg/ikonomika/prouchvane-balgarite-iskat-po-iasno-upomenavane-na-izvora-pri-butilir669466.html)

 Kачество на питейната вода (http://srzi.bg/kachestvo-na-piteynata-voda)

 Водата в София ще е с по-висока цена от Нова година ( http://www.segabg.com/article.php?id=876644)

 „ВиК“ – Сливен – по повод протестите срещу новата цена на водата (http://bnr.bg/plovdiv/post/100863952/klisurci-pak-protestirat-sreshtu-povishenata-cena-na-vodata)

 Жители на Вършец излизат на протест заради шокова цена на водата (https://news.bg/society/zhitelina-varshets-izlizat-na-protest-zaradi-shokova-tsena-na-vodata.html)

 В Шумен протестират срещу покачването на цената на водата (https://www.actualno.com/shumen/vshumen-protestirat-sreshtu-pokachvaneto-na-cenata-na-vodata-news_594221.html)

 Десетки блокираха пътя София-Бургас, протестирайки срещу цената на водата в Сливенско (http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1691689)

 В Девин готвят протести срещу цената на водата (http://www.otzvuk.bg/v-devin-gotvyat-protesti-sreshtutsenata-na-vodata/)

 Цената на водата и във Варна е под социалната поносимост (https://www.investor.bg/ikonomika-ipolitika/332/a/cenata-na-vodata-i-vyv-varna-e-pod-socialnata-ponosimost-237120/)  

            Председател: 

                                    Анжелика Цокова

 

Вижте и други материали по темата:

Омбудсманът Мая Манолова поиска от КЕВР да намали цената на водата

„ДНЕС“, с експерта си Георги Христов, участва в откритото заседания на Комисията по енергетика на Народното събрание

Вече и в Народното събрание „ДНЕС“ продължава битката срещу произвола на монополите. Движението участва в заседание на Комисията по енергетика

"ДНЕС": "Топлофикация – София" отново излъга потребителите

Заседание на Комисията по енергетика, състояло се на 23 януари 2014 г.

Експерти твърдят: плащаме два пъти по-скъпо парно

ДНЕС обмисля протести срещу топлото

Мълчанието на гражданите е злато за монополите!

Драгомир Стойнев: Отменяме наредбата за топлоснабдяване

ЕКСПЕРТЕН ДОКЛАД относно ПОРОЦИ В ПРАКТИКАТА НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ-МОНОПОЛИСТИ

Влязоха в сила новите по-високи цени на парното и тока

ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА „ДНЕС” МАХАТ ТАКСА ЕЛЕКТРОМЕР

„ДНЕС“: Да има възможност за прекратяване на договорните отношения с „Топлофикация”. Да се премахне съществуващата система на дялово разпределение.

„ДНЕС”: Да се търси принципно и трайно разрешаване на проблемите с „Топлофикация” - София!

Да отстояваме правата си! Национална кампания на Гражданско движение „ДНЕС” и КРС.

Ще спре ли Законът за енергетиката произвола на монопола? По-голямата част от исканията на „ДНЕС” са отразени в проекта за промени на Закона за енергетиката

След намесата на "ДНЕС": Диан Червенкондев пое ангажимент да бъдат въведени законодателни промени, които да осигурят и гарантират по-голяма информираност на гражданите и прозрачност при вземане на решения от ДКЕВР при формиране на цените на енергоносители

„ДНЕС“: Търпението на потребителите на топлофикационни услуги се изчерпа. Движението организира протести, ако исканията на гражданите не бъдат приети

Диалогът с потребителите е формален ДКЕВР отново ще обслужи интересите на монополистите. ДНЕС „замразява” участието си в Консултативния съвет на ДКЕВР

Движение „ДНЕС” и национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” питат: Кога парламентът ще отговори на стотиците хиляди граждани, включили се в подписката срещу произвола на монополистите?

Съвместна работна група от представители и експерти на „ДНЕС“ и Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм към НС започва работа още другата седмица по изпълнение исканията от националната подписка „Срещу произвола на монополите“

Доброволци на „ДНЕС“ започват щафетна гладна стачка! Да се обединим и да се защитим от произвола на монополите! 

 

 


45385