Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Държава по време на чума

Държава по време на чумаУдари ли чума животните в Странджа? Така твърди властта, а хората не вярват. Чувстват се като прокълнати и изоставени от държавата си, особено след като тя изпрати своите емисари да избият стадата им. Безцеремонно и варварски. Това коментира за сайта „Тоест“ Венелина Попова.

Според бюрократите евтаназията (политически коректният термин за убийство) била хуманна. Хуманна? Пред очите на фермерите и дребните стопани, изпаднали в тежък шок, от който ще се възстановят много по-трудно, отколкото от икономическите загуби?

За своята арогантност властта в България ще плати висока цена. Защото физическото унищожаване на 4000 животни в Странджа показа истинското лице на държавата и тежко я компрометира. Веднъж – пред местните хора, които до края на дните си ще я мразят. Втори път – пред високопоставените чиновници в Брюксел, които премиерът Борисов убеждава постоянно колко добре пазим външната граница на Европейския съюз. „Опазихме“ я от бежанците и емигрантите по волята на Реджеп Ердоган, който има интерес от това.

Връзката с Турция 

Истерията с чумната епидемия по животните у нас има пряка връзка с Турция според наблюдатели на процесите там. Само че версията, че заразата влиза през южната ни граница, е несъстоятелна. В сряда, 18 юли, на заседание на Меджлиса депутатът от опозиционната Народнорепубликанската партия Окан Гайтанджъоглу пита министъра на земеделието и горите Бекир Пакдемир дали внесените от България овце са заразени с чума. Депутатът опозиционер уточнява още, че от началото на годината до май тази година в Турция са внесени 1800 овце от България.

Това е резултат от подписана спогодба за неограничен износ от нашата страна на овце по 9 лв./кг живо тегло при 3 лв./кг на нашия пазар. Тя идва като приятелски жест от страна на Ердоган към Борисов за добрия комшулук. Само че в хода на предизборната кампания в Турция ръководството на ДПС кани Мухарем Индже, основния опонент на турския президент, в Кърджали и го представя едва ли не като бъдещия държавен глава на многомилионната ни съседна държава. За Индже, под влиянието основно на партията на Ахмед Доган, дават гласовете си и българските турци.

Защо следите с чумната епидемия водят към Ердоган? Защото с един удар всевластният вече президент на Турция наказва ДПС, чийто електорат се занимава с животновъдство, и българските турци изселници, които сега няма да се върнат по родните си места, за да заколят курбан, да дарят половината месо на вдовици и социално слаби, както повеляват мюсюлманската традиция и Коранът, и да отнесат останалата половина от закланото жертвено животно обратно. Просто защото това вече няма да е възможно. Добре е да припомним, че всяка година по време на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, който започва в началото на август, от България в Турция влизат около 150 хиляди тона безмитно овче месо с разрешение от правителството за българските турци изселници.

Наличие на ваксинален щам

Тук е мястото българските ветеринарни власти и ДАНС да проучат и отговорят на въпроса поставено ли е допълнително условие от турските власти да се изнасят само животни, ваксинирани срещу чума. И то тъкмо с т. нае. „жива ваксина“, която се използва в Турция, но не е разрешена в ЕС. Както и по какъв начин е била извършена ваксинацията, ако тя се окаже факт. Защото д-р Трайко Алчев, председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Стара Загора, изрази пред „Тоест“ подозрение, че е възможно откритият щам на чума по дребните преживни животни в странджанските села да е ваксинален щам. И тъкмо той да е открит при изследванията на проби, взети от вече унищожените стада. А сега управляващите са поставени в шах как да реагират, защото използването, още повече нелегално, на жива ваксина, забранена в ЕС, би ни компрометирало тежко пред Брюксел. А Европейската комисия не само че няма да плати обезщетенията на стопаните у нас за убитите животни, но пред нея ще рухне и митът на Борисов за това колко добре пазим външната граница на Съюза.

При положение че разследване на българските служби докаже тази версия, която изглежда напълно състоятелна и много логична и се потвърждава индиректно от липсата на изявена клиника при животните, това ще бъде много, много тежък удар срещу българската държава, която се провали с гръм и трясък, а може би и напълно съзнателно в този сюжет.

Ако от Агенцията за безопасност на храните са знаели, че собственици на стада са използвали жива ваксина от Турция, забранена в рамките на ЕС, това означава, че сами са нарушили забраната на европейските здравни власти и трябва да отговарят за това. Но отговорността в случая няма да се размине само с оставки, дори министерски или на целия кабинет, а най-вероятна страната ни ще бъде строго санкционирана и ще понесе сериозни икономически загуби, може би дори и спиране на евросубсидиите.

Трудно измерима ще е загубата на политическо доверие от страна на лидерите на ЕС и ЕК, с което Борисов толкова се гордее след Българското европредседателство. А може би и тъкмо затова държавата се престара пред Брюксел и побърза да унищожи поголовието на цели стада – за да замаже очите на европейските бюрократи колко много е загрижена да спре разпространението на заразата. Версията за „презастраховане“ сподели през медията и професор Иван Станков, бивш министър на земеделието и храните в кабинета на служебния министър Марин Райков.

Ако държавата е знаела за използването на ваксината, това обяснява и факта, че не събра консулт от епидемиолози и вирусолози, които да излязат с експертно мнение по темата. Още повече че чумата по дребните преживни животни у нас е напълно непозната като клиника и нито един ветеринар не е виждал жива овца или коза със симптоми на чума. Някои от които напомнят симптомите на заразната ектима при овцете и козите, уточняват представители на ветеринарната гилдия у нас.

Странно прозвуча и научното становище на Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието и храните за епизоотичната ситуация в България във връзка с възникналите огнища на чумата на фона на истерията на министър Порожанов и изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев. Освен всички заключения, които не са в полза на твърдението за наличието на болестта чума по животните, в становището се казва категорично, че правят впечатление необяснимо тежките рестриктивни и непропорционални за това заболяване ограничителни мерки, наложени от Европейската комисия за цялата Ямболска област. Никъде не се препоръчва масовото убиване на цели стада.

Ако ваксинирането на животни в Странджа е станало без знанието и одобрението на властта, това означава, че ветеринарният контрол у нас не е на необходимото ниво. И че всеки може да го заобиколи. В България, твърдят ветеринарни лекари, всеки собственик на стада може да си достави ваксини и препарати сам, докато в други страни това е възможно единствено чрез практикуващите лекари, които се грижат за популацията в една ферма.

В контекста на тази хипотеза – за продажба на ваксинирани животни за износ за Турция – неподготвеността на държавните институции да реагират адекватно изглежда по-скоро разбираема. В противен случай е напълно неясно защо властите не приложиха веднага дори най-баналните в гражданската защита практики при масови зарази, като маркиране на зоната, обграждане, изолиране, дезинфекция и налагане на карантина. В учебниците ни пише, че един обикновен ров би преустановил разпространението на заболяването, твърдят и други ветеринари, които не могат да се примирят с убийството на хиляди животни, може би напълно здрави. В Турция, в която от 2017 г. няма огнища на чума, имат практика, която нашите власти можеха да използват – стрижат овцете и горят вълната, заравят фекалиите им, сменят източниците на водопой и т.н.

Неочакваната гражданска реакция и силната подкрепа за стопаните в Странджа от президента Румен Радев и от БСП отложи затриването на единственото останало живо стадо в Шарково – това на баба Дора, която намери сили да се бори за козите си. Може би чиновниците от Земеделското министерство осъзнаха, че са действали прибързано и панически. А може би истината знаят единствено техните шефове, но в държава като България няма никаква гаранция, че тази истина ще излезе някога наяве.

Българският ветеринарен съюз излезе публично с позиция, че застава зад действията на Агенцията по безопасност на храните и зад евтаназията на животни. Но практикуващи лекари – къде под сурдинка, къде открито – коментират, че в Турция ваксинират животните, тук ги убиваме, там стимулират животновъдството и изкупуват продукцията на преференциални цени, тук се грижим за бизнеса на Зоровци и Синаповци.

Провал на третия кабинет „Борисов“

След като запали чергата на хората от Странджанските села, кабинетът отказва дори да ги възмезди справедливо. А предлаганите от земеделския министър компенсации, на два пъти увеличени след първоначалната оферта от 150 лв. за всяко убито животно, вече нараснаха почти двойно, особено след протестите в сряда пред Министерския съвет. Но те не могат да покрият очакваните от хората загуби през следващите няколко години, докато отгледат нови животни до репродуктивна възраст. Време, в което няма да имат никакви други приходи, а част от фермерите вероятно и ще фалират поради невъзможност да покриват кредитите си.

Най-естествената реакция в подобна ситуация на управленски провал беше министър Порожанов и изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев да подадат оставка. Само че те нямат доблестта да го направят. А дългата ръка на премиера, който с лекота сменя министри, сега стигна до един зам.-министър, двама директори на дирекции в Министерството и един съветник. Може би защото Порожанов и Илиев знаят друга истина, не тази, която представят пред обществото ни и пред европейските комисари.

Сега на ход са разследващите органи, ако има такива. Ако имат волята да разследват и искат да го направят. Както и ако има кой да им позволи. А опозицията? Опозицията клати лодката на властта. В която всички, без БСП, се опитват да запазят равновесие. Докога ли?

 

Източник: https://fakti.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Нов гаф с чумата. Парламентът гласува лов на свине, министърът е против

Баба Дора: достойните и честни българи трябва да въстанат, за да се оправи тази държава! /видео/

Започва повторно вземане на проби от животновъдните ферми в община Болярово

Чумата „Борисов & ГЕРБ“ приключи. Възмездието ще ви застигне от горе, там, където най ви боли!

Баба Дора от Шарково за козичките си: Избиха невинните ми дечица!

Над 1 млн. лева са преведени за стопанствата с евтаназирани животни

Линейка хвърчи към Шарково да спасява баба Дора

От днес плащат обезщетенията в Шарково за евтаназираните животни

Порожанов обяви: Евтаназията в Шарково вече е приключила

Започна евтаназията на стадото на баба Дора в Шарково

Арестуваха жена, протестираща в Малко Шарково срещу евтаназията на животни (Видео)

Европейски експерти потвърдиха наличието на чума в България

Съпротивата продължава: Стопани в Болярово не пускат ветеринарите

Дано е по-качествена!* >> Заради опасност от нов вид чума – вдигаме ограда с Румъния!

Обяснителен режим* >> Картината от стенограмите за чумата: Заплаха от поголовна зараза и санкции от ЕС и ОИЕ

Продължават клиничните прегледи на животните в Странджа

Никой вече не вярва на властта* >> Порожанов обеща 100 кози на баба Дора, тя му вдигна скандал

Държавата изпълни 95% от исканията на фермерите с овце и кози

Подигравка* >> ДФЗ увеличи на 15 лв. за животно ”de minimis” като обезщетение за фермерите

Вижте документите от лабораторията във Франция, която също доказа, че у нас има чума (снимки)

От страх* >> Отложиха планираната за днес евтаназия на животни

Гергана, Светла, Тодорка... с чума и под ножа. Шарково срещу баба Дора!

Бойко... готов на всичко за да оцелее!* >> Животновъдите удовлетворени от оставките, спират с протестите

ПАНИКА! И за да спаси кожата си!* >> Първи оставки заради кризата с чумата по животните, Борисов уволни 4-ма

Животновъдите на щурм! Полицаите пазят Боко като Сталинград! Боко пази „касата“ Порожанов“ и уволнява … заместниците му!

Да се готви баба Дора!* >> Министър Радев: Продължаваме с евтаназията. И започваме със стадото на баба Дора.

Протестиращи се опитаха да нахлуят в Министерския съвет (НА ЖИВО)

В "Шоуто на Слави": Чумата по овцете се бори с евтаназия, но хората са в шок от отношението на държавата

Чумата: Цигани - ветеринари колят животни за 50 лв. надница (ВИДЕО)

Щабът за борбата с чумата по животните ще се срещне с депутати от парламента

Пазят стадото на баба Дора от Шарково, жената е на успокоителни

Грозен червен пиар* >> Нинова зове от село Шарково: Да дойде премиерът Борисов, да чуе!

Слави Трифонов: Системата, която ни убива, трябва да бъде евтанизирана

Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козите

Срещу евтаназията: Протест на животновъди, готови са за "априлско въстание"

Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин

Баба Дора, която разплака България: Паднах на колене пред Порожанов, за да спася стадото. Не става

Козата с телефона е пиарката на министъра на земеделието

Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козите

Срещу евтаназията: Протест на животновъди, готови са за "априлско въстание"

Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин70540