Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ЕК посочва проблеми ...
ЕК посочва проблеми на България с корупцията, медиите и върховенството на закона

ЕК посочва проблеми на България с корупцията, медиите и върховенството на законаБългария е сред страните в ЕС, в които има проблем с върховенството на закона и борбата с корупцията, посочва Европейската комисия в първия си доклад по темата, обхващащ всички 27 страни членки.

Съдържанието му ще бъде обявено всеки момент. Проверката е изследва четири теми: национални съдебни системи, борба с корупцията, свобода и плурализъм на медиите, разделение и баланс между властите.

По информация на "Политико" в текста се казва, че независимостта на съдебната власт е поставена под риск най-вече в Унгария и Полша, но "предизвикателства" има в България, Румъния, Хърватия и Словакия.

По отношение на борбата с корупцията проблемни са България, Унгария, Хърватия, Словакия, Чехия и Малта.

Заплахите срещу журналисти са особено тревожни в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания, посочва документът.

Той определя кризата, предизвикана от коронавируса, като "стрес тест за стабилността на върховенството на закона", защото част от ограничителни мерки, въведени от държавите, са отишли твърде далеч, отбелязва Ройтрес, като се позовава на проектодокумента.

"Когато извънредните правомощия отслабват взаимния контрол и баланса между взимащите решения, важността на проверката на тези решения от медиите и гражданското общество става още по-голяма. Но в определени страни членки медиите и гражданското общество бяха изправени пред нови препятствия", посочва ЕК.

Докладът критикува и страни като Германия и Австрия заради правомощията на правителството да дава инструкции на прокурорите.

"Израснах в комунистическа Чехословакия и знам какво е чувството да живееш в страна без върховенство на закона", казва зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова пред "Политико".

"ЕС беше създаден и като антидот на тези авторитарни тенденции. И в това отношение Комисията има да играе силна роля", допълва тя и уточнява, че върховенството на правото не е само си десен или ляв, а дали нещо е правилно или грешно.

*Очаквайте подробности

 

 

Източник: https://www.mediapool.bg/


137846