Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Елен Герджиков: Няма...
Елен Герджиков: Нямаме разговори за сформиране на коалиционни формации в новия СОС

Елен Герджиков: Нямаме разговори за сформиране на коалиционни формации в новия СОСНе бих казал, че Общинският съвет е „твърде шарен“. Той е доста по-нефрагментиран, отколкото досегашния. По-скоро виждаме в тази ситуация близостта си с различните политически групи в отделни аспекти от техните програми. Това каза за БНР председателят на столичния Общински съвет Елен Герджиков от ГЕРБ:

„В тези избори се видя, че много от идеите за развитието на града в различните сектори между различните политически формации имат общо сечение. По-скоро нашата идея е да търсим това сечение и да работим за осъществяването на конкретни проекти, конкретни идеи и конкретни неща с различните групи. За момента нямаме разговори за сформиране на някакви коалиционни формации или подписване на политически споразумения.

Първият приоритет, който Герджиков обобщи, е подготовката на работата на Общинския съвет и конституирането на постоянните комисии. Това трябва да се случи идната седмица.

„Второто важно нещо, което сме обещали и се прави в началото на всеки Общински съвет - изработване на правилника, по който ще работи през следващите 4 години този съвет“.

Новият правилник трябва да бъде създаден от специална работна група „в рамките на един разумен срок от месец - месец и половина“, както поясни Герджиков.

Той е категоричен, че общинската икономика се развива добре.
„Разбира се, има отделни дружества и отделни параметри, които не са удовлетворителни… В „Топлофикация“ всички знаят, има проблеми, дори и в последния годишен финансов отчет е на загуба, така че там също трябва да се търи някакъв нов подход. Ние имаме в края на миналия мандат политическо решение - на всички групи, които бяха представени - да се започне конкурсна процедура, под ръководството на Европейската банка за възстановяване и развитие, за намиране на външен мениджмънт с ангажимент за инвестиции, така че това трябва да започне веднага да се осъществява, от първите дни на новия мандат“

Предложенията за структурни промени на Йорданка Фандъкова още не са били официално представени в Общинския съвет, допълни Герджиков:

„Ще се съобразим с официалното становище на госпожа Фандъкова и ще изработим комисиите според нейните ресори, за да може Общинският съвет да изпълнява отново едно от основните си задължения - да контролира работата на администрацията. Ако има направление дигитализация, най-вероятно ще правим комисия на тази тема", допълни той.

„Детските градини - това е нещо, за което се работи много активно през последните десет години и да, то е съвсем възможно в следващите години да бъде решен в такава степен, че да не се усеща като проблем от хората. Планирали сме през следващите години да се строят детски градини там, където такива липсват, за да се реши този проблем“, каза още председателят на столичния Общински съвет. По отношение проблема с чистотата на въздуха в София, той каза, че през този мандат се предвиждат много повече мерки, които да заработят, включително и по-честото използване на „зелен билет“.

 

Източник: www.epicenter.bg


116782