Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Движение за национал...
Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” и предстоящият “Референдум за АЕЦ “Белене””

Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” и предстоящият “Референдум за АЕЦ “Белене””Днес, 15.01.2013 г., в приемната на Движение за национално единство и спасение, се проведе брифинг на тема предстоящият “Референдум  за АЕЦ “Белене””. 

На срещата, Даниел Алексиев – общински координатор на  “ДНЕС” за гр.Добрич, припомни на присъстващите, че на 27.01.2013 г., българските граждани ще трябва да отговарят на въпроса “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

Той изрази позицията на движение “ДНЕС”, че е изключително важно всички българи да проявят активност и да дадат своя глас, тъй като е изключително важно за една демократична европейска държава, да чуе гласа на гражданите си. Като неангажирано политически движение, „ДНЕС“ не се ангажира с позиция „ЗА“ или „ПРОТИВ” изграждането на втора АЕЦ, а ще остави това на съвестта и свободната воля на симпатизантите си.

От името на движение “ДНЕС”, Даниел Алексиев  призова  гражданите да гласуват масово и по съвест, като за да формират позицията си преди това трябва да се информират добре по темата на вота. Те трябва да потърсят отговори на редица въпроси, сред които:

  • Колко ще струва изграждането на нова ядрена централа и какви средства са вложени до момента за този проект?
  • Кой и как ще финансира проекта – държавата (т.е. ние, данъкоплатците), частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство?
  • Каква ще бъде финансовата тежест за българските граждани?
  • Какви са потенциалните ползи за енергийната независимост на страната ни, за националната сигурност, за пазара на труда, за развитието на икономиката и свързаните с енергетиката отрасли, за науката, образованието и др.?
  • Какви са потенциалните рискове за околната среда ?,

като едва след това ще трябва да  формират позицията си по темата на вота.

Доброволци от “ДНЕС -Добрич” ще агитират и призовават гражданите, да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум.

От името на движението призоваме всички гражданите да гласуват.


1033