Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Емил Кошлуков: В път...
Емил Кошлуков: В пъти БНТ е по-зле от търговските телевизии

Емил Кошлуков: В пъти БНТ е по-зле от търговските телевизииАко искаме силна и независима телевизия, тя трябва да е и финансово обезпечена. С парите, които БНТ получава в момента, не можем да правим програма. В пъти по-зле сме от търговските телевизии.

Това заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. По думите му при заплатите в телевизията, причината хората да остават да работят в БНТ не е логична - а магична.


"Безкрайно съм задължен на всеки един - знам при какви условия работим, знам какви са заплатите и съм много горд, че тези хора всеки ден създават телевизия", каза Кошлуков.


По думите му 60 години не се навършват лесно, но БНТ продължава да бъде символ и марка на качество, на обективност.


Със сигурност сега на пазара конкуренцията е жестока. Днес положението на БНТ е много по-тежко и се надявам с общи усилия на всички колеги да си върнем онова първо място, което по наследство ни се пада. Ние сме били първи и трябва да бъдем първи.

По отношение на визията на телевизията Кошлуков каза, че има програмни ниши, които не са запълнени - нямаме младежко предаване, нямаме образователно предаване, имаме специализирани групи в публиката, които имат нужди, нужни са субтитри на филмите и т.н.


Знам програмните ни дупки, знам мегдана за растеж, има предаване, които могат да станат още по-добри. Със сигурност можем да пуснем нова продукция. Развлекателните ни предавания се губят, вероятно ни трябва повече документалистика, за култура, нямаме филми за известните хора. Трябва да имаме предавания за българите по света, трябва някой да пази тази идентичност. Ще направим предаване за съвременни творци в музиката, посочи той.


Всички българи трябва да разберем, че ако искаме силна и независима телевизия, тя трябва да е и финансово независима, обезпечена. С тези пари ние не можем да правим програма. Ние сме в пъти по-зле от търговските телевизии. Ако искаме да сме обективни, честни и принципи, трябва да знаем, че имаме парите да правим телевизия, независимо от всичко. Дали ще е процент от бюджета. Но знаеш колко получаваш. БНТ плаща над 6 млн. на година за разпространение, за да може 4 %, които нямат кабели, да гледат с антена БНТ2, коментира той.

 

Кошлуков заяви, че е написал писма до бюджетната комисия, до Комисията по медии и култура, до СЕМ, че сваля двата канала БНТ2 и БНТ3 от мултиплекса. Те ще продължат да се излъчват по кабел, като така телевизията ще спести над 5 млн. на година.

 

 

 

Източник:https://frognews.bg/


116487