Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Държавна цензура! >>...
Държавна цензура! >> БНТ окончателно спря предаването на Валя Ахчиева

Държавна цензура! >> БНТ окончателно спря предаването на Валя АхчиеваБългарската национална телевизия (БНТ) спря "временно" предаването за разследваща журналистика "Открито" на Валя Ахчиева. Това става ясно от официално прессъобщение на БНТ.

Пред Actualno.com от пресслужбата на телевизията потвърдиха новината, тъй като в самото съобщение никъде не се упоменава пряко името на предаването на Ахчиева. Единствената податка се крие в следната фраза: "настоящият тв формат ще бъде временно спрян".

Всъщност съобщението на БНТ е за обявяване на вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. Предложения може да дава всеки един от журналистите, работещи в БНТ. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 година. А за да бъде ли равнопоставени, се спира временно "настоящият тв формат".

"В същия времеви слот ще продължим да излъчваме силния документален формат "В кадър", донесъл не една и две награди на БНТ. Качествената разследваща журналистика има запазено място и в ежедневните ни публицистични предавания, както и в емисиите на "По света и у нас", заяви главният изпълнителен директор на телевизията Константин Каменаров.

Потърсихме за коментар и г-жа Ахчиева, но до публикуването на материала тя не отговори на телефона си.

През новата година беше излъчен само един брой на "Открито" - преди една седмица. А в края на 2018 година беше спряно последното предаване на Ахчиева, темата на което касаеше популярния превозвач "Юнион Ивкони". Това стана след обявен в ефир анонс на самия епизод, който гласеше следното: "За втори пътВърховна административна прокуратура (ВАП) установи бездействие на длъжностни лица от Автомобилна администрация спрямо един превозвач с автобуси. Първият път – след катастрофата при Ямбол и сега втори път, след катастрофата при Вакарел, със загинали пътници. Какво се случва, когато превозвачът откаже да предостави на контролния орган данните от тахографите на своите автобуси и безпомощна ли е "Автомобилна администрация" след като е написала на прокурора, че повече не може да изпълнява неговите разпореждания"?

В последния ден на септември 2018 година Ахчиева направи предаване, в което говори за "Юнион Ивкони". В предаването ѝ беше подробно разказано как "Автомобилна администрация" протака с месеци връчване на актове с нарушения на превозвача с абсурдни оправдания защо се бави - например защото от "Юнион Ивкони" не искали да вземат документите, пратени с куриер, при положение, че давността на актовете е само 3 години. В последното предаване за 2018 година Ахчиева обяви анонс, в който беше припомнена катастрофата край Вакарел, в която загинаха цели 10 души, а освен всичко друго репортерите на bTV и Нова телевизия блеснаха с неадекватно отразяване и въпроси към току що извадени от преобърнатия автобус хора. Предаването на Ахчиева обаче така и не видя ефир точно преди коледните празници, без официално обяснение защо.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Скандал! Има ли връзка спирането на предаване на валя Ахчиева за „Юнион Ивкони“ с канал за цигари и хероин?! Докога прокуратурата ще опъва чадър и ще бездейства позорно!

Държавна цензура >> „Открито“ на закрито

Доживяхме - цензура по БНТ, свързана със загинали на пътя
87701