Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Държавната германска...
Държавната германска телевизия ZDF: България е кофата за боклук на Европа (ВИДЕО)

Държавната германска телевизия ZDF: България е кофата за боклук на Европа (ВИДЕО)Защо заради това страдат деца в България?", се казва в репортаж, излъчен в новинарската емисия на германската телевизия

"Германия генерира 220 кг отпадъци на човек годишно. Ние сме европейски шампиони. Въпреки, че квотите ни за рециклиране изглеждат добре на хартия, реалността не е красива и често изглежда така - планини от отпадъци в държави, които трябва да се справят с нашия проблем. Много от тях дори не са рециклируеми. От това страдат тези, които генерират най-малко. Става въпрос за генерирането на пластмасови отпадъци.

Защо заради това страдат деца в България?", се казва в репортаж, излъчен в новинарската емисия на германската телевизия ZDF. Репортажът продължава така: България е една от основните страни, импортиращи отпадъци от Западна Европа. Когато децата от Бобов дол играят навън, ръцете им се цапат с пепел от ТЕЦ Бобов дол, а въздухът мирише на сажди.

"Тук няма чист въздух, дишаме отрова. Този прахоляк е навсякъде, може би трябва да се махнем. Тук не е здравословно за деца", казва Жулиета Трапанска.

Пепелта идва от ТЕЦ, която освен въглища изгаря и пластмаса.

"Складират ги, смесват ги с въглищата и ги изгарят. После ние дишаме всичко това", казват местните. Според природозащитници това е най-замърсяващата ТЕЦ на Балканите. Изгарянето на отпадъци е легално само при спазване на европейските стандарти. Според природозащитниците липсва контрол. Поради това съдят собствениците на ТЕЦ Бобов дол. "Филтрите, които са поставени, са за въглища, а не за изгаряне на отпадъци", казва Данита Саричинова.

Отпадъците са главно от Италия и се изгарят в различни ТЕЦ в България. Става въпрос за пари. "За собствениците на ТЕЦ е по-изгодно да изгарят отпадъци понеже получават допълнителни средства за това", допълва Саричинова.

Изгарянето на отпадъци е добър бизнес за всички участници. България все по-често е цел за внос на отпадъци. Тук това е сравнително лесно и без строг контрол. Това нелегално депо с тонове италиански електрически отпадъци е такъв пример. Според местния инспектор по околната среда се складират все повече чуждестранни отпадъци. Имало доста вратички, а корупцията е навсякъде. Нито МОСВ, нито собствениците на ТЕЦ Бобов дол се съгласяват техен представител да застане пред камерите на немската телевизия.

Гражданите на Бобов дол са разгневени. ТЕЦ-ът, осигурявал дълго време работата им, сега вреди на живота им. "Изгарянето на отпадъци води до рак. Ние дишаме всичко това. Това е престъпление", казва Васил Васев. Президентът на България свали доверието си от управляващите като изгарянето на отпадъци е една от причините. Но това е само символично действие. Главният проблем си остава. Комините продължават да ръсят сажди, а децата на Бобов дол играят в пепелта.

 

  

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://m.fakti.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Ето как идва незаконният боклук на Италия в България

Управленска мърсотия >> Италианският боклук от пристанищата бил за ТЕЦ-а на Ковачки

Откриха италиански боклук в 20 контейнера и на пристанището в Бургас! Започва разследване

Двадесет и пет контейнера незаконно внесен боклук са открити на пристанище Варна-Запад

България плува в боклук! Ново помещение с отпадъци откриха в Пловдив

България - страната на боклука! >> Откриха стотици килограми отпадъци край Луковит

Кризисните мерки за водата и боклука или как се гаси пожар, който сам си подпалил

Прокуратурата: Зам.минисър е пуснал боклука от Италия, площадката в Плевен е в нарушение

Граждани на бунт в Шумен срещу завод за боклук

Нова порция мистериозни боклуци. Този път край ТЕЦ ”Брикел”121426