Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Елена Йончева: Борис...
Елена Йончева: Борисов е шеф на предизборен щаб! Мария Габриел: Той не е бил на предизборно събитие!

Елена Йончева: Борисов е шеф на предизборен щаб! Мария Габриел: Той не е бил на предизборно събитие!Водачите на листите на ГЕРБ и на "БСП за България" Мария Габриел и Елена Йончева кръстосаха саби ожесточено още в началото на предизборния си дебат по Нова телевизия.

 

Те влязоха в спор, отговаряйки още на първия въпрос - за атаките към премиери и президента, че участват в предизборната кампания.

Йончева показа разпечатка от сайта на ГЕРБ, където пише, че премиерът е шеф на предизборния щаб на коалицията, което е в нарушение на Закона за администрацията. Затова социалистите искат да излезе в отпуск по време на кампанията.

Мария Габриел веднага репликира, че Борисов не е бил на предизборно събитие, а държавата не може да спре да функционира по време на кампанията. Докато президентът, който ГЕРБ атакува, говори политически, а трябва да бъде обединител на нацията, смята Габриел.

 

Радев е бил на празник на града, контрира Йончева и заяви, че президентът не може да спре да говори тогава, когато "властта се е сляла с организираната престъпност".

 

В отговор на въпроса защо искат да станат евродепутати, двете дами отговориха така:

Моето мото е работа, работа и пак работа. Никога не съм прекъсвала връзките си с хората. Две неща ме отличават - дипломация и твърдост. Познавам отлично европейската политика и знам как да отстоявам интересите на България", подчерта българският еврокомисар. 


"Моята битка в последните две години е с несправедливостта и бедността в България. Ние сме член на ЕС от 12 години и за съжаление ни най-малко не сме се доближили до нивото на живот на другите държави членки на ЕС. Корупцията е основния проблем. Тук се наляха милиарди, а българските граждани продължават в живеят в бедност. Това сочи доклад на ЕК. Там ясно е написано, че над 40% от българите живеят на прага на бедността и сигналите за корупция са срещу висшите политици в България", разкри Елена Йончева.

Тя специално акцентира на доклада на Държавния департамент, според който 2/3 от сигналите за корупция у нас на висши политици не се разследват.

 

"В това няма капка истина. От БСП четат доклада на ЕК като дяволът евангелието. В България се спазва върховенството на закона. Аз мога да говоря за други доклади - на Фич, на Мудис, в които рейтингът на България непрестанно се повишава и инвестиционният климат се определя като много добър. Нарушения има навсякъде в ЕС. Корупция има навсякъде и в 14 страни от ЕС тя е в повече, отколкото е в България. Ясно е разписано в правилата на ЕС, че нарушителите ще връщат евросредствата. Категорично трябва да обявим, че българският народ няма да плаща никакви глоби", отвърна Мария Габриел.


"В момента в България се случва един герберски капитализъм. Аз се надявам в следващия европарламент да има една силна група от леви партии и следващият председател на ЕК да бъде ляв. Големият проблем на Европа е, че в момента тя няма обща външна политика и обща отбранителна сила. Ние трябва да разберем каква Европа искаме. Моят филм показа ясно как за оградата по българо-турската граница са отпуснати милиони, а тя се прескача със стълба. Има камери за наблюдение, но те не работят. Факт е, че през България има мигрантски поток", обяви Йончева. 

"Ние уважаваме избора на българските граждани. За нас е прекалено рано да се говори за следващия български еврокомисар и състав на ЕК. Нашата цел е да не се допускат популисти и хора, които искат да рушат ценностите на ЕС. Европейската обща отбрана е реалистична цел, но тя ще отнеме още време и не трябва да заблуждаваме хората. Най-важното е да се изгради обща европейска политика спрямо мигрантската криза. Всички европейски партньори признават, че българската граница се охранява най-добре. Нашата цел е това да продължи да се случва. В момента има нулева миграция в България. Трябва да бъдем коректни с фактите", категорична беше Мария Габриел. 

"България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете. Съгласна съм, че в България безработицата спада. Приносът на Бойко Борисов е голям по тази тема. Той успя да изгони над 2 млн. българи от страната, защото, за да успееш в България трябва да си член на шайката на ГЕРБ",заяви Йончева. 

"За първи път миналата година успяхме да обърнем тренда. В България се върнаха повече българи, отколкото я напуснаха. Ясно е, че имаме още много работа, но нас не ни е страх от това. Не искам да влизам в ненужни спорове, но на всички е ясно кога имаше най-голямо напускане на България - по време на управленията на БСП", отговори й Мария Габриел. 

"Готова съм да работя по всички теми. Но за мен най-големите проблеми са справедливоста, корупцията и демографската криза. В България се крадат над 60% от публичните средства. Това е нещо, което трябва да прекратим", категорична беше Йончева. 

"В тези твърдения няма абсолютно нищо вярно. Най-големият факт, който оборва тези твърдения е, че Световната банка ще открие своя логистиочен център тук. Това е достатъчно, за да се оборят всички фалшиви новини. Аз ще се боря срещу фалшивите новини. Ако нямаше свобода на словото и медиите всички скандали от последните два месеца нямаше как да се случат и да станат обществено достояние. Аз искам да благодаря на всички български журналисти, които доказаха, че в българия медиите са свободни. Все пак тук трябва да дебатираме за европейските политики, защото предстоят европейски избори, а не национални", даде пример Габриел. 

"Ако стана евродепутат, бих искала да работя във финансовата комисия в ЕП. Целта ми ще бъде да проверя и да следя как се харчат парите от еврофондовете. Това е основният проблем. В г-жа Габриел харесвам много това брюкселско говорене, което не разбирам много, но звучи добре", каза Йончева. 

"Единство и отговорност. Имаме една Европа и една България. Ние работим за интересите на България и ще ги отстояваме. Европа трябва да се усети във всяко едно кътче в България. Трябва да направим Европа глобален лидер. Много е важно да имаме един набор от теми, по които всички ще работим заедно. Говоря за Шенген, двойния стандарт при храните, еврозоната. За това призовавам всички бъдеще колеги в ЕП. За мен говореното на г-жа Йончева е на ниво за избори за национален парламент и лидер на БСП, а не за евроизбори", завърши Мария Габриел.

 

След края на разговора в студиото двете си стиснали ръцете и се запознали официално, съобщиха водещите по-късно. Оказва се, че Йончева и Габриел за пръв път се срещат.

 

Източник:http://epicenter.bg/


99368