Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Държавата изпълни 95...
Държавата изпълни 95% от исканията на фермерите с овце и кози

Държавата изпълни 95% от исканията на фермерите с овце и козиТрето увеличение на държавната помощ заради ниската изкупна цена на млякото

Поредното увеличение на помощта за собствениците на овце и кози одобри Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). По този начин държавата изпълни почти изцяло исканията за обезщетения на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), която организира протестите срещу цялостната политика на земеделското министерство в сектора след избухването на чумата по дребните преживни животни и първоначално неадекватните действия на управляващите.

С това решение на ДФЗ исканията ни са изпълнени 95%, каза пред Mediapool проф. Иван Станков, съпредседател на НОКА и бивш служебен министър.

Решението за увеличаване на парите е за компенсиране на стопаните, заради ниската изкупна цена на млякото през 2017 и 2018 г., т.нар. помощ "де минимис". То е взето малко преди министрите на земеделието Румен Порожанов и на вътрешните работи Валентин Радев да поискат подкрепата на парламента за мерките срещу спиране на разпространението на заразата и ликвидирането на чумата по овце и кози.

Това е трето решение на ДФЗ за вдигане на компесациите на фермерите с овце и кози в рамките на десетина дни. То беше взето след серия от протести, включително и на жълтите павета пред Министерския съвет, които доведоха до четири оставки от висшето ръководство на земеделското министерство, сред които и на зам.- министър Цветан Димитров – неизменен представител на ГЕРБ и в трите правителство на Бойко Борисов.

Отделно фермерите от засегнатите райони получиха най-малко по 250 лв. за избити овце и кози под селекционен контрол, а останалите най-малко по 190 лв.

Освен това ДФЗ реши още всички регистрирани фермери с овце и кози да получат помощта по обвързаната подкрепа, която идва от еврофондовете, независимо дали овцете са живи или избити. Това е между 56 и 83 лв. в зависимост от големината на стадото. Обвързаната подкрепа се дава само на регистрирани фермери с животни под селекционен контрол, които по сметките на НОКА са около една трета от всички овце и кози у нас.

За фермерите в цялата страна по 15 лв. на животно при искани 20 лв.

Овцевъдите и козевъдите в цялата страна ще получат компенсация по 15 лв. на животно, заради ниската изкупна цена на млякото – помощ по де минимис. Това е три пъти повече спрямо първоначалното решение на ДФЗ за 5 лв. компенсация, но с 5 лв. по-малко от исканията на НОКА. Тази помощ ще получат всички регистрирани фермери с овце-майки или кози-майки.

От миналата седмица земеделският министър Румен Порожанов твърди, че това искане е прекомерно и няма как да бъде изпълнено, защото ще са нужни допълнително 20 млн. лв.

Сега обаче Управителния съвет на фонд "Земеделие" отпуска над 17.7 млн. лв. за компенсиране на фермерите. Първоначално одобрената сума беше над 8.2 млн. лв. или увеличението е с близо 9.5 млн. лв. От прессъобщението не става ясно откъде са намерени допълнителните средства.

Освен това е удължен и срокът за кандидатстване за подпомагането. Вместо до 31 юли заявления за помощта ще се приемат до 10 август 2018 г. в отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице. Кандидатства се лично или чрез упълномощено лице, след представяне на пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Помощта ще бъде изплатена до 20 август, обещават от ДФЗ. Възможно е и изплащане на средствата след срока за фермери, при които се извършва допълнителна административна проверка за допустимост на подпомагането, е посочено в съобщението на фонда.

За стопаните с избитите животни по 55 лв.

Стопаните с избитите животни и фермерите в 3-километровата зона ще получат най-голямо обезщетение – общо по 55 лв. на овца или коза. Тази ставка е по-висока от официално обявеното искане от НОКА в размер на 47 лв.

По 55 лв. на животно ще получат фермерите в общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и в общините Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево в област Бургас, е посочено в указанията за изплащането на помощта, подписани от земеделския министър в петък.

Първоначално държавата беше одобрила 32 лв. подпомагане на избито животно. След това сумата беше увеличена на 47 лв., а днес вече е 55 лв. До момента в двете области общо са избити около 4000 животни. Помощите в първите две села с избити животни Кости и Воден бяха при ставка от 32 лв. В прессъобщението не е посочено дали тези фермери ще получат увеличените пари, но най-вероятно разликата ще им бъде изплатена.

Изплащането на тази помощ е по схемата де минимис, а целият ѝ размер за фермерите с избити животни възлиза на близо 2.5 млн. лв. Това е над два пъти ръст на първоначално одобрената помощ от малко над 1 млн. лв. след първите протести в Болярово.

За фермите под карантина по 22 лв. на животно

Фермерите с овце и кози, които се намират в 10-километровата зона под карантина, ще получат по 22 лв. помощ за животно. Тя се дава заради едноседмичната забрана за продажба на сурово мляко, заради чумата по дребните преживни животни.

От тази помощ ще се възползват фермерите от общините Ямбол, Странджа и Тунджа.

Тук нарастването на помощта е тройно от първоначално обявените 7 лв., през 14 лв. и сега 22 лв.

Срокът за кандидатстване за животновъдите за подпомагане от засегнатите от чумата райони е до 31 август 2018 г.

С увеличението на помощите стопаните ще могат да покрият загубите си от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните, е посочено в съобщението на ДФЗ.

Порожанов ще подари стадо на баба Дора

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи в парламента преди изслушването му, че лично се е ангажирал да задели стадо от 100 кози за баба Дора от село Шарково и в момента, в който падне карантината то да ѝ бъде предоставено.

В момента стадото на баба Дора в Шарково не е хуманно убито. Няма положителни проби за чума по козите ѝ, но те са били контактни с други животни и по тази причина трябва да бъдат евтаназирани, обясни Порожанов. Той уточни, че има и още две по-малки стада за умъртвяване в Шарково. В селото са направени 22 проби.

Порожанов посочи, че в момента има пет огнища на чума по дребния преживен добитък в селата Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново.

В град Болярово има положителен резултат в едно стадо, но тъй като още няма клиника на заболелите животни е взето решение овцете и козите да бъдат поставени под карантина и да се вземе втора проба в петък. Днес обаче стопаните не са допуснали ветеринарните лекари, което излиза от рамките на нормалните отношения, каза Порожанов.

Към момента са изплатени сумите на фермерите от първите избити стада във Воден и Кости, като средната цена за животно е била 327 лв., което е доста по-високо спрямо пазарните цени, каза Порожанов.

В петък се изплащат обезщетенията на стопаните в Крайново и Странджа, а в понеделник - за евтанизираните стада в Шарково.

 

Източник:https://www.mediapool.bg/

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Вижте документите от лабораторията във Франция, която също доказа, че у нас има чума (снимки)

От страх* >> Отложиха планираната за днес евтаназия на животни

Гергана, Светла, Тодорка... с чума и под ножа. Шарково срещу баба Дора!

Бойко... готов на всичко за да оцелее!* >> Животновъдите удовлетворени от оставките, спират с протестите

ПАНИКА! И за да спаси кожата си!* >> Първи оставки заради кризата с чумата по животните, Борисов уволни 4-ма

Животновъдите на щурм! Полицаите пазят Боко като Сталинград! Боко пази „касата“ Порожанов“ и уволнява … заместниците му!

Да се готви баба Дора!* >> Министър Радев: Продължаваме с евтаназията. И започваме със стадото на баба Дора.

Протестиращи се опитаха да нахлуят в Министерския съвет (НА ЖИВО)

В "Шоуто на Слави": Чумата по овцете се бори с евтаназия, но хората са в шок от отношението на държавата

Чумата: Цигани - ветеринари колят животни за 50 лв. надница (ВИДЕО)

Щабът за борбата с чумата по животните ще се срещне с депутати от парламента

Пазят стадото на баба Дора от Шарково, жената е на успокоителни

Грозен червен пиар* >> Нинова зове от село Шарково: Да дойде премиерът Борисов, да чуе!

Слави Трифонов: Системата, която ни убива, трябва да бъде евтанизирана

Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козите

Срещу евтаназията: Протест на животновъди, готови са за "априлско въстание"

Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин

Баба Дора, която разплака България: Паднах на колене пред Порожанов, за да спася стадото. Не става

Козата с телефона е пиарката на министъра на земеделието

Заразата отива в Парламента* >> БСП иска Порожанов да обясни в парламента как се бори с чумата по овцете и козите

Срещу евтаназията: Протест на животновъди, готови са за "априлско въстание"

Шефът на БАБХ: Ако не вземем мерки за животните в Странджа, чумата ще стигне до Видин


70051