Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Движение „ДНЕС” и на...
Движение „ДНЕС” и национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” питат: Кога парламентът ще отговори на стотиците хиляди граждани, включили се в подписката срещу произвола на монополистите?

Движение „ДНЕС” и национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” питат: Кога парламентът ще отговори на стотиците хиляди граждани, включили се в подписката срещу произвола на монополистите?Движение „ДНЕС” и национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” искат бърз отговор от Парламента

 

 

„ДНЕС“ пита: 

 

 

Кога Парламентът ще отговори на стотиците хиляди участници в подписката срещу монополистите?

 

Кога народните избраници ще започнат да спазват законовите срокове и изисквания?


 

На 11.12.2012 г., вторник, от 15.00 часа, в Огледалната зала на НС по покана на  председателя на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров ще се проведе среща на Гражданско движение „ДНЕС“ и Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите”.

 

В срещата ще участват :

 

г-н Мартин Димитров – Председател на Комисията - Синя коалиция

 

г-н Деян Червенкондев – Заместник Председател на Комисията - ГЕРБ

 

г-н Иван Иванов – Синя коалиция

 

г-н Димитър Бойчев – ГЕРБ

 

„ДНЕС“ и Националната гражданска инициатива ще настояват ръководството на Комисията да представи информация относно причините за забавянето на обсъждането на Националната подписка срещу монополите, в която се включиха стотици хиляди граждани от цялата страна. 

 

Представителите на „ДНЕС” очакват Комисията спешно да се ангажира с конкретни срокове за изпълнение на отдавна просроченото им задължение за формиране на становище по подписката. На срещата ще присъстват Анжелика Цокова и Ирена Пейкова, проф. Вихрони Попнеделев, Латинка Петрова, Красимир Луканов, Силвия Кацарова и Йордан Караджов от „ДНЕС“,  Михаил Матеев и Георги Христов-експерти и адв. Наталия Кумпикова, юрист-доброволец от „ДНЕС”.

 

На 12 ноември 2012 г. Инициативният комитет и ГД „ДНЕС” изпратиха писмен протестотносно липсата на отговор от страна на Парламента по внесената преди почти две години национална подписка, в която се включиха стотици хиляди  граждани от цялата страна. 

 

На 6 декември 2012 г. с писмо до Инициативния комитет на Национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” председателят на Народното събрание Цецка Цачева информира, че след внасянето на националната подписка срещу монополите в Народното събрание на 19.01.2011 г. и след проверка на подписите от ГД „ГРАО”, тя е разпределена до Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, Комисията по правни въпроси и Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. До момента становище по внесената подписка е оповестила само Комисията по правни въпроси. Не са постъпили становища от другите две комисии, което прави невъзможно разглеждането на подписката от Народното събрание. Припомняме, че националната подписка беше внесена в Народното събрание на 22.12.2010 г., но до момента с позиция по нея се е произнесла единствено Комисията по правни въпроси. 


2577