Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Джордже Михалевич — ...
Джордже Михалевич — част от мафията или с грешните хора?

Джордже Михалевич — част от мафията или с грешните хора?Съпругът на Мис България 1998 Наталия Гуркова - Джордже Михалевич, бе разстрелян на светофар в Йоханесбург, Южна Африка. Убитият е известен и като Джордж Холивуд заради чара и страстта му към лъскавия живот е черногорски бизнесмен, за чийто бизнес през годините има много съмнения за връзки с подземния свят.

На светло е търговията с диаманти и имоти, а в тъмната част е връзката му с мафиота Радован Крейчир. Първа за убийството му съобщи водещата разследваща журналистка в Южна Африка – Манди Уинър.

Уинър разследва подземния бизнес в Южна Африка вече 10 години и прави репортажи по наказателни дела, предимно с участието на източноевропейци. Те сред журналистите, които са се срещали с Джордже Михалевич.

"Срещнах се с него около 2012-2013 г. По това време имаше бизнес в Сандтън в Йоханесбург, което е главният бизнес район в града. Купуваше златни бижута или диаманти и ги препродаваше. Поисках да се срещнем, защото по това времето работеше с известен чешки беглец, който беше дошъл в Южна Африка – Радован Крейчир, въвлечен в поредица криминални случаи. По същото време един от близките му приятели, Крис Куремитис, известен като Мистър Биг, бе убит при покушение на сватба, по много подобен начин – мъже на мотор наближили, той бил в луксозен автомобил, убили го и му откраднали часовника", връща спомените журналистката в интервю за bTV.

Те се среща с Михалевич и остава с впечатлението, че е "много приветлив, дружелюбен, чаровен мъж". Говорили за обвиненията срещу убития му приятел, както и за отношенията му с Радован Крейчир. Джордже настоявал, че не е замесен в каквито и да било криминални дейности.

"Има много различни истории за това с какво се е занимавал. Някои са твърдения – например един от съдебните следователи в Южна Африка, разследвал подземния свят, казва, че Михалевич е изкупувал крадени вещи, купувал Ролекси и скъпи часовници, откраднати при отвличания или кражби на автомобили, или при влизания с взлом в домове. Това е едно от обвиненията, че се е занимавал с престъпни деяния. Имаше обвинения също така за пране на пари, в един момент беше арестуван за укриване на данъци в размер на 30 млн. южноафрикански ранда или около 3 млн. долара. Това е още едно обвинение, но важното е, че всъщност никога не е бил осъждан за каквото и да било. Имаше много обвинения, но бяха оттегляни и никога не е осъждан за нищо", казва още Уийнър.

Тя разказва, че Крейчир превзема бизнеса на Михалевич, а с името на боса се свързват корупция и много убийства в подземния свят между 2012 и 2014 г.

"През 2012 г. бащата на Джордже, Петър, бе отвлечен и измъчван с чук, много тежко е бил пребиван и почина. Тогава се предположи, че може би Крейчир стои зад случилото се, заради пропадналите взаимоотношения между него и Михалевич покрай бизнеса. Михалевич излезе пред медиите и каза, че не е истина. Според мен, обаче след отвличането на баща си, Михалевич реши да напусне страната и да се върне в България със съпругата и децата си и да живее там. Но той се е връщал много пъти през последните години", допълва журналистката.

Тя обаче смята, че е малко вероятно зад убийството на Джордже да стои Крейчир, който е в затвор при много строг режим.

"До момента съм говорила с много от разследващите полицаи и има няколко теории за мотив. Мисля, че разглеждат много следи, но нямат ясно определен мотив за убийството на Джордже Михалевич. Една от теориите е, че е свързано със случващото се около сръбската мафия в Южна Африка през последните три-четири месеца – имаше две убийства на видни сърби, които Михалевич е познавал, убити в Йоханесбург при подобни обстоятелства – в автомобили, в движение, спрели на светофари, стрелци на мотори. Имаше два подобни инцидента, този е третият такъв. Освен това, един южноафрикански шпионин, замесен в подземния свят, на име Джордже Дарманович, убит в Нови Белград преди няколко месеца. Една от теориите е, че това може да е отмъщение за случилото се. Една от другите теории е свързана с някаква провалена сделка с наркотици. Друга е, че са убили грешния човек, търсили друг, който е карал същата кола. Знам, че полицията има информация от свидетели и източници за това кои смята, че са били убииците, но не са обявили нищо все още за мотива, защо Джордже е бил убит".

"Има само още нещо, което бих искала да кажа. Едно от интересните неща, които се появиха през последните два дни за Джордже Михалевич, е това колко много хора говорят за него извън престъпните среди. Винаги има и тази страна на хората, която невинаги бива споделена, защото винаги очакваме най-лошото. Това е важно нещо, често за един човек има две гледни точки, които невинаги се виждат. Той е пример за това, бил е семеен човек, много добър, който може да се е бил замесил с грешните хора".

Източник: https://www.dnes.bg/77360