Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Държавата ще плати с...
Държавата ще плати стотици милиони по арбитража, за да се включи в сделката за ЧЕЗ*

Държавата ще плати стотици милиони по арбитража, за да се включи в сделката за ЧЕЗ*За да се съгласи ЧЕЗ държавата да се включи в сделката за българския им бизнес, трябва да има постигнато взаимно споразумение на арбитража. Това обаче ще струва стотици милиони на държавата. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев. През 2004 г., докато той заемаше поста в правителството на Симеон Сакскобургготски, трите електроразпределителни дружества в страната бяха приватизирани. 

Според Велчев ще бъде грешка правителството да купи изцяло бизнеса на ЧЕЗ в България. По думите му държавата е лош стопанин и това си личало в дружествата, в които нейното участие е основно. 

"Топлофикациите и летище София трябва да се предадат в частни ръце", уточни Милен Велчев. 

Бившият финансов министър допълни, че в случая със сделката за ЧЕЗ си проличало, че "политическият инстинкт на министър-председателя винаги е бил много силен", като той се намесил, за да се опита да спре "популистките напъни на част от опозицията да извлекат ползи сред избирателите".

Милен Велчев каза още, че е чул за първи път в медиите името на купувача на "ЧЕЗ - България" Гинка Върбакова. Според него тя може да има уговорки с други инвеститори, които ѝ имат доверие. Той добави, че "това, че не я познаваме, не означава, че няма да се справи с управлението" на толкова голямо дружество. 

Велчев заяви, че при продажбата на електроразпределителните дружества през 2004 г. държавата е получила много добри приходи. Сделките пък били напълно прозрачни. С идването на новите собственици се било променило и обслужването на населението, което станало по-добро.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

 

 

 


56587