Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ЕК директно обвини в...
ЕК директно обвини властта в некадърност заради кризата с чумата по свинете

ЕК директно обвини властта в некадърност заради кризата с чумата по свинетеОт агенцията по храните арогантно отрекоха отговорност и нападнаха частните стопани

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис директно обвини в четвъртък българските власти за действията им около кризата с африканската чума по свинете. Пред БНР той заяви, че ако властите ни не вземат своевременно мерки, България може да загуби цялото си свиневъдство. "Много съм разочарован да чуя за този огромен взрив в една от най-големите ферми в България. 40 хиляди свине - това е наистина предизвикателна ситуация. Още веднъж информирах всички страни членки, че трябва да останат изключително бдителни през лятото, защото точно тогава настъпва пикът на болестта. И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", каза еврокомисарят. 

Изключително острото му изказване идва на фона на опитите на българските власти да омаловажат проблема, който заплашва реално да унищожи целия сектор на свиневъдството у нас. Министърът на земеделието Десислава Танева също призна, че вероятно е имало небрежност и забавена реакция на фона на заплахата за проникване на заразата отвън, но се оправда, че е отскоро на поста, и препрати отговорността към предшествениците си. 

Вчера от агенцията по храните обявиха, че са констатирани две нови огнища в лични стопанства в град Искър (област Плевен) и в село Климентово (област Велико Търново). И в  двете са отглеждани по близо 30 прасета. Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21. Сред тях са два от големите свинекомплекси у нос - в русенските села Николово и Бръшлен, където трябва да бъдат унищожени около 60 000 прасета. Освен това от БАБХ разпространиха и пожелателни съвети за храненето на животните.

В отговор на въпроси на в. "Сега" за начина на справяне със заразата и за съмненията от потенциална екокатастрофа от земеделското министерство отговориха в четвъртък, че извозването на трупове от заразени животни до екарисажите е опасно, защото създава риск от допълнително заразяване на нови територии и замърсяване на местата, през които ще минават камионите. Това не е препоръчително и в такива случаи търсим най-бързия начин за унищожаване на труповете, а това е загробванетo. Оттам не споменават, че реално в България има само един частично работещ екарисаж - във Варна, както и едва няколко мобилни инсинератора с малък капацитет. 

Отговорът на въпроса какви мерки е трябвало да вземе страната ни за предотвратяване на кризата обаче е не просто удивителен, а направо арогантен и в рязко противоречие с разрастващата се криза. "По-точно трябва да кажем, че въпросът е какви мерки трябваше да предприемат българските стопани на свине, особено тези от „задните дворове“, за да не се стигне до това разпространение, защото знаем, че там липсват мерки за биосигурност. По отношение на действията, които предприема Българската агенция по безопасност на храните, мога да кажа, че те са ясно записани както в Закона за ветеринарномедицинската дейност, така и в Наредба №102 за профилактика, ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете и за условията и реда за тяхното прилагане. Не можем да говорим за никакво забавяне, а по-скоро за неспазване на вече издадени разпоредби от страна на голяма част от стопаните", пише в отговора на министерството. 

Според ведомството на по-късен етап ще се прилагат мерки за изкореняването на заболяването от територията на България. Такива мерки се прилагат в момента в Чехия, въпреки че те нямат случай на заболяване вече няколко месеца. Там се наблюдавала усилено популацията от възприемчиви животни, взимат се проби и по този начин могат да докажат, че държавата е свободна от заразата. 

Какви са плановете за справяне с подобни кризи, запита още "Сега" и получи формален отговор: "Има план и ние като страна - членка на Европейския съюз, сме длъжни да разработим т.нар. контингенс планове, или това са планове за действие при извънредни ситуации, в които е разписано за екипите, които трябва да извършват дейностите по ликвидиране и ограничаване на огнищата, препаратите и машините, с които се работи. Има подробни инструкции, както и списък с лабораториите, които трябва да се използват за изследване на пробите. Описани са и стъпките за взаимодействие с другите институции - МВР, Агенция „Пътна инфраструктура“, „Гражданска защита“, и всички други институции, които имат отношение към проблема, както и с областните епизоотични комисии. Областните управители на Русе, Плевен и Разград обявиха бедствено положение и там в щабовете са включени всички онези служби, които имат отношение към опазване здравето на животните. В това число не изключвам кметовете на населените места, които трябва да играят основната роля, както и ловците, на които много разчитаме за регулиране гъстотата и размера на дивата популация", обясняват от министерството. 

Според тях разходите, които ще направи страната ни за справяне с кризата, може да бъдат компенсирани между 50 и 75%. Това обаче не може да стане преди края на годината. Засега прогнозите за загубите на производителите на свинско варират от няколкостотин милиона до 2 милиарда лева. Това обаче не биха били окончателни сметки. В четвъртък министър Десислава Танева напомни, че допълнителните загуби включват фураж, който няма да бъде доставен, загуби от ДДС, от данък печалба, както и загуба на работни места.

ОТ ЕВРОКОМИСИЯТА 

Ето какво каза еврокомисар Витянис Андрюкайтис в критиката си за работата на българските власти:   

- България не е направила много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал.  - Властите трябва да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки и евентуалните последици от неспазването им. "Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство.  - Трябва да привлека вниманието ви върху биосигурността и готовността, предварителните мерки и информираността. България е гранична зона с Румъния. И за това трябва да се информират хората стриктно да спазват нужната хигиена. Биосигурността не е необходима само за фермите, тя трябва да се прилага на цялата територия. 

- Не е въпрос кой носи отговорността, не е до министъра и официални лица, а и до хората, които отглеждат животни. Разбира се, отговорност носи и правителството. Много е важно да се говори с хората, да им се обясни какви са опасностите.   

- Трябва да има стратегия за биосигурност, контрол на движението, информационна кампания - заедно с местните власти.  - Много е трудно да се санкционира конкретен човек. Но властите трябва да изяснят причините. Трябва бърза реформа, да се организира мултисекторен екип, който да овладее ситуацията. Трябва да се ходи от къща на къща и да се информира, във всеки дом, това е важно. Да се установят буферни зони със строг контрол, лаборатории. 

- Колко време ще отнеме, не е ясно. Поне 2-3 години ще сме изправени пред предизвикателство. Но сега е важно разпространението на болестта да се ограничи.     

Заместник-министър на земеделието: Инструкцията не е библия  Янко Иванов призна пред bТV, че начинът на умъртвяване на заразените животни не е регламентиран  Инструкцията не е библия. Така коментира в четвъртък в сутрешното предаване на bТV пред Антон Хекимян зам.-министърът на земеделието Янко Иванов избрания начин за унищожаване на заразените прасета в промишлени ферми и лични дворове. Бавно и полека чумата ще вземе всичките прасета. Въпросът е да не се удължава този период, защото нямаме време да чакаме една година, за да гледаме как умират животните, вместо да ги унищожим, да дезинфекцираме и да може 40 дни след това да населят отново фермата, коментира той в отговор на въпрос защо се налага масовото избиване. Ето какво каза още зам.-министърът:  - Правилен ли е начинът за загробване на труповете? 

- Това е една от международно признатите мерки, защото и пращането на екарисаж създава допълнителна възможност или предпоставка за заразяване. 

- Това е слабост на системата. Ние имаме само един действащ екарисаж и той е във Варна. Ако имаше други екарисажи по места, можеше ли да се премине към изгаряне на тези трупове? 

- По време на социализма имахме екарисажи в България, но те постепенно намаляха и техниката беше стара.  - Станаха скандално известни снимки, на които прасетата са покрити с пяна. Това одобрен метод ли е? 

- Не става въпрос за убиване с пяна. Умъртвяването става със сух лед, който съдържа въглероден диоксид. Пяната създава "пелена", за да не се изпарява, защото няма как да се херметизират помещенията, а и за да се предпазят операторите, които извършват умъртвяването. 

- В инструкцията, която е официален документ на министерството, има ли описано убиване със сух лед на прасета и покриването им с пяна?  - Покриването им с пяна не е описано. 

- Означава ли, че вие нарушавате правилата в такъв случай?   - Не, няма никакво нарушаване, просто не е дописано като методика в наредбата. 

- Умъртвяват ли се възрастни прасета с въглероден диоксид?

- Да. 

- В инструкцията пише "с въглероден диоксид се умъртвяват само новородени". 

- Това не е библията, в която да не можем да добавим или извадим някоя дума. Това са нормативни документи, които са "живи документи", и те подлежат на актуализация. Пропуск е и ще се допише. 

- Убиват ли се възрастни животни с въглероден диоксид? 

- Имахме дискусия по тази тема с двамата експерти (от ЕК), видяха как става и казаха "да, приемливо е, няма никакво противоречие с регламента". 

- Тук са написани съвсем различни правила. Защо не се спазват? 

- Има регламент, това не е нормативен документ по смисъла на закона. Има закон, наредба и инструкция, но регламентът за хуманно убиване на животни го разрешава и ние не сме в противоречие с него...

 

Източник:https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Неграмотност: >> Служители на БАБХ конфискуваха край Никопол агне вместо прасе

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна

Първи кадри от заравянето на евтаназираните свине

Никаква жалост! >> Погребват и живи прасетата в Русенско

Загробването на убитите свине е по местообитание

Наказание за безотговорност >> БСП иска оставките на Томислав Дончев и Десислава Танева заради африканската чума
107831