Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Държавата призна – р...
Държавата призна – референдумът е умишлено саботиран

Държавата призна – референдумът е умишлено саботиран"ДНЕС" внесе ново писмо до Министерски съвет и главния прокурор

 

Коментар на "ДНЕС":

 

За да осуети националното допитване, правителството на ГЕРБ отпечатало 340 000 плика по-малко

Защо държавата умишлено е опорочила и саботирала националния референдум и кой ще понесе отговорност. Тези въпроси зададе Движение "ДНЕС" към Министерски съвет и главния прокурор Сотир Цацаров. В държавните институции бяха внесени официални писма с цел пълното изясняване как, кога, кой и защо се е опитал да попречи за осъществяване на националния референдум, организиран от Слави Трифонов и Инициативния комитет.

Скандалът с бюлетините и пликовете беше разкрит от Движение "ДНЕС" в средата на месеца. Държавата в лицето на управляващите от ГЕРБ са подготвили нечувана манипулация, с цел саботаж и ограбване на народния вот. От Министерски съвет признаха с официално писмо, че са закупили 341 000 плика по-малко, отколкото отпечатаните бюлетини!

На 11 ноември 2016 г. Движение „ДНЕС“ внесе искане до държавните институции по Закона за достъп до обществена информация за общия брой на отпечатаните бюлетини и закупените пликове, предназначени за националния референдум.  На 17 ноември 2016 г. Димитър Иванов, началник на отдел "Административно-правно обслужване и собственост" към Министерски съвет отговори в официално писмо, че за референдума са отпечатани 7 577 000 бюлетини, но са закупени едва 7 236 00 плика. Според простите изчисления липсват 341 000 плика! Така става ясно, че още преди 6 ноември държавата в лицето на институциите, отговорни за провеждането на тези избори, са саботирали референдума.

Скандалът е огромен, тъй като изричното нареждане на Централната избирателна комисия беше бюлетината в националния референдум да се поставя в плик. Само така тя се счита за валидна.

В деня на изборите до Движение "ДНЕС" постъпиха десетки сигнали от цялата страна, че пликовете не достигат. Така вотът на хиляди граждани още на 6 ноември е бил невалиден. Още тогава възникна въпросът защо бюлетината за националния референдум трябва да се поставя в плик, а тази за президент и вицепрезидент - не!

От ЦИК не можаха да дадат логичен и задоволителен отговор. Няколко дни по-късно при преброяването на гласовете от ЦИК заявиха, че именно 12 000 бюлетини без плик не достигат на националния референдум, за да стане закон! И как може това да се случи, когато още преди изборите държавата е подготвила тази чудовищна фалшификация.

Всеки български гражданин има висше, суверенно, неотменно право да гласува. Нещо повече. Според сега действащото законодателство всеки български гражданин е задължен да гласува, а в противен случай държавата може да го санкционира.

С незакупуването на пликовете и отпечатването на повече бюлетини от ГЕРБ са извършили криминален акт не само срещу българския народ и демокрацията, но и срещу най-висшия закон - Конституцията, в която е записано, че в България изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване. Управляващите са посегнали на най-святото в съвременното общество - да кажем каквото мислим. Това е форма на пълна, чудовищна диктатура, която ГЕРБ упражняват през последните години. 

Само да си припомним случая, при който изборните протоколи бяха с еднакви "уникални" номера. В оригиналния протокол за ГЕРБ бяха регистрирани само 11 гласа, а в този, който бе пристигнал за преброяването - 112. При друг случай депутат от ГЕРБ сам помъкна чували с бюлетини към Общинската избирателна комисия напълно в разрез със закона.  През 2013 г. пък избухна скандалът с депутата от ГЕРБ Георги Марков - лично предложен от Цветан Цветанов. За него се разбра, че е влязъл в парламента с купени от управляващата партия гласове. Примерите са безброй.

От Движение "ДНЕС" настояваме за бързи и адекватни отговори от държавните институции, които да станат достояние на обществото. И тук е мястото да кажем - докога ще мълчим, докога ще търпим! 

 

Виж коментарите на "Днес" по темата:

Добре скроен план връща Борисов

Президентът застана зад новия кабинет Борисов

 

Виж и статиите по темата:

Правото ми на глас

Слави Трифонов: ЦИК извършва огромна манипулация с референдума

Окончателно: 12 027 гласа не стигат референдумът да мине прага

ЦИК: Бюлетините за референдума валидни само в плик

Отцепникът от ГЕРБ влязъл в парламента с купени гласове

Да, изборите не са фалшифицирани. Само "уникалните" номера на протоколите са еднакви

Депутат на ГЕРБ, присъствал незаконно в ОИК, заснет да изнася чувал с бюлетини


19199