Гражданско Движение ''ДНЕС''

Актуално

Начало / Актуално - Актуално / Енергийният експерт ...
Енергийният експерт на „ДНЕС“ Георги Христов: Държавата не си свърши работата, но увеличи цената на парното

Енергийният експерт на „ДНЕС“ Георги Христов: Държавата не си свърши работата, но увеличи цената на парнотоВ рамките на няколко месеца парното поскъпна два пъти. Общото увеличение за абонатите е между 20 и 23 %. Имаше ли реални основания за този драстичен ценови шок?

- Това увеличение е непосилно за потребителите. Ценовата политика е концентриран израз на състоянието на управлението на даден сектор. Ценовата политика в България след 2007 никак не е позитивна. Тя не е и мотивирана. Тази година имаме вече скандални повишения, които се оправдават с най-различни фактори.

 

Основен довод за повишаването на парното от КЕВР изтъква повишаването на природния газ:

- Попадаме в скандална ситуация. На заседанието на комисията по енергийно и водно регулиране аз предложих да се спре разглеждането на всички документи, свързани с цената на природ газ. Те засягат топлофикационните дружества, водостнабдяването и електоенергийната система. Защо? Защото основното основание за промяна на цената е цената на природен газ. Пролетта ЕК се разбра с „Газпром“ да се променят коренно условията за ценообразуване и правила за доставка на природен газ. Особено това важи за източноевропейските страни и най-вече за България.

Image result for Water

Трябваше нашето правителство и лично Иван Иванов, като шеф на КЕВР да се заемат с този въпрос и да се променят условията в нов договор с „Газпром“. До този момент никой нищо не е направил. Аз го казах на председателя на КЕВР, че той носи лична отговорност, поисках да обясни защо досега не са предприели никакви действия.

Не получих отговор. 

 

Като цяло схемата на ценообразуване в България е объркана.

- Вижте, схемата в Европа не е както се прилага при нас. Там отиваш в ЕК, взимаш писмо-разрешително да продаваш газ. Отиваш в Баунгартен в Австрия и сключваш договор за ползване на тръбата. С тези два договора отиваш в Русия и сключваш договор за доставка по цени, които са регулирани за всички, не за едните едни, за другите други, както се образуват цените при нас. Повече от 3 месеца в министерство на енергетиката се обсъжда проект за изменение и допълнение на глава 10-а от закона за енергетиката. Тези изменения трябва да ликвидират всички недоразумения, които досега ощетяват потребителите. В работната група сме допуснати само 3 представители на гражданите. Категорично сме наясно, че няма да се допусне правата на хората да бъдат защитени.

 

От къде според вас идват основните проблеми за потребителите при отношенията им с топлофикационните дружества?

- В България хората плащат огромни суми, за да стоят на студено. Няма балансираност в отношението между потребители и топлофикационни дружества.  Хората се обират не толкова с цените, колкото с неправилното отчитане количеството топлинна енергия, което е ползвано. Манипулацията е огромна. В Пловдив например – сградната инсталация стига до 98%. 

 

Освен чрез сградната инсталация по какъв друг начин абонатите биват ощетявани?

- Това става и чрез определянето на така наречения специфичен разход за погряване на 1 кубик вода. Трябва и да се решат проблемите с точните измервания на топлинната енергия която са получили потребителите, защото сега е точно обратното. Измерването става на входа на абонатната станция. Правилно е да е на изхода. Освен това трябва да има договори. Стига с тези общи условия. Общите условия са оферта, която ти изрично трябва да подпишеш и не може да бъдат общоизвестни. Баба Йонка откъде ще разбере, че тези общи условия са приложими. Освен това, общите условия са пълни с 66 неравноправни клаузи. Това го разгледахме в комисията за защита на потребителите и го доказахме, че има 66 неравноправни клаузи.

 

През 2015-та цената на природния газ е била колкото и сега. Оттогава до днес ние регистрираме само увеличения. Това нормално ли е?

- Приложил съм в работната група таблица на Евростат, където е показано движението на цените на природния газ и те непрекъснато падат до края на 2017 –та. Направо се срутиха. От 800-900 евро те паднаха на 400. А те в същото време не съобразяваха и ги повишаваха. Отговорът на Иван Иванов, е че по този начин били създали данък спокойствие. Единственото, което са създали е ад. Регулаторите го създават защото служат на лобизма.

 

Така или иначе поскъпването е факт. Може ли да се предприемат някакви действия оттук насетне?

- Поскъпването е направо противозаконно. Държавата не си е свършила работата по отношение правилата за доставка на основен фактор за повишаване на цените – природен газ, ама ние ще го повишим и ще плащат всички. Това е безобразие.

Ще потърсим вероятно съдействие от Върховната административна прокуратура. 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Скандално!* >> Парното скача от 3 до 9 % от 1 октомври (Обновен)

Парното и топлата вода поскъпват от 1 октомври, ще се подобри ли услугата?

Отново на наш гръб* >> Допълнителна такса за тока носи над милиард лева на производители

Само за парно ни дерат с 15% тази година!* >> Парното поскъпва за втори път от октомври

Цена и ток – скок-подскок (ОБНОВЕН)

Да сме живи и здрави, че сме умрели

Врътнаха ни винтила – край на мъките народни

Балонът с ГЕРБ и монополите, да го духаме ли..., да го спукаме ли!?