Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Експерт: Загробваме ...
Експерт: Загробваме 17 000 прасета, 1 360 000 кг жива маса - това е екологична катастрофа

Експерт: Загробваме 17 000 прасета, 1 360 000 кг жива маса - това е екологична катастрофаЧумата по свинете е изключително опасна, много опасен вирус, много устойчив, за който няма лечение не само в България, но и в света. Представяте ли си, какво значи да се загробят 1 360 000 кг. жива маса - 17 000 прасета? Това е екологична катастрофа, заяви депутатът Бюрхан Абазов. 

Нямаме екарисаж... Загробваме 1 360 000 кг.  на Дунавската тераса, където подпочвените води , знаете на каква дълбочина са, обясни той. 

Моето мнение е, че заразата е влязла чрез фуража. Много от нашите арендатори казват, че се натъкват на много умрели диви прасета по време на жътвата, допълни той пред bTV.

Първото огнище беше в едно тутраканско село, непосредствено до границата, което е логично. Не са логични последните огнища, които забелязваме в страната. Първите бяха в плевенските села, това е доста далеч от границата, следващите, които не спазват логиката да са в периферията на старото огнище, са някъде в Бургас, след това в Търговище, Русе. Заболяването не се разпространява по логичен ред, каза още депутатът от ДПС.

 

Източник: https://mobile.frognews.bg/

 


107459